Samsungov novi preklopni telefon prvi put nudi mali, potpuno funkcionalni OLED spoljašnji ekran sa dijagonalom od 3,4 inča u kvadratnom formatu. Ovaj ekran ne prikazuje samo šarmantne animirane pozadine, već i razne widgete za podržane aplikacije kao što su vremenska prognoza, kalendar ili govorne beleške.

Stvari postaju zaista interesantne kada pokrećete klasične aplikacije na spoljašnjem ekranu. Google Mape, YouTube i Netflix mogu se dodati putem podešavanja - korisnici koji instaliraju "MultiStar" iz Samsungove Galaxy Store aplikacije "Good Lock" mogu pokretati gotovo svaku Android aplikaciju na malom kvadratnom ekranu.

OLED ekran je veličine 6,7 inča u formatu 22:9. Zahvaljujući visokoj gustini piksela od 425 ppi, sadržaj izgleda oštro, a uz brzinu osvežavanja od 120 Hertza ugodno klizimo kroz feedove društvenih medija. Spoljašnji ekran je, s druge strane, ograničen na 60 herca.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Kada je reč o bojama i kontrastima, oba ekrana se mogu pohvaliti veoma širokim spektrom i dobrim do veoma dobrim vrednostima šahovske table. Isti slučaj je i sa osvetljenjem. Manji spoljašnji ekran Flipa 5 dostiže preko 1.100 cd/m², dok merimo 1.460 cd/m² na velikom unutrašnjem ekranu tokom testiranja - značajno poboljšanje u odnosu na prethodnika, što omogućava da sadržaji budu jasno vidljivi čak i pri jakom sunčevom svetlu.

Samsung Galaxy Z Fold 5 - Malo bolje je sasvim dovoljno
Lako je izmeriti razliku između Samsung Galaxy Z Fold 4 i Z Fold 5: dva milimetra. Tačnije, 2,4 mm. Na najdebljem mestu, prošlogodišnji Z Fold 4 ima debljinu od 15,8 mm kada je sklopljen - Z Fold 5 koristi novi šarku kako bi se potpuno sklopio i ima

Preklapanje

Samo preklapanje je nešto prijatnije nego kod ostalih preklopnih telefona. Šarka se otvara i zatvara manje nespretno nego na primer kod Galaxy Z Fold 5, što omogućava da se Flip 5 čak i jednom rukom brzo zatvori. Ipak, mehanizam na testiranju ostavlja stabilan i kvalitetan utisak.

Kao i Fold 5, Flip 5 se zatvara bez praznina i tako sprečava ulazak prašine. Međutim, kućište je zvanično zaštićeno samo prema standardu IPX8 od uranjanja u slatku vodu, ali ne i od prašine.

Telefon se, za razliku od Fold 5, ne može držati otvorenim pod bilo kojim željenim uglom. Do otprilike 45 stepeni, Flip 5 će se ponovo zatvoriti, ali pri većim uglovima otvaranja će ostati u željenom položaju. Tako se Flip može koristiti kao ogledalo ili se može postaviti pod uglom od 90 stepeni na sto. Savijanje unutar uređaja je primetno. Međutim, ako korisnik prstom uglavnom prelazi samo donji deo Instagrama, TikToka i sličnih aplikacija, to mu neće mnogo smetati.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Slikanje selfija je zabavno

Glavna dvostruka kamera gleda direktno prema korisniku dok je uređaj sklopljen. Da Selfiji zato dobijaju impresivni kvalitet, kakav retko koja obična selfi kamera može pružiti, gotovo da nije ni potrebno pomenuti.

Samsung Galaxy Watch 6
Portfelj pametnih satova kompanije Samsung je u stalnoj promeni. Prošle godine je Samsung izostavio klasičnu varijantu u korist Galaxy Watch 5 Pro modela. Ove godine je situacija obrnuta: Galaxy Watch 6 dolazi u sportskoj varijanti, inspirisanoj dizajnom prethodnih Galaxy Watch Active modela, i u kl…

Međutim, nisu sve funkcije dostupne na spoljašnjem ekranu. Fotografije, video snimci i portreti mogu biti napravljeni pomoću glavne kamere bez otvaranja uređaja. Aspekti kao što su panorame, portretni video snimci i usporeni snimci su dostupni samo kad je uređaj otvoren. Zahvaljujući dodatnom ultra-širokom objektivu, možemo da snimimo široke (0.5x) slike i uhvatimo veće grupe ljudi na selfijima. Kameru je moguće aktivirati dodirivanjem ili gestovima poput podizanja ruke.

Vrhunska performansa susreće se s delimičnim usporavanjem

Kao i u Fold 5, Samsung u Galaxy Z Flip 5 ugrađuje procesor iz S23 serije, konkretno Snapdragon 8 Gen 2 „for Galaxy“. U Flip-u ovaj procesor podržava osam gigabajta radne memorije - baš kao i u Galaxy S23 modelu.

U praksi, Flip 5 pruža izvanredne performanse. Sve aplikacije, kao i prilagođena „One UI“ verzija Androida 13 kompanije Samsung, teku glatko, a multitasking takođe ne predstavlja probleme. Ekspertiza Samsunga u oblasti preklopivih telefona pokazuje se posebno na softverskom nivou, jer su sve aplikacije u testu reagovale kako smo želeli na naše preklapanje.

Jedan problem koji prati preklopive telefone i Flipove od samog početka odnosi se i na hlađenje Galaxy Z Flip 5 modela. Pri kontinuiranom radu na maksimalnoj snazi, sistem značajno smanjuje rad svojih komponenti, što dovodi do značajnog pada performansi (više od 50 posto) u rezultatima benchmark testiranja.

Srećom, ovo se praktično primećuje samo u ekstremnim slučajevima. Zahtevne 3D igre poput „Genshin Impact“ uglavnom teku glatko čak i tokom dužih igračkih sesija na visokim grafičkim podešavanjima - i to bez neprijatnog zagrevanja Flip 5 modela. Iako imaju iste procesore, S23 serija ipak prednjači.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Šta drugo nudi Flip 5?

Sklopivi telefon funkcioniše putem Wi-Fi 6E i takođe podržava 5G mobilnu mrežu tokom kretanja. Takođe je ugrađen Bluetooth u verziji 5.3. Ovaj standard donosi veću energetsku efikasnost i manje - ali ne bitne - poboljšave u odnosu na verziju 5.2.

Samsung Galaxy Tab S9 serija tableta
Ako ste zainteresovani za kupovinu visokokvalitetnog Android tableta ove godine, Samsung će vam olakšati odluku više nego ikada. Ovogodišnji Galaxy Tab S9 tableti, koji uključuju Tab S9 sa ekranom od 11 inča, Tab S9 Plus sa ekranom od 12,4 inča i ogromni Tab S9 Ultra sa ekranom od 14,

Flip 5 je visokokvalitetno izrađen i dopadljiv je i izvan mehanizma za sklopivost. Težak je 187 grama, samo 20 grama teži od običnog Galaxy S23, i zaista nije primetno težak u džepu; međutim, debljina je drugačija: Flip 5 ima debljinu od 17,3 milimetra na najdebljem mestu (kod kamere) kada je zatvoren. Ovo je ista vrednost kao kod prethodnog modela i gotovo dvostruko veće u odnosu na običan telefon. Prilikom kupovine, ne bi trebalo zanemariti ovu karakteristiku usled svih entuzijastičnih pregibnih mogućnosti. Kada je otvoren, Flip 5 je sa svojih sedam do devet milimetara gotovo neprimetno tanji od "običnih telefona" kao što je S23.

Baterija Flip 5 ima kapacitet od 3.700 miliamp-sati, isto kao kod prethodnog modela. Međutim, novi procesor se čini da je doneo značajna poboljšanja u energetskoj efikasnosti.

Vreme punjenja putem USB-C priključka je dosta dugo - dve sata, ali nije previše dramatično. Takođe, Flip 5 se može napajati i bežično.

Tehnologija - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

Izvor: Chip