Lako je izmeriti razliku između Samsung Galaxy Z Fold 4 i Z Fold 5: dva milimetra.

Tačnije, 2,4 mm. Na najdebljem mestu, prošlogodišnji Z Fold 4 ima debljinu od 15,8 mm kada je sklopljen - Z Fold 5 koristi novi šarku kako bi se potpuno sklopio i ima debljinu od 13,4 mm. Malo je lakši, unutrašnji ekran je malo svetliji i uključuje ovogodišnji vodeći Qualcomm procesor. I to je otprilike to.

Samsung ovde ne gura granice - pomera ih napred za najmanju marginu. Svakako nije telefon koji će potpuno uvesti preklopne telefone u mainstream. Još uvek nema otpornost na prašinu, i dalje je relativno težak uređaj, i po ceni od 1800 dolara, i dalje je prilično skupocen. To su sve velike prepreke kada se uzme u obzir da će bilo koji trenutni flagship uređaj normalnog oblika biti lakši, izdržljiviji i koštaće najmanje 600 dolara manje od Fold 5. Ako vas Fold 4 nije ubedio, onda se nećete drugačije osećati ni prema Fold 5.

Naravno, Galaxy Z Fold 5 takođe ulazi u igru sa nečim što Fold 4 nije imao pri lansiranju: značajnom konkurencijom. Više ne merimo samo novi preklopni telefon Samsung-a naspram starog - treba da se takmiči sa Google Pixel Fold-om. I to čini - sveukupno, to je bolji preklopni telefon. Ali uglavnom je pobednik po default-u; dobar je jer je Z Fold 4 već bio dobar.

Photo by Allison Johnson / The Verge

To ne znači da je Z Fold 5 daleko ispred Pixel Fold-a - Pixel-ova kamera je sveukupno jača, i njegova orijentacija više usmerena na pejzaž ima prednosti u odnosu na portretni Z Fold 5. To je posebno primetno kada koristite pokrovni ekran sa zatvorenim telefonom za, znate, normalne telefonske stvari.

Ali kad otvorite Z Fold 5, shvatićete zašto je i dalje ispred, uprkos najboljim naporima Google-a. Multitasking je bez problema, a Samsung je proveo poslednjih nekoliko godina stvarajući pametne male softverske rešenja koja pomažu telefonu da se nosi sa mobilnim svetom napravljenim za manje ekrane. Fold 5 - kao i Fold 4 - je impresivan mali uređaj. Samo budite spremni da platite cenu.

7,6-inčni unutrašnji ekran je iste veličine i gotovo kvadratnog oblika kao ekran prošlogodišnjeg modela. Nabor više nije ni više ni manje izražen nego što je bio na Fold 4, i uglavnom ga ne primećujete kad koristite telefon raširen. Sada nudi maksimalnu svetlinu od 1750 nita, pa ga je lako koristiti čak i direktnom sunčevom svetlošću, nešto sa čime se Pixel Fold muči.

Ažuriranja Samsung-ovog softvera su izuzetno mala - lakše je prevlačiti sadržaj iz jedne aplikacije u drugu ili organizovati aplikacije na vašem početnom ekranu. Ali činjenica je da je multitasking na velikom ekranu već bila prilično dobra, i to ostaje tako na Fold 5. Možete postaviti prikaz sa više prozora sa Instagramom na polovini jednog ekrana, a drugu polovinu podeliti između Slack-a i tajmera kako bih pratio radne poruke dok uzimam pauzu.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Samsungov novi preklopni telefon prvi put nudi mali, potpuno funkcionalni OLED spoljašnji ekran sa dijagonalom od 3,4 inča u kvadratnom formatu. Ovaj ekran ne prikazuje samo šarmantne animirane pozadine, već i razne widgete za podržane aplikacije kao što su vremenska prognoza, kalendar ili govorne b…

Takođe možete sačuvati ovu konfiguraciju na početnom ekranu, traci sa zadacima ili panelu sa aplikacijama, kako bih mu brzo ponovo pristupio. Ove stvari trenutno nisu moguće na Google Pixel Fold, i to su vrste karakteristika koje stvarno čine veliki unutrašnji ekran Fold 5 modela posebnim.

Photo by Allison Johnson / The Verge

Uopšteno, Fold 5 ima blagu prednost. Značajno je lakši, što čini razliku kada ga koristite preklopljenog tokom dužih perioda. Postoji više opcija za multitasking i načina za iskorišćavanje velikog unutrašnjeg ekrana, a trajanje baterije je bolje. To nisu ogromne razlike, ali su važne kada razgovarate o sklopivom telefonu iz kojeg želite izvući maksimum.


Samsung možda još uvek vodi u trci sklopivih telefona, ali razlika se smanjuje. Ako želi ostati ispred, moraće sledeće godine više da uradi nego samo da smanji nekoliko milimetara i ubaci nov čipset. Sada, međutim, to je sasvim dovoljno.

Tehnologija - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

Izvor: The Verge