Bez obzira da li menjate adresu stanovanja za stalno ili se privremeno selite radi posla ili studija, selidba uglavnom ume da bude mnogo stresna. Potrebno je dobro se organizovati i sve odraditi na vreme, što se prosto čini nemogućim uz veliki broj obaveza koje nas svakog dana čekaju.

Ukoliko i vas u bliskoj budućnosti čeka selidba, ovo je tekst za vas. U nastavku izdvojili smo par saveta koji će vas pripremiti na selidbu i pomoći da ona prođe brzo i bezbolno. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da se organizujete i spakujete na najbolji način!

Unajmite agenciju za prevoz stvari

Ukoliko želite da vaša selidba bude brza i efikasna, najbolje bi bilo da sve svoje stvari prenesete o jednom trošku. Tako ćete pre svega uštedeti vreme, ali će i ceo proces selidbe proći brže, te će automatski biti manje stresan.

Kako biste sve stvari mogli da prevezete na drugu adresu o jednom trošku, potrebno je da odaberete adekvatan prevoz, i to u skladu sa količinom stvari koju posedujete.

Čak i da ne planirate da prenosite mnogo stvari, mala je verovatnoća da ćete sve uspeti da zgurate u svoj automobil. Takođe, prenošenje stvari iz više puta nije mnogo pametna opcija, pogotov ako se selite u drugi grad.

Zato je najbolja odluka unajmljivanje agencije za prevoz stvari. Ukoliko vam je potreban prevoz nameštaja, preporučujemo vam da odaberete kamion za selidbu. Međutim, ukoliko nemate mnogo stvari, odlučite se za povoljniju opciju i izvršite selidbu kombijem. Pronađite profesionalnu agenciju za selidbe i olakšajte sebi ovaj važan korak u životu.

Rešite se stvari koje vam ne trebaju

Normalno je da se tokom godina u našem životnom prostoru nagomilaju stvari koje zapravo ne koristimo. Uglavnom su to predmeti za koje mislimo da će nam nekada dobro doći, ili odeća za koju verujemo da će jednom doći vreme da i nju obučemo.

Često su to i predmeti prema kojima gajimo emotivnu povezanost, pa nam je žao da ih izbacimo, iako su već dotrajali.

Selidba je pravo vreme da se rešite ovakvih stvari i da ih jednom za svagda izbacite iz svog života. Kada počnete da se pakujete, ideja da sa sobom nosite nešto što uopšte ni ne koristite sigurno će vam se činiti suludom. Iskoristite ovu priliku da se otarasite takvih stvari i time očistite i optimizujete svoj životni prostor.

Počnite sa pakovanjem na vreme

Dobra organizacija vremena ključna je na svim životnim poljima, pa tako i prilikom selidbe. Vrlo je važno da počnete sa pakovanjem na vreme, kako biste izbegli stres i žurbu koji mogu rezultirati pogrešnim koracima tokom pakovanja.

Procenite koliko vremena možete odvojiti za pakovanje u odnosu na vaše svakodnevne obaveze. Neko će moći da odvoji ceo vikend za to, dok će drugi morati da se pakuju malo po malo svakog dana. Odredite kada bi trebalo da krenete sa pakovanjem kako biste sve stigli do dana selidbe i krenite na vreme.

Naučite kako da pravilno pakujete stvari

Možda vam se čini da nema mnogo mudrosti u tome, ali mnogi od nas greše prilikom pakovanja za selidbu. Pravilnim pakovanjem uštedećete vreme i tokom pakovanja i tokom raspakivanja, ali i optimizovati prostor i sačuvati svoje stvari od lomljenja.

U nastavku teksta sledi nekoliko praktičnih saveta kako da na najbolji način organizujete svoje stvari prilikom selidbe.

Pakujte se tematski i obeležite kutije

Tematskim pakovanjem stvari lakše ćete se snaći prilikom raspakivanja. Nemojte mešati posuđe sa priborom za kupatilo, već odredite kutije za svaku od soba, i pakujte stvari slične namene u istu kutiju.

Takođe, počnite od pakovanja stvari koje vam neće biti potrebne do selidbe, a sitnice koje svakodnevno koristite ostavite za kraj. Na ovo mislite i tokom ubacivanja kutija u kombi i unošenja istih u stan, te se pobrinite da vam kutije sa stvarima koje će vam najviše biti potrebne budu na dohvat ruke.

Svaku kutiju obeležite markerom, kako biste znali šta se u njoj nalazi. Na taj način poštedećete sebe besciljnog otvaranja kutije za kutijom u potrazi za onim što vam je u tom trenutku potrebno.

Zaštite svoje stvari uz ovaj jednostavan trik

Kako biste zaštitili svoje stvari od oštećenja, pre svega uložite u čvrste i izdržljive kutije. Takođe, možete se odlučiti za zaštitne puc puc folije u koje ćete uviti delikatne predmete poput posuđa, kako se prilikom transporta ne bi polomili.

Međutim, postoji još jedna opcija koja će vam uštedeti budžet. Naime, prilikom pakovanja možete iskoristiti mekane stvari poput peškira, ćebadi ili jastuka i tako zaštititi svoje stvari.

Naslažite posuđe jedno na drugo, ali tako da se između svakog od njih nađe parče tkanine. Ramove za slike takođe možete uviti u neki tekstil, ili zavući između jastuka i jastučnice. Kutije sa lomljivim stvarima obložite jorganima ili ćebadima koje takođe planirate da ponesete sa sobom.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i koristan. Uz ove praktične savete, vaša selidba proći će brzo i bez muke!

 

photo: pexels.com