Svima je dobro poznato kako su deca vesela, razigrana i puna energije po ceo dan. Vrate se iz škole i mogu do uveče da ne prestaju sa igrom i sportom – to im je gotovo neophodno. Kuća obično nije dovoljno velika za njihovu jurnjavu, pa smo svi koji imamo dvorište više nego zahvalni na njemu, jer im samo tako možemo obezbediti dovoljno prostora.

Međutim, deci aktivnosti često dosade pa im je stalno potrebno nešto novo.

Livada je odlična za početak, ali na njoj se moraju uvek osmišljavati zanimljive aktivnosti, a za to će nam biti potrebni određeni rekviziti, objekti i noviteti.

Uređenje dvorišta se može sprovesti na bezboj načina, ali je njegovo prilagođavanje deci definitivno jedan od najpraktičnijih. Pored postavljanja objekata za decu u dvorištu, može se i dalje vršiti dekoracija i ulepšavanje, ali će tako i dobar deo dvorišta naći praktičnu primenu i biti od koristi. U nastavku teksta saznajte kako da uredite dvorište i na jednostavan način deci obezbedite zabavu za svaki dan.

Montažni bazen u dvorištu za još veće uživanje u letu

U letnjem periodu za svaku kuću sa dvorištem montažni bazeni su praktičan izbor.

To zvuči kao ostvarenje snova za svakog mališana, bez obzira na uzrast i pol. Igri i sreći nema kraja, a celodnevna zabava je zagarantovana. Bazeni su čvrsti, stabilni, ali i dovoljno plitki da boravak dece u njima bude sasvim bezbedan, mada se i nivo vode proizvoljno može menjati.

Vrućina ne smeta samo deci, već i odraslima, pa bazeni mogu poslužiti kao odlično rashlađenje za celu porodicu. Ukoliko niste u mogućnosti iz bilo kog razloga, da ove godine posetite neko jezero ili more, ovo je zaista dobro rešenje.

Još jedna dobra strana montažnih bazena je što se lako montiraju, odnosno sklapaju i rasklapaju, lako se čiste i održavaju, pa će manipulisanje biti jednostavno, čak i za mlađe članove porodice.

Kućica na drvetu je još jedan od dečijih snova

Kućica na drvetu je još jedan od dečijih snova. Deca obožavaju da imaju svoje mesto, svoju kuću u kojoj će skrivati igračke i organizovati taj kvadratni metar po svojim željama i potrebama. Krošnja i krov kućice će poslužiti kao dobra zaštita od sunca, vetra, ali i svega što može ometati dečiju igru.

Stalno penjanje i silaženje će takođe dobro doći, jer će se deca više izmarati, pa samim tim biti pospani i umorni kada dođe vreme za spavanje.

Za pravljenje kućice treba imati kvalitetnog materijala, adekvatan alat i umeće u rukama. Kućicu možete dizajnirati po želji, ali je najvažnije da bude čvrsta, kompaktna i da je čvrsto fiksirana za drvo, tako da ne postoji šansa da i jedan jedini ekser ispadne.

Imajte u vidu da kućica uopšte ne mora da bude na velikoj visini, već je visina od 1-2 metra sasvim dovoljna.

Staro vozilo možete dekorisati i parkirati u dvorištu

Ako imate staro vozilo koje praktično nije u voznom stanju, planirate da ga se otarasite, jer nije vredno popravke, pa bi i prodaja teže išla, možete ga iskoristiti u ove svrhe. Parkirajte vozilo u bilo kom uglu dvorišta, obezbedite ga ciglama tako da se ne može nikako pokrenuti, pa ga operite i dekorišite.

Na taj način vozilo može postati ukras za dvorište i omiljeno mesto za dečiju igru. Deca obožavaju da rade stvari koje inače ne bi smeli i da oponašaju odrasle, pa će im ‘’vožnja automobila’’ predstavljati pravu avanturu.

Platneni šator – pokretna kućica za decu u dvorištu

Jedno vrlo jednostavno rešenje je takođe platnenii šator za kampovanje i izlete. Šator je odlično imati, jer se može koristiti u različitim situacijama, od letovanja, do prvog maja i drugih vrsta piknika.

Isti taj šator može konstantno stajati u dvorištu i predstavljati kućicu za mališane, a ne može se koristiti samo onda kada napolju padaju kiša ili sneg. Takođe, lako je rasklopiv, pa se može montirati, odložiti i prenositi bez muke.

Mali sportski teren u dvorištu za dečicu punu energije

Ako su deca sportski nastrojena, onda u zavisnosti od toga koliko vam je dvorište poravnato, koliko je trava bujna i busenje ujednačeno, možete napraviti mini sportski teren u dvorištu.

Obično je najlakše napraviti teren za mali fudbal, gde će ivice terena biti označene kojim god sredstvom, mada mogu biti i neoznačene. Golovi mogu biti pravi mali golići koje varioc može sastaviti, ili improvizovani na već neki drugi način. Ukoliko nemate dovoljno prostora, teren se može sastojati i od jednog golića.

Pri ovome vodite računa o tome šta se nalazi iza gola, jer lopta će često tamo završavati, pa ako je to zid kuće, biće isprljan, ako je neko cveće, biće izlomljeno i slično.

Ako nema puno trave, a zemlja je dovoljno tvrda i utabana, možete razmisliti i o postavljanju onižeg koša za basket. U slučaju da imate nešto više sredstava i da deca vole košarku, možete i pobetonirati 10-15 kvadratnih metara ispred koša, što će omogućiti još bolji doživljaj.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam upravo neke od pomenutih ideja poslužiti u uređenju dvorišta za vaše mališane.

 

photos: pixabay.com