Da li ste primetili da u filmovima i serijama, u svakom kadru dvorišta, trava izgleda savršeno i besprekorno?

Pa da, reći ćete da je to baš – samo na filmu! 

Gotovo zvuči nemoguće da i vaš travnjak bude ovakav, zar ne? Koliko god se trudili, vaša trava nije dovoljno gusta, dovoljno zelena ili pak dovoljno uredna.

Travnjak je najvažniji deo svake bašte i ono od čega najviše zavisi celokupan izgled dvorišta. Baš iz tog razloga svi ljubitelji baštovanstva, a i oni koji samo vole da borave u svom dvorištu, najviše vremena provode u održavanju travnjaka urednim i lepim.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da unapredite izgled svog travnjaka i saznajte koja vam je sve oprema potrebna za to.

Koja vam je oprema potrebna za održavanje travnjaka?

Kako bi pravilno održavali vaš travnjak, potrebno je da nabavite adekvatnu opremu. S obzirom na to da je izbor vrsta opreme, kao i proizvođača veliki, odabir prave opreme može biti zahtevan.

Za početak, kao što već i znate, vam je potrebna kosilica za travu. Postoji više različitih vrsta kosilica na tržištu, a ona sa kojom su i oni najzahtevniji bili zadovoljni je aku kosilica. Ova kosilica radi na baterije i nema kablove, pa je košenje veoma praktično i jednostavno – uz minimalno napora možete pokositi i najzahtevnije travnjake i doći do najnepristupačnijh delova.

Zatim sledeće što vam je potrebno je kvalitetan trimer za travu. Ovaj alat zbog svog oblika i mobilnosti omogućava precizno košenje mesta koja su manje dostupna – delove oko ivičnjaka, biljaka ili stabla i ćoškove dvorišta.

Takođe, kako bi pokupili svo opalo lišće, biće vam potrebne grabulje kojima ćete u samo nekoliko poteza učiniti vaš travnjak urednim.

Košenje i zalivanje travnjaka – koliko često je potrebno?

Svi znamo da su ova dva koraka ključna u održavanju travnjaka u bašti urednim i lepim. Ali postavlja se pitanje: U kom vremenskom razmaku je potrebno kositi travu i šta tačno znači redovno zalivanje trave?

Redovno košenje trave – najbolji recept za uspeh

Nepisano pravilo kaže što češće košenje trave učiniće je gušćom, zelenijom i zdravijom. Međutim, šta znači redovno košenje, košenje na koji vremenski period je idealno i od čega zavisi učestalost košenja?

Koliko često je potrebno kositi travu zavisi prvenstveno od klime i godišnjeg doba. Očekivano, tokom proleća ovo je češće nego tokom leta i jeseni usled većih padavina. U proseku, tokom sezone idealno je košenje jednom nedeljno, dok je maksimalni period između dva košenja 2 nedelje kako bi vaša trava ostala uredna.

Znaćete da je vaš travnjak potrebno pokositi ukoliko je trava dostigla visinu od 7 santimetara.

A da li je važno doba dana u koje se kosi trava?

Najčešće se preporučuje da kosite travnjak u ranim večernjim časovima jer je tada trava vlažna, međutim ukoliko ne možete to da učinite u ovo doba dana, onda je najbolje kosite u ranim jutarnjim časovima.

Zalivanja travnjaka – koliko često je potrebno zalivati baštu?

Kada je u pitanju zalivanje travnjaka kao i ostalih biljki, ono zavisi od nekoliko faktora. Prvi faktor koji utiče na zalivanje su vremenski uslovi. Naravno da ukoliko je padala kiša, nema potrebe da zalivate travu, međutim, ukoliko su temperature visoke, a padavina nema, preporučuje se zalivanje trave svaki dan kako se ona ne bi osušila.

Kako ne postoji tačno uputstvo za zalivanje, ovo ćete morati sami da procenite. Kada je zemlja u potpunosti suva, potrebno je da zalijete travnjak. Takođe, kao i za košenje, preporučuje se zalivanje u ranim jutarnjim ili večernjim časovima.

Đubrivo – magično sredstvo za savršen izgled travnjaka

Osim prethodno navedenih stavki za održavanje travnjaka, tajna onih najlepših je korišćenje đubriva. Ukoliko odlučite da počnete sa đubrenjem vašeg travnjaka, ubrzo ćete se uveriti u njegovu efikasnost. Đubrenje je jednostavan proces koji možete raditi i sami. Sve što vam je potrebno su đubrivo visokog kvaliteta i rasipač za travu.

Đubrenje se deli na osnovno i dopunsko. Osnovno đubrenje se primenjuje pre posađivanja trave, dok dopunsko može biti u momentu kada se trava posadi, kao metod za prihranjivanje ili predzimsko đubrenje kako bi se povećala izdržljivost i otpornost travnjaka na različite vremenske nepogode i niske temperature tokom hladnih zimskih dana.

Za već posađenu travu koju posedujete u dvorištu koristite mineralna đubriva, a ukoliko ste tek posadili travu onda se koristi organsko đubrivo. Đubrenje se vrši iz 3 dela – prvo đubrenje se vrši u februaru ili martu, drugo u maju ili junu da bi se trava pripremila za visoke temperature, dok se treće đubrenje izvodi u septembru ili oktobru kako bi se pripremila za zimu.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta uvideli šta vam je sve potrebno za održavanje travnjaka, te da ćete poslušati naše savete za negu trave i konačno imati travnjak o kome ste oduvek maštali!