Sony nije dominantan igrač u Android ekosistemu pametnih telefona. To je uprkos činjenici da divizija kompanije za slikanje snabdeva senzore kamere i druge komponente za najbolje Android telefone. Ipak, Sony nije odustao od svoje divizije pametnih telefona, jer kontinuirano lansira novi Xperia flagship svake godine.

Čak i sa visokim specifikacijama i priključkom za slušalice, Xperia 5 IV za 2022. godinu se činila kao nekoliko godina zaostala. Za 2023. godinu, kompanija se vratila sa svojim novim flagship telefonom, Xperia 5 V, koji dolazi sa senzorom kamere Exmor T nove generacije i FHD+ 120Hz OLED ekranom.

Sony Xperia 5 V

Glavna kamera Exmor T sa 52MP i efektivnom rezolucijom od 48MP nije nova. Sony ju je prvi put koristio na Xperia 1 V modelu. Jedina značajna promena ovde je što japanska kompanija sada koristi glavnu kameru za 2x zumiranje i potpuno je napustila telefoto kameru. Uz to, tu je i ultra-široka kamera sa 12MP i objektivom od 16mm. Iako će Galaxy S23 Ultra i Google Pixel 7 Pro nadmašiti Sony ponudu u oblasti zumiranja, telefon bi i dalje trebalo da se dobro snalazi u drugim scenarijima.

Pored impresivne kamere, Xperia 5 V dolazi sa novom aplikacijom za kreiranje videa. Automatski može kreirati kratki video klip vredan deljenja na društvenim mrežama na osnovu vaših odabranih fotografija i videa. Da bi privukao vlogere, Xperia 5 V ima poseban mikrofon za snimanje videa, omogućavajući kristalno čist snimak vašeg glasa.

Samsung Galaxy Z Fold 5 - Malo bolje je sasvim dovoljno
Lako je izmeriti razliku između Samsung Galaxy Z Fold 4 i Z Fold 5: dva milimetra. Tačnije, 2,4 mm. Na najdebljem mestu, prošlogodišnji Z Fold 4 ima debljinu od 15,8 mm kada je sklopljen - Z Fold 5 koristi novi šarku kako bi se potpuno sklopio i ima

Napajanje Xperia 5 V obezbeđuje Snapdragon 8 Gen 2 čip, uz 8 GB RAM-a, 128 GB skladišta i slot za microSD karticu za dodatno proširenje. I kao i druge Sony zastave, i ovaj ima 3,5 mm priključak za slušalice. Telefon zadržava svoje kompaktne dimenzije, sa 6,1-inčnim FHD+ HDR OLED ekranom. Ali za razliku od najboljih Android telefona, panel se čini da ne podržava promenjive stope osvežavanja, što je šteta.

Sony Xperia 5 V

Xperia 5 V je teža i deblja od svog prethodnika, ali s obzirom na svoje kompaktne dimenzije, to ne bi trebalo predstavljati prevelik problem.

Impresivno, Sony je uspelo da smesti bateriju od 5.000mAh unutar Xperia 5 V. Brzina punjenja je relativno neinspirativna sa 30W, pri čemu se 50% baterije dopuni za 30 minuta. Zahvaljujući smanjenoj potrošnji energije, japanska kompanija tvrdi da bi njen najnoviji telefon trebalo da traje duže od prethodnog flagship modela. Takođe, postoji i bežično punjenje za dodatnu praktičnost.

Sony Xperia 5 V će biti dostupan za prodaju krajem septembra po ceni od 999 evra u Evropi.

Vodeće vesti i informacije iz sveta tehnologije - Tehnološki trendovi
Istražite najnovije vesti, savete i recenzije iz sveta tehnologije. Saznajte o gadgetima, IT trendovima i inovacijama. Budućnost tehnologije vas čeka!

Izvor: androidpolice