Sredinom februara 2024. godine, redizajnirani VW Passat Variant će obeležiti svoj izlazak na tržište. Srednja klasa karavana devete generacije (B9) će rasti u svojim dimenzijama i često će koristiti hibridne pogone. Za razliku od GTE modela, limuzina će biti potpuno povučena.

Cena: VW Passat B9 počevši od oko 40.000 evra

Decenijama unazad, VW Passat je bio merilo u srednjoj klasi. I to će ostati tako kada Passat broj devet bude dostupan u verzijama Passat, Business, Elegance i R-Line, počevši od cene od 39.995 evra (stanje u avgustu 2023. godine) od sredine februara 2024. godine kod dilera.

Pogon: Četvorocilindarski i plug-in hibridi (GTE)

Naravno, VW Passat B9, koji se i dalje isključivo nudi kao karavan Variant, koristi MQB platformu. To znači da, kao i njegov prethodnik B8, temelji se na Modularnom Querbaukasten (MQB) platformi, ali je multitalentovana tehnološka osnova za vozila Volkswagen koncerna s poprečno postavljenim motorima značajno modifikovana i sada se naziva MQB evo. Ispod haube se nalazi nova pogonska tehnologija koja omogućava pogon, uvek uz automatski DSG dvostrukom kvačilu. Novost je 1,5-litarski četvorocilindarski motor čiji VTG turbopunjač radi s promenljivom geometrijom usisa, što zajedno s Millerovim sagorevanjem (rano zatvaranje usisnih ventila, visoka kompresija) obezbeđuje veću efikasnost.

Nova Toyota Land Cruiser - povratak korenima
Toyota otkriva potpuno novi Land Cruiser, model koji se direktno oslanja na izvorne kvalitete koji čine ime Land Cruisera sinonimom za snagu i pouzdanost već više od 70 godina. Legendarni geni Land Cruisera obogaćeni su novim tehnologijama za postizanje boljih performansi kako van puta, tako i u sv…

Kao 1.5 eTSI (150 KS/110 kW), motor je podržan od strane 48-voltnog starter-generatorskog sistema. U novim plug-in hibridima sarađuje s elektromotorom integrisanim u menjač, koji VW Passat Variant (2024.) pokreće čisto električno na oko 100 km zahvaljujući novoj bateriji od 19,7 kWh koja se može napuniti do 50 kW. Ova kombinacija pogona razvija snagu od 204 ili 272 KS (150/200 kW). Takođe četvorocilindarski 2,0-litarski TSI motor pokriva opseg snage od 150 KS (110 kW) do 265 KS (195 kW). Ponuda dizel motora se bazira na poznatom 2,0-litarskom TDI motoru koji razvija snagu između 122 (90 kW) i 193 KS (142 kW). Opciono se i dalje nudi sistem pogona na sva četiri točka 4Motion.

VW Passat

Eksterijer: Dimenzije rastu

Međutim, ne samo tehnologija ispod karoserije je nova, već i sama karoserija karavana značajno razlikuje VW Passat B9 (2024) od svog prethodnika. Dužina srednje klase VW-a povećana je za 144 mm, sada iznosi 4917 mm, dok je širina povećana za 20 mm, sada iznosi 1852 mm, čime se kreće ka luksuznoj klasi. Ali ne samo da su se veličina i proporcije Passata promenile, već je i dizajn izgubio malo strogosti i postao je više usmeren na aerodinamiku. Koeficijent otpora zraka (cW) smanjen je sa 0,31 na 0,25, čime i spoljni oblik doprinosi povećanoj energetskoj efikasnosti novog Passata.

Među trikovima aerodinamike su na primer upravljane rešetke radijatora prema potrebama i "Air Curtains" na prednjem braniku, koji omogućavaju nisku turbulenciju oko maksimalnih 19-inčnih prednjih točkova i efikasno hlađenje kočnica. Na zadnjem kraju, veliki spojler na krovnoj ivici i aerodinamički elementi na D stubovima brinu se o aerodinamici. VW Passat Variant (2024) takođe se odlikuje modernim LED svetlosnim potpisima koji se protežu duž cele širine napred i nazad. Umesto standardnih LED farova, opcionalni IQ. Light-LED-Matrix farovi omogućavaju prilagodljivo i bezbledno osvetljavanje puta, uključujući izuzetno dugo duga svetla.

VW Passat

Nova tehnologija vešanja

Tehničke inovacije MQB evo na vešanju trebale bi biti manje vidljive, ali osetne. Povećana stabilnost četvorotračne zadnje osovine, kao i povećana čvrstoća prilikom skretanja, trebali bi doprineti još stabilnijem i sigurnijem upravljanju vozilom. Istovremeno, pasivno upravljanje zadnjim točkom u krivinama je optimizovano. Jedna od najvažnijih novina na VW Passat modelu (2024) su novi opcionalno dostupni DCC Pro amortizeri, kod kojih se adaptivno reguliše ne samo kompresija pri prigušivanju, već sada i ekstenzija pri otklanjanju prigušivanja.

Ovo ne samo da smanjuje oscilacije na neravnom terenu, već takođe omogućava veliki opseg podešavanja od veoma mekog do veoma sportski čvrstog podešavanja vešanja, koje možete precizno izabrati. Elektronsko upravljanje amortizerima preuzima upravnik dinamike vožnje opremljen sa osam nivoa snage, koji takođe upravlja radom XDS diferencijalnih blokada sa selektivnim kočenjem po točku.

VW Passat

Unutrašnjost: Veliki centralni dodirni ekran

Luksuzan karakter VW Passat Variant (2024) postaje očigledan već pri prvoj vožnji. Passat nikada nije štedeo na prostoru, ali ono što novi model nudi u smislu slobode kretanja, posebno na zadnjem sedištu, znatno nadmašuje prethodnu generaciju. To je omogućeno i zahvaljujući povećanju međuosovinskog razmaka za 50 mm (2841 mm). Visina Passata ostaje slična - 1506 mm, ali to ne sprečava novi model da značajno poveća zapreminu prtljažnika. Kada se simetrično deljiva zadnja sedišta preklope, koja se lako sklapaju pomoću poluge iz prtljažnika, novi karavan sada nudi maksimalnih 1920 litara prostora za teret. Ranije je bilo 1780 litara.

Kada VW Passat B9 stigne kod prodavaca sredinom februara 2024. godine, kupci će takođe moći da se upoznaju sa kvalitetom unutrašnjosti i novim digitalnim kokpitom sa velikim centralnim dodirnim ekranom (12,9 ili 15 inča), kao i sa novim Head-up ekranom koji je sada projektovan na vetrobran. Ovo je omogućeno novoj arhitekturi MIB 4 (Modularni sistem za zabavu u vozilima) sa mnogim novim i bržim funkcijama povezivanja na internet. Kao i kod novog Tiguana, VW se rešava nepraktičnih touch površina na svojim volanima. B9 dobija "običan" volan sa jasno označenim dugmadima. Međutim, ostaće "klizači" ispod centralnog ekrana, koji će ubuduće biti osvetljeni, i pomoću kojih se, na primer, može podešavati temperatura pokretanjem prsta.

VW Passat

Osmi Passat impresionira besprekornom izradom i promišljenim sistemom kontrole koji, zbog i dalje prisutnih fizičkih dugmadi, zahteva vrlo malo prilagođavanja. Čvrsta karoserija i bogat program vazdušnih jastuka obezbeđuju odličnu zaštitu putnika. Izbor vozačkih asistenata je velik i neprestano se proširuje. Posebno adaptivni tempomat znatno poboljšava udobnost na dugim putovanjima.

Najnoviji Modeli Vozila: Automobili, Jahte, Kamioni i Više
Širok izbor vozila: automobili, motocikli, teretna vozila i više. Pronađite savršeno vozilo za sebe. Pouzdana ponuda u kategoriji Vozila.

Izvor: autozeitung