Poslednja praznina je popunjena: Pored svojih MacBook uređaja sa ekranima od 13, 14 i 16 inča, Apple sada ponovo nudi model u formatu od 15 inča, nazvan "15'' MacBook Air (M2)", nakon duže pauze. Proizvođač cilja na ciljnu grupu kojoj dugo nije bila dostupna ponuda u Mac svetu: ljudi koji žele prenosni računar koji nudi mnogo prostora za rad, surfovanje, gledanje televizije i igranje čak i kod kuće, bez potrebe za eksternim ekranom.

Baš kao i verzija od 13 inča, Apple nudi novi, veći model u četiri boje. Pored dobro poznatih boja, Space Gray i Silver, tu su i nova nijansa zvana "Polarstern" koja je zlatna, kao i tamnoplava nijansa koja se naziva "Midnight".

Rad na velikom, ali veoma tankom MacBook Air uređaju, koji ima samo 1,15 centimetara debljine i lako se nosi sa svojih 1,5 kilograma, pre svega je zabavan zbog velikog ekrana. Maksimalna osvetljenost od 500 nita nije dovoljna da se radi na direktnom suncu, ali to bez problema funkcioniše u hladu suncobrana, posebno jer senzori automatski prilagođavaju osvetljenje i reprodukciju boja okolnom svetlu.

Apple MacBook Air M2

Nema više piksela

Rezolucija od 2880 puta 1864 piksela je dovoljno fina da prevari oči i da se čini da nema piksela, već samo linija i površina. Takođe, možete podešavati veličinu teksta prema sopstvenim navikama vida i ličnim sposobnostima vida.

Ali ne mora uvek sve biti rad. Gledanje filmova na velikom ekranu je zabavnije nego na 13-inčnom laptopu. Iako šest skrivenih zvučnika ne proizvodi Hi-Fi zvuk niti ozbiljne basove, bar na stolu pružaju prijatan zvučni doživljaj. Za slušanje muzike, ipak je bolje koristiti slušalice ili spoljne zvučnike.

Brzo, tiho

Veoma prijatno: S ekranom i kućištem se povećala i touchpad površina, pružajući tako obilje prostora za navigaciju i upravljanje gestovima prstima. Tastatura odgovara onima na drugim trenutnim modelima MacBook-a. Radi precizno i ne klapara. Međutim, kada je u pitanju kucanje tekstova, 15-inčni (oko 38 cm) MacBook Air je daleko od iskorišćenosti.

Za sve svakodnevne aplikacije, ovaj uređaj je preterano moćan, cveta pri produkciji muzike i filmova u 4K ili čak 8K rezoluciji. Međutim, ako se M2 čip istera s komplikovanim video efektima, to se odražava na vreme trajanja baterije. Ozbiljan rad dugoročno takođe ozbiljno zahteva utičnicu.

Bez obzira na to što se zahteva od MacBook Air-a, uvek ostaje tiho kao šapat, jer nema ventilatora. Kod zahtevnih aplikacija ili direktnom sunčevom svetlošću, to može dovesti do toga da čip smanji svoj rad kako bi se izbeglo pregrevanje.

Apple MacBook Air M2

Oh ne, to nije Pro!

Sada bi neko mogao pomisliti da umesto skupljeg 16-inčnog MacBook Pro-a nabavi novi MacBook Air, budući da su ekrani skoro iste veličine, a čipovi su iz iste generacije procesora. Međutim, to je zabluda. Prvo, ekran Profi modela može biti dvostruko svetliji od MacBook Air-a zahvaljujući Mini-LED pozadinskom osvetljenju. U nekim delovima čak tri puta svetliji.

U benchmark testovima, novo srednje-klasno model ispostavlja se kao oštar trkački konj, koji gotovo dostiže istu performansu kao dvogodišnji profesionalni notebook – međutim, to važi samo za zadatke koji koriste samo jedno računarsko jezgro.

Kada su potrebna više računarska jezgra ili jezgra rezervisana za grafiku, tokom multitaskinga, u 3D programima i kod obrade slika, dvogodišnji profesionalni notebook je dvostruko brži od MacBook Air-a. Istu poređenje sa aktuelnim 16-inčnim MacBook Pro-om, opremljenim sa najnovijim M2 Pro ili M2 Max čipovima, trebalo bi da pokaže još veću prednost Pro varijante.

Apple MacBook Air M2

Zaključak

Sa novim MacBook Air-om, Apple ulazi u posebno popularan segment 15-inčnih laptopova kod privatnih korisnika. Međutim, to dolazi po ceni koja je daleko viša od 500 evra, po kojoj se nude neki Windows laptopi. Odmah primetna razlika u odnosu na takve ponude je da je Apple-ov MacBook Air tanji i lakši od većine Windows laptopa iste veličine, smešten u čvrsto kućište od recikliranog aluminijuma umesto u glomazno plastično kućište, i ima ekran veće rezolucije i svetliji. I naravno, koristi macOS umesto Windows-a.

Ali, to takođe dolazi sa mnogo većom cenom. Osnovni model 15-inčnog MacBook Air-a sa osam gigabajta (GB) RAM-a i skromnim SSD-om od 256 GB košta 1600 evra. Nadogradnje, kao i obično kod Apple-a, zahtevaju veliki dodatni trošak: 16 GB RAM-a koštaju dodatnih 230 evra, za maksimalnih 24 GB treba izdvojiti 460 evra. SSD se može naručiti sa fabrički ugrađenim prostorom do dva terabajta (TB), ali to košta dodatnih 920 evra. Ovi troškovi znatno premašuju stvarne troškove ovih komponenata. Nažalost, ne postoji mogućnost naknadnog nadogradnje memorije.

Tehnologija - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉