Svi vole uštedu novca - evo prilike koja vam pomaže da sačuvate nešto novca dok istovremeno štitite našu životnu sredinu. Da, govori se o zajedničkom korišćenju automobila! Prema jednom istraživanju koje je sprovela INRIX 2019. godine, Amerikanci u proseku godišnje provedu 97 sati u saobraćaju!

Ali zamislite deljenje vožnje sa prijateljima ili kolegama koji idu u istom pravcu kao i vi - to ne samo da pomaže u smanjenju gužve u saobraćaju i vremena putovanja, već takođe štedi novac na troškovima goriva. Štaviše, deljenjem vožnje kroz zajedničko korišćenje automobila možete znatno doprineti smanjenju zagađenja vazduha i emisija gasova staklene bašte.

Jedno putničko vozilo emituje oko 4,6 metričkih tona CO2 godišnje - samo zamislite koliku razliku više putnika mogu napraviti u smanjenju našeg ugljeničnog otiska.

Dakle, sledeći put kada planirate putovanje na posao ili putovanje, razmislite o mogućnosti zajedničkog korišćenja automobila - to je jednostavno rešenje koje koristi svima! Ako tražite načine za smanjenje troškova i održiviji život, zašto ne biste probali zajedničko korišćenje automobila? Praksa može značajno smanjiti emisije ugljenika - studije sa Univerziteta u Kaliforniji sugerišu smanjenje do 30%.

Photo by David Suarez / Unsplash

I nema sumnje da deljenje troškova goriva čini stvar lakšom za vaš novčanik! Ali iznad ovih praktičnih benefita, carpooling takođe nudi mogućnosti za društvenu povezanost. Bilo da putujete sa kolegama ili strancima koji žive u vašem području, deljenje vožnje stvara trenutke za razgovor i izgradnju odnosa.

Mercedes-Benz E-Klase (2023): Svi detalji o novoj generaciji
Dizajn, tehnika, bezbednost i motori. Sa Mercedes-Benz E-Klasom nikada nije bilo lako podići lestvicu više u odnosu na prethodni model. Takođe, uvek treba obratiti pažnju na balans između konzervativizma i inovacije kako bi se serija modernizovala, a da se istovremeno ne otera deo klijentele koja se…

Uspešno carpooling podrazumeva zajedničke odgovornosti. Važno je dogovoriti se kako će se podeliti troškovi goriva i ko će preuzeti vozačke dužnosti. Ustanovljavanje pravila za čistoću i održavanje vozila je takođe ključno za osiguravanje da svako doprinosi jednako. Carpooling nije samo ekološki prihvatljiv način da se prevozite - to je takođe odlična prilika za širenje vaše mreže i u društvenom i u profesionalnom smislu.


Gradeći odnose sa saputnicima tokom putovanja možete napraviti vredne veze koje bi vam mogle biti korisne u budućnosti. I ako se uzme u obzir brojne prednosti carpoolinga - uključujući smanjenje gužve u saobraćaju i manje emisije ugljen-dioksida - zašto ne biste pokušali? Sledite ove savete kako biste carpooling učinili pogodnim za sebe.