Pošli ste na venčanje i želite da mladence darujete cvećem, ali niste sigurni kakav izbor da napravite! Pre nego što donesete odluku, važno je da imate na umu da su određene vrste i boje cveća i te kako dobar poklon za ovakvu priliku, a da su neke problematične ili čak potpuno pogrešne, te da kupovinom takvog aranžmana rizikujete da ostavite neželjeni utisak.

U redovima koji slede dajemo Vam savete koji će vam pomoći da razrešite dileme. Odaberite buket cveća koji će mladence ostaviti bez daha i poslati najlepše poruke i želje  za njihov najlepši dan!

Vrste cveća koje su prikladne kao svadbeni poklon

Kao što smo u uvodu spomenuli, ipak postoji određeni cvetni bonton, koji diktira kakav izbor ćete napraviti kada birate cvetne aranžmane za različite vrste prilika. S obzirom na to da je dan venčanja uglavnom najlepši i najvažniji dan u životu većine ljudi, važno je i da cveće bude u tom duhu - dakle, nesumnjivo u znaku vedrih i pozitivnih želja. Dakle, osim svoje odevne kombinacije, izbor cveća takođe zahteva vašu pažnju.

Cveće koje se bira za taj dan uglavnom treba da nosi poruku dugovečnosti braka, sloge, zdravlja i opšteg napretka nove zajednice, kao i povećanja broja njenih članova. Takođe, venčanje je dobra prilika da poželite nekom srećan novi početak u jednom od najvažnijih životnih aspekata.

Ne zaboravite ni ovo - kada su u pitanju radosni događaji, bukete čini neparni broj cvetova. Paran broj cvetova mogao bi poslati ružnu poruku, posebno ljudima koji obraćaju pažnju na taj vid simbolike. U nastavku je dat spisak vrsta cveća i simbolika koju to cveće nosi, a vi onda odaberite ono koje Vam se dopada ili napravite kombinaciju više različitih vrsta.

Ruže

Ovo definitivno najuniverzalnije cveće za poklon može da simbolizuje brojna pozitivna osećanja i želje, ali je boja ona koja zapravo diktira prilike za koje je ovo cveće adekvatno. Bele ruže najčešće se biraju za sam venčani buket, tačnije bidermajer, pa možda ne treba odmah posrnuti za njima, ali zato su tu roze, pink, ružičaste, koje mogu biti pravi izbor. Lepotom će se svakako izdvojiti, a i poslaće najlepše moguće želje.

Posebno zanimljivi i neobični su buketi sačinjeni od mnoštva mini ruža, koje nisu tako čest poklon i nekad ih nije sasvim jednostavno naći u prodaji. Imaju ih uglavnom bolje snabdevene cvećare, ali se vredi potruditi jer deluju izuzetno dekorativno i nema sumnje da će ostati zapažene u moru drugih buketa.

Flowers of spring
Photo by Larisa Birta / Unsplash

Ljiljani

Ovo cveće koje uvek iznova zadivljuje svojom lepotom i raskoši odličan je izbor upravo za ovakve prilike, pogotovo kada je u nežnijim bojama. Beli ljiljani simbolizuju čednost, bezgrešnost, čistotu, a postoji verovanje da ljubičasti znače povratak sreći. Ni oni nisu redak izbor za bidermajer jer prema biblijskom predanju označava biranje voljene osobe.

Kale

Jedna od najlepših vrsta cveća sigurno su kale. Zato ne čudi što su one često izbor prilikom pravljenja venčanih buketa, prilikom raznih vrsta dekoracije, a takođe mogu bili odličan poklon u različitim prilikama. Bele kale označavaju čistotu, nežnost, nevinost, poštovanje, sve ono, dakle, za šta se i vezuje stupanje u brak prema našoj kulturi.

Najpoznatiji francuski modni brendovi
Kada je moda u pitanju, Francuska je poznata po svom besprekornom stilu i sofisticiranom dizajnu. Francuske modne kuće su poznate po svojoj kreativnosti i pažnji prema detaljima, što ih čini veoma traženim među ljubiteljima mode širom sveta. U ovom članku ćemo istražiti neke od najboljih modnih…

Ružičaste simbolizuju divljenje i uvažavanje, žuta može značiti posvećenost, ljubičasta prestiž, pa se možete odlčiti i za njih ukoliko želite da razbijete monotoniju. Za kale isto važi da su idealan poklon za godišnjice braka jer su one pored svega navedenog i simbol bezuslovne ljubavi.

Gerberi

Ovo cveće takođe treba imati u vdu za najrazličitije prilike, a naravno i za venčanja. Beli simbolizuju čistotu, nevinost, žuti gerberi veselje, a narandžastim primercima ovog cveća pripisuje se značenje zdravlja, života.

Gerberi su jako izdržljivo cveće, jako dugo zadržavaju prvobitnu svežinu i zato su posebno pogodni ukoliko vas od mesta gde se održava venčanje deli dug put, visoka temperatura i druge klimatske nepognosti.

Tulipani

Tulipani, poznati još i kao lale, zanimljivi su jer uglavnom postoji veliki izbor boja, pa možete praviti najrazličitije kombinacije. S belima svakako ne možete pogrešiti jer simbolizuju čistoru, mir, bezgrešnost, ali tu su i narandžasti, koji označavaju radost, entuzijazam, uzbuđenje i ukazuju na posebnu vezu sa primaocem. Ružičasti tulipani označavaju želju za dobrim zdravljem i napretkom, pa su i oni idelan izbor za venčanje.

Kako izbeći pogrešan izbor cveća?

Naravno, kao što postoje radosni povodi, postoje i oni koji to nisu, poput sahrana, komemoracija, godišnjih i mesečnih pomena, pa je praksom ustanovqeno i ono cveće koje je adekvatno za takve povode. To je razlog zašto treba dobro razmisliti o izboru cveća pre same kupovine.

Vrlo često je boja ta koja može delovati suviše agresivno, i samim tim neprimereno venčanju. Na primer, plava ili crna boja, kakvih ima među ružama, možda ne ostavljaju baš utisak suptilnosti onoga ko ih poklanja, pa nije loše izbeći ih. One mogu biti dobar izbor u drugim prilikama.

Crvena boja cveća uglavnom simbolizuje ljubavnu strast, te se crvene ruže, na primer, nose onda kada želite da obradujete voljenu osobu ili pokažete postojeću naklonost. To se pravilo mahom odnosi i na druge vrste crvenog cveća.


Poslušajte naše savete i sigurno nećete pogrešiti pri izboru cveća za vaše drage mladence!