Ukoliko ste vozač, sigurno vam se bar jednom do sada desila ona neprijatna situacija kada ste ujutru krenuli na posao ali vaš automobil nije hteo da se upali.

Okrenuli ste ključ nekoliko puta, upalili, ugasili automobil, ali bezuspešno – vaš automobil ne daje znake života.

Problemi sa akumulatorom su česte situacije sa kojim se vozači vrlo često susreću, a koji mogu nastati usled nemara samih vozača, ali i jednostavno jer je vek akumulatora dotrajao. U praksi se pokazalo da su akumulatori za automobil u najjačoj snazi u prvih 2, 3 godine, nakon čega njegove funkcije postaju slabije. Ovaj podatak uzmite sa rezervom budući da su na našem tržištu dostupne brojne vrste akumulatora koji se razlikuju prvenstveno prema kvalitetu.

Ukoliko ste aktivan vozač, onda će vas sigurno zanimati ono o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta. U narednim redovima otkrivamo u koji su to najčešći problemi sa akumulatorom koji vrlo često zahtevaju njihovu zamenu novim.

#1 Otežano paljenje automobila – čest problem sa akumulatorima

Kao što smo i na samom početku napomenuli, problem sa ispražnjenim akumulatorom je nešto sa čime se svaki vozač do sada susreo.

Akumulator je srce automobila čiji rad je neophodan za rad drugih delova, odnosno njegov najvažniji zadatak je da obezbedi električno napajanje koje će dovesti do pokretanja samog vozila.

Uzroci za pražnjenje akumulatora mogu biti brojni – može se desiti da ste tokom noći ostavili upaljena svetla na automobilu, a ujutru kad ste se probudili imali ste i šta da vidite, vaš automobil neće da se upali. Pored toga može se i desiti da ste zaboravili da ugasite radio tokom noći što je dovelo do njegovog pražnjenja.

Osim ovih problema koji uzrokuju sanmi vozači, zimski period predstavlja pravi izazov za svaki akumulator – što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji te je potrebno preduzeti sve mere zaštite tokom hladnog, zimskog perioda. Ukoliko ste u mogućnosti, uvek vaš automobil držite prekrivenog u garaži kako bi ga maksimalno zaštitili.

Neki od ovih problema mogu dovesti do pražnjenja akumulatora kada je potrebno samo dopuniti ga, međutim neki od njih zahtevaju i njihovu potpunu zamenu.

Na našem tržištu dostupni su brojni akumulatori, među kojima se izdvajaju akumulatori brenda Exide koji se proizvode za sve vrste automobila. Njihova cena jeste veća u odnosu na druge, ali upravo takva cena odgovara njihovom kvalitetu.

#2 Verglanje prilikom paljenja – pomoć kablova za paljenje

Ukoliko kupujete polovni automobil, jedno od prvih stvari koje treba da proverite je stanje akumulatora kako bi izbegli sve navedene probleme sa istim.

Još jedan od čestih problema sa akumulatorom jeste čuveno verglanje, kada uporno okrećete ključ od automobila, ali automobil neće da se pokrene.

Jedno od brzih rešenja za ovaj problem je paljenje akumulatora na kablove. Dakle, sve sto će vam biti neophodno su drugi automobil i kablovi uz koje ćete vrlo lako rešiti ovaj problem.

Iako je ovo jedno od efikasnih rešenja, važno je znati pravilan način spajanja kablova jer ukoliko se kablovi ne spoje kako treba, ono može uzrokovati brojne štete i stvoriti vrlo opasne situacije po život.

Prilikom spajanja kablova neophodno je voditi računa da ne dođe do kratkog spoja koje izaziva varnice, štete po akumulator ali i postoji mogućnost da povredite sebe.

Dakle, oprezno prilikom spajanja akumulatora na kablove i uvek pozovite nekog iskusnog ukoliko i sami nemate iskustva u ovome!

#3 Klik kod paljenja motora – znak da akumulator nema dovoljno snage za pokretanje motora

Ukoliko vam se desilo nekada da okrećete ključ automobila, ali čujete samo kliktanje, vrlo je moguće da vaš akumulator pokazuje da nema dovoljno snage kako bi pokrenuo motor.

Razlozi za pojavu ovakvog problema mogu biti brojni, a kao jedan od glavnih jeste nepotpuno punjenje alternatorom. Da biste ovo proverili, neophodno je da obavite testiranje alternatora kao i akumulatora.

Ukoliko vaš akumulator ne bude mogao da se napuni do kraja, on neće imati dovoljno snage da pokrene motor. Dalje, klik kod paljenja motora može uzrokovati i neispravan relej – ako relej ne može da obezbedi dovoljnu količinu napona starteru čućete zvuk kliktanja prilikom paljenja motora.

Pored ovoga, postoje i brojni drugi uzroci koji mogu dovesti do ovog problema, a kako biste bili sigurni o čemu je reč, ali i saznali da li je vašem automobilu potrebna zamena nekog dela, najbolje je da vaš automobil odvezete kod automehaničara koji će obaviti neophodno testiranje vozila.

Nekada će problemi sa akumulatorom uzrokovati i brojne druge probleme koji više neće imati smisla da se popravljaju, već ćete se naći u situaciji da morate da prodate svoj automobil, te savetujemo da redovno pregledate vaš automobil kako bi pravovremeno odreagovali!

#4 Elektronika u automobilu se ponaša čudno – usko povezana sa radom akumulatora

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je akumulator zadužen za za obezbeđivanje električne snage na automobilu, onda ćemo vrlo često sitne probleme sa elektronikom povezati sa akumulatorom.

Ukoliko primetite da svetla na komandnoj tabli neće da se upale nakon što date kontakt, da se lampice pale i gase prema svom nahođenju vrlo verovatno je da je u pitanju neki problem sa akumulatorom.

Ukoliko primetite nešto od navedenog, savetujemo da u što kraćem roku posetite servis automobila kako bi našli rešenje problema sa akumulatorom.