Kupovina stana spada u jednu od najvećih životnih odluka i investicija, pa pre nego što se odlučite za nju, neophodno da budete u potpunosti pripremljeni i informisani o svim uslovima kupovine.

Kako tokom ovog procesa ne bi došlo do neplaniranih događaja i kako biste na samom kraju investicije bili zadovoljni stanom koji ste kupili, unapred razmislite o svakoj opciji koja pred vama može da se nađe.

Ukoliko su vam potrebni odgovori na pitanja o kupovini stana, bilo o finansiranju ili odabiru idealnog stana, nastavite sa čitanjem ovog teksta i pokušaćemo da vam razjasnimo sve nedoumice.

#1 Finansiranje novca za stan – koliko novca vam je potrebno i kako ga obezbediti?

Prva stvar o kojoj treba da razmišljate nakon što ste doneli odluku o kupovini nekretnine je njeno finansiranje.

Da li ste u mogućnosti da ceo stan isplatite u gotovini ili vam je potreban stambeni kredit? Koliko novca možete uložiti u stan ili koliko novca vam banka može pozajmiti? Koliko vam je novca potrebno da opremite stan?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je neophodno da imate odgovor pre nego što zvanično krenete u dalji proces kupovine.

Iako je kupovina stana u gotovini najjednostavniji i najbrži način da dođete do krova nad glavom, složićete se, ovo je danas veoma retka pojava. Većina ljudi pri kupovini stana treba određenu pomoć – porodice, prijatelja ili banke.

Ukoliko se odlučite da podignete kredit, uštedite vreme i na kredium.rs bez posete bankama možete saznati uslove o kreditima u svim bankama, uporediti ih i pronaći onaj koji vam najviše odgovara. Takođe, ovde možete pronaći veliku ponudu nekretnina, kao i saznati sve uslove za keš kredit ukoliko vam je potreban za opremanje stana.

Ono najvažnije što treba da saznate je da li ste kreditno sposobni, odnosno da li ispunjavate sve potrebne uslove kako bi vam banka odobrila kredit, kao i visinu kredita koju možete da podignete u zavisnosti od vaših mesečnih primanja.

#2 Lokacija i veličina stana – kako odabrati pravu?

Kada ste odredili tačan budžet koji imate na raspolaganju, sada konačno možete da krenete u potragu za idealnim stanom. Lokacija koju odaberete mora da odgovara vašem stilu života kao i vašem budžetu.

Cena kvadratnog metra zavisi upravo od lokacije na kojoj se stan nalazi. Za razliku od pristupa koji imaju zapadne zemlje, na našim prostorima cena kvadratnog metra je veća što je stan bliži centru grada, dok su oni stanovi na periferiji grada i u prigradskim opšinama znatno povoljniji.

Osim cene, na izbor lokacije na kojoj ćete živeti u velikoj meri utiče i vaš stil života. Ukoliko više volite mir, tišinu i prirodu, za vas je bolja opcija lokacija koja je u mirnijem delu grada, udaljena od gradske gužve i saobraćaja. A ako ste ipak više gradski tip, birajte lokacije koje su bliže centru ili sa kojih se relativno brzo može stići do centra grada.

Ukoliko vozite automobil, obratite pažnju na to da li ćete imati parking mesto, kako bi bez brige uvek mogli da parkirate svoje vozilo. Takođe, veoma bitan faktor koji utiče na lokaciju je i lokacija na kojoj radite. Sa obzirom na gužve u saobraćaju, praktičnije rešenje je pronaći stan koji je u neposrednoj blizini posla, kako bi u što kraćem vremenskom periodu stigli na posao i vratili se sa kući.

Veličinu stana određuju vaše želje, mogućnosti i broj osoba koje će u njemu živeti. Dok je nekima važna isključivo lokacija stana, drugima je važno da u njemu imaju više prostora i komfora. Odredite svoje prioritete i odlučite da li bi radije živeli u većem stanu u predgrađu ili u manjem stanu u centru grada. Pogrešnog odgovora na ovo pitanje nema, samo je važno da pratite svoje želje.

#3 Da li je pametno kupiti stan u izgradnji?

Kupovina stana u izgradnji je najjednostavniji način da dođete do željenog stana po znatno nižoj ceni u odnosu na već postojeći stan. Međutim, prilikom ove kupovine, kako biste bili sigurni da će sve proći u najboljem redu, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Prvo morate saznati ko je investitor, da li je pouzdan i da li ima upotrebnu dozvolu. Nakon toga, morate biti sigurni da je stan uknjižen i da je celokupan proces prodaje legalan.

Firmu investitora i njegov račun, možete proveriti u registru privrednih subjekata i na sajtu Narodne banke Srbije i na osnovu tih informacija doneti odluku da li je bezbedno poslovati sa njim. Kada ste sve stavke proverili, možete preći u proces pregovaranja sa investitorom i pronaći stan po veoma povoljnoj ceni.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da donesete odluke koje će vas dovesti do idealnog stana i informisali o svim stvarima koje je potrebno da znate pre njihovog donošenja. Želimo vam puno sreće u pronalaženju novog doma!

 

photo: pexels.com