Kupovina stana bespogovorno spada u kategoriju najznačajnijih životnih investicija, te je vrlo važno odrediti glavne kriterijume pre nego što se odlučite za takav poduhvat. 

U daljem tekstu vam otkrivamo koje su to važne stavke na koje treba da obratite pažnju ukoliko se opredeljujete na kupovinu stana.

#1 Kupovina stana u predgrađu ili u centru grada?

Prva i najbitnija stavka jeste da se opredelite za mesto stanovanja – da li je u vašem interesu da se stan nalazi u samom centru grada kako biste lakše došli do posla ili preferirate mirnije predgrađe grada?

Faktori poput dužine svakodnevnog putovanja, gustine saobraćaja i mirnoće kraja umnogome određuju gde bismo boravili. Ukoliko ste student ili živite sami, verovatno bi vam odgovarala garsonjera u blizini fakulteta ili posla, dok bi četvoročlanoj porodici više godio stan udaljen od buke i gužve. 

Jednosoban stan na Dorćolu je idealan za mladi bračni par, dok su dvosobni i trosobni stanovi na prodaju na Voždovcu odlična investicija za celu porodicu.

#2 Cene stanova – Limitirajte budžet za kupovinu stana

Cena stana obično igra presudnu ulogu prilikom kupovine nekretnina, te je od ključne važnosti da odredite na koji način želite da isplatite stan – u gotovini ili podizanjem stambenog kredita. Ukoliko se, kao i većina, odlučite za stambeni kredit, neophodno je da budete kreditno sposobni.

Kreditno sposobna osoba je ona koja ispunjava određene uslove i zahteve koje propisuje konkretna banka koja dodeljuje kredit. Ovi uslovi variraju od institucije do institucije, ali svima zajednički prohtevi uključuju stabilna mesečna primanja (da je osoba zaposlena ili penzionisana), određeno starosno doba (da osoba ne bude mlađa od 20 i starija od 70 godina) i urednu istoriju plaćanja regularnih obaveza (poreza, računa, dozvoljenih minusa i drugih drugova).

Tokom procene vaše kreditne kompetentnosti, banke će posebno obratiti pažnju na vaša mesečna primanja, kao i na poslodavca kod koga ste registrovani. Poslodavac mora biti kredibilan i korektan u izvršavanju svojih finansijskih obaveza. Na osnovu tromesečnog ili šestomesečnog proseka primanja, vama će se odrediti maksimalan iznos kredita koji možete da zatražite.

O specifikacijama pozajmljenice, da li se radi o kreditu u evrima ili domaćoj valuti, da li je kamatna stopa fiksna, sa varijablama ili kombinovana i koliki je vremenski period otplate, određuje sama banka. Visina mesečne rate, efektivne kamatne stope (EKS) i učešća zavisiće od individualnog paketa za koji se opredelite.

Neke banke nude i specijalne uslove za stambeni kredit koji mogu uključiti dodatni keš kredit za opremnje stana, besplatnu prvu procenu vrednosti nekretnine, kredite za nezaposlene i druge.

#3 Kvadratura stana – Odredite kvadraturu stana

Da li želite garsonjeru, jednosoban ili dvosoban stan? Da li želite veliki balkon ili vam više odgovara omanja terasa za ispijanje prve jutarnje kafe?

Kada kupujete stan obratite pažnju na tzv. upotrebnu vrednost – koliko su prostorije dobro pozicionirane, da li je raspored odgovarajući i da li je iskorišćen pun potencijal sobe? Tržišna vrednost ne diktira nužno i samu vrednost stana, te je od velike važnosti da odaberete stan koji je funkcionalan i dobro osmišljen.

Neki ustaljeni parametri sugerišu da bi jednosoban stan trebao iznostiti minimum 30 m2, dvosoban 48 m2, a trosoban 64 m2.

Kako ovo finansijska ulaganje obično podrazumeva duži vremenski period, zamislite svoj život nekoliko godina u budućnosti – ukoliko npr. planirate porodicu, kupovina trosobnog stana bi možda bila najbolja investicija.

#4 Renoviranje stana – Dodatna ulaganja ili kupovina na gotovo?

Pre nego što finalizirate odluku, dobro procenite koliko bi vas iznela dodatna ulaganja. 

Pod ovim podrazumevamo mikro renoviranje (dekorisanje, dokupljivanje određenog nameštaja, krečenje) i makro renoviranje (delimična ili kompletna zamena kuhinjskih elemenata, kupatila, instalacija parketa, laminata i drugih podnih obloga, hoblovanje poda,…).

Razmislite o opremljenosti stana – da li vam je draže da vi u potpunosti sredite stan prema vašim preferencijama ili vam odgovara da se uselite u već namešten i dizajniran stan? Da li planirate da dokupite određene aparature ili biste voleli da su one uključene u cenu stana? Ova pitanja vam mogu poslužiti kao dodatne smernice prilikom odvajanja budžeta za kupovinu stana.

Takođe, na dodatna ulaganja može uticati i činjenica da je stan u novogradnji ili starogradnji. Iako nije pravilo, stanovi u starogradnji obično zahtevaju određen stepen renoviranja i ulaganja.

Najbitnije je da se detaljno upoznate sa svim opcijama kojima raspolažete, kako biste mogli da doneste najbolju finansijsku odluku.

#5 Agencija za nekretnine ili kupovina stana na svoju ruku?

Obilazak stanova i traganje za istim može biti mukotrpan proces, pogotovo ukoliko nemate viška vremena. Zbog toga se mnogi odluče da angažuju agenciju za nekretnine kako bi lakše i brže pronašli savršen stan za njih.

Agenti će na osnovu vaših kriterijuma i mogućnosti izvršiti selekciju stanova i ponuditi vam one koji ispunjavaju sve vaše uslove. Međutim, imajte na umu da usluge agencije mogu prevazići vaš budžet. U tom slučaju je uvek pametnije da sačekate sa angažovanjem dok ne prikupite novac ili da odložite kupovinu stana dok ne budete imali dovoljno vremena da se samostalno posvetite razgledanju.

Kupovina stana može biti zaista zahtevan i dugotrajan proces, pogotovo ukoliko ne znate odakle da počnete. Beograd je najnaseljeniji grad u Srbiji i traganje za idealnim stanom može biti pravi izazov. Nadamo se da smo vam našim smernicama olakšali odabir budućeg idealnog kutka. 

photo: unsplash.com, pexels.com