Automobili nam danas u velikoj meri olakšavaju kretanje, pomažu nam da stignemo do željene tačke veoma brzo i lako, a ujedno pružaju i komforna duga putovanja.

Međutim, činjenica je da su automobili kao motorna vozila sklona kvarenju posle određenog vremena. Kod nekih se to dešava ranije, dok kvalitetnije modele možete voziti veoma dugo bez ikakvih problema.

Pa ipak, kojem god brendu vozila da pripada vaše prevozno sredstvo, neminovno je da ćete u nekom trenutku morati da se suočite sa novonastalim kvarovima. Problem nastaje onog trenutka kada kvar primetite na putu i osetite da će se vozilo zaustaviti bez mogućnosti nastavka kretnje.

Zbog toga smo u nastavku teksta odlučili da se pozabavimo ovom temom i ukažemo vam na bitne korake koje je potrebno pratiti ukoliko vam se kvar desi tokom vožnje.

Šta raditi u slučaju kvara tokom vožnje?

Oni kojima se to desilo, sigurno znaju koliko može da bude neprijatna situacija pri kojoj dolazi do kvara automobila tokom vožnje. Najbitnije je da vas u tom trenutku ne uhvati panika, kao i da nakon što zaustavite vozilo, što pre uklonite isto sa puta u čemu vam može pomoći https://spstarbike-slepsluzba.com/.

Jasni signali da nešto sigurno nije u redu sa automobilo jesu paljenje lampica, neobično glasni zvukovi koji se inače ne pojavljuju, gubitak snage motora ili prosto prestanak rada motora.

Ukoliko uočite nešto od ovoga obavezno se postarajte da što pre bezbedno zaustavite vozilo pored puta, pre daljih aktivnosti i dolaska pomoći.

Kako se bezbedno zaustaviti?

Bezbednost automobila tokom kvara na putu pre svega podrazumeva sigurno zaustavljanje.

Nakon što ste uočili neki od pomenutih signala i shvatili da se morate zaustaviti, istog momenta uključite sva četiri žmigavca, kako bi jasno dali znak ostalim učesnicima u saobraćaju da sa vašim vozilom nešto nije u redu i da planirate prestanak kretnje.

Prilikom zaustavljanja, takođe morate voditi računa da ostavite dovoljno mesta drugim vozilima iza vas da mogu sigurno i lako proći, te pokušajte da se parkirate što bliže uz desnu ivicu kolovoza

Postoji šansa da nećete naići na adekvatan parking, ali je bitno da tačka zaustavljanja bude što dalje od krivina i prevoja, odnosno na mestu gde ćete biti jasno uočljivi drugima.

Obavezna je bezbednosna signalizacija

Bezbedno zaustavljanje automobila ne čini jedinu stavku koju je potrebno ispoštovati kako bi se ispunila celokupna sigurnosna procedura. 

Nakon što ste stopirali vozilo, utvrdite da su vam sva četiri signalna svetla i dalje uključena, ubacite u prvu brzinu i povucite ručnu ukoliko se slučajno nalazite na putu sa kosinom.

Pre izlaska iz vozila, naglasite ostalim vozačima da je pešak na putu, to jest obucite reflektujući bezbednosni prsluk namenjen upravo za ovakve situacije. Potrebno je da bude u kabini automobila u svakom trenutku, kako bi ga mogli iskoristiti u ovim okolnostima.

Izađite sa suvozačeve strane radi veće sigurnosti!

Zakon o bezbednosti u saobraćaju nalaže da svako vozilo mora imati makar jedan od ovih bezbednosnih prsluka.

Sledeći signalni znak koji morate imati u svom automobilu kao deo protokola o bezbednosti u saobraćaju jeste sigurnosni flouroscentni trougao. Njega je potrebno postaviti iza vozila u kvaru koje stoji 10m ukoliko se radi o naseljenom mestu i 50m iza ako je otvoren put.

Pre nego što započnete signalizaciju, pregledajte koliko je put bezbedan u tom trenutku i da li nailaze vozila pri punoj brzini. Tek kada ste i sami sigurni, postavite trougao.

Kako se dodatno osigurati?

Ponekad postavljanje svetlosnog trougla neće biti dovoljan znak pojedinim vozačima, tako da u tom slučaju možete dodatno signalizirati da nešto nije u redu sa automobilom. Možda budete imali sreće, pa neko od dobronamernih vozača stane da pomogne.

Otvaranje prtžljažnika će biti još jedan dodatni signal vozačima na putu, što je naročito pogodno za hečbek i karavan modele.

Sigurnosne trouglove je potrebno postaviti na veću razdaljinu od automobila od propisane kada napolju ima padavina. Sigurnosna procedura važi za sve, bilo da vozite novi Mercedes ili sasvim običan gradski automobil.

Mislite i na svoju bezbednost, te se vi i vaši putnici udaljite pokraj puta i pronađite sklonište. Ukoliko putujete sa kućnim ljubimcima, preporuka je ostaviti ih u vozilu i podmiriti sve potrebe za hranom i vodom. Postoji šansa da će se ako se nađu na putu uzbuditi i izleteti na kolovoz, stoga budite oprezni!

Na samom kraju pozovite pomoć

Tek nakon što ste ispoštovali celokupnu bezbednosnu proceduru, pozovite profesionalnu i pouzdanu službu za šlep vozila, koja će ga bezbedno transportovati na sigurno.

Prilikom razgovora biće potrebno da ostavite svoju tačnu lokaciju, što može biti neugodno ako se nalazite usred nedođije. Pokušajte sa aplikacijom Google maps ili HERE WeGo, kako bi utvrdili sopstveni položaj.

Takođe, odličan način utvrđivanja lokacije jesu putokazi i table pored puta.

Ukoliko se desi da vam je baterija slaba, nemate signala ili interneta, pokušajte da pokraj puta pronađete tablu sa telefonima za hitne slučajeve.

Opisali smo veoma koristan protokol o tome kako obezbediti automobil u slučaju kvara na putu, za koji se nadamo da vam neće ni trebati. Na vama je da pre svakog dužeg puta proverite stanje vozila i utvrdite njegovu sposobnost, a sigurno je da prevencije mogu sprečiti mnoge nesreće na putu i slične neugodne situacije.

 

photo: pexels.com