Već u ranom uzrastu, deca uživaju u ritmičkim pokretima i jednostavnim melodijama. Roditelji instinktivno koriste muziku da smire decu, izraze radost i ljubav ili komuniciraju s njima. Time mogu dodatno podstaći njihovo interesovanje za muziku. Muzikalne igračke, kao što su ksilofoni, bubnjevi i harmonike, takođe mogu biti odličan način da deca istraže zvuke i ritmove.

Ako se vaš mališan odlučio da uplovi u muzički svet, onda je pravo vreme da otkrijete koji instrument mu najviše leži.

Šta odabrati za početnike?

Kao i dete, tako i svaki instrument ima svoj karakter. Najbolji spoj se dobije kada se fizičke karakteristike instrumenta i interesovanja i sposobnosti deteta poklope. Gitara važi za najpopularniji instrument među mladima jer je pristupačna i ima široku primenu u različitim muzičkim žanrovima. Ako je vaše dete ekstrovertno i voli da "pravi šou", onda je gitara pravi izbor. Akustična gitara nije teška, lako se nosi i svira u društvu. Sa časovima gitare je najbolje početi oko sedme godine, jer su tada šake dovoljno razvijene da mogu lepo da obuhvate vrat gitare. Klasične gitare su najbolji izbor za početnike, zbog lakoće sviranja kao i pristupačnih cena.

Sledeći su kraljevi ritma – bubnjevi. Ovaj instrument se preporučuje energičnoj, nemirnoj deci. Bubnjevi će sav višak energije pretvoriti u ritam i naučiti mališane istrajnosti. Odlični su za razvoj koordinacije i motorike jer zahtevaju simultani rad ruku i nogu, što utiče na pravilan razvoj obe hemisfere mozga.

Sa jačeg zvuka i rock 'n' roll-a dolazimo do klasike i klavira. Nežniji zvuk klavira je pravi spoj za tihe i analitične. Uz ovaj instrument najbolje se stiče dobra muzička osnova. Za razliku od prethodnih instrumenata, za klavir su bitne fizičke predispozicije kao što su krupnija šaka i duži prsti, stoga on odgovara malo krupnijoj deci. Pre nego što se upustite u velike investicije, možete početi s nekim električnim klavirom ili sintisajzerom koji su puno manji, lako se prenose, a savršeno će odgovarati detetu koje se prvi put oprobava u sviranju klavira.

person playing piano
Photo by Siniz Kim / Unsplash

Kako se dete opredeljuje za instrument?

Odluka oko izbora muzičkog instrumenta jedan je od najuzbudljivijih trenutaka za svako dete koje počinje sa muzičkim školovanjem. Dete obično instrument bira instinktivno, iako to nije faktor koji će biti presudan prilikom odabira muzičkog instrumenta. Postoji nekoliko faktora koji će imati uticaja na odluku deteta, a evo nekoliko koraka i saveta koji mogu pomoći detetu da odredi koji muzički instrument želi da svira:

  1. Upoznavanje sa različitim instrumentima: Prvo, važno je da dete upoznate sa različitim vrstama muzičkih instrumenata. To može biti slušanjem različitih vrsta muzike ili gledanjem nastupa uživo ili na internetu. Takođe, možete ih sprovesti u muzičke radionice gde će dete moći da isproba određene instrumente.
  2. Interesovanja: Deca mogu da razviju interesovanje za neki instrument shodno muzici koju slušaju. Ljubitelji rok muzike su budući gitaristi i bubnjari, dok "klasičari" uživaju u zvuku klavira ili violine. Ovde je svakako značajan i uticaj uzora. Ukoliko vi ili neko u vašoj okolini svira neki instrument, izvesno je da će i dete poželeti da vam se priključi.
  3. Karakteristike instrumenta: Fizičke karakteristike instrumenta treba da prate fizičke karakteristike deteta. Recimo, sitnijem detetu mnogo više odgovara neki lakši i manji instrument, na primer flauta, violina ili pojedine vrste gitara, dok bi nekom krupnije građe pristajao klavir, violončelo i slično.
  4. Eksperimentišite: Ako dete pokazuje sklonost ka muzici, dopustite mu da proba svaki instrument koji mu padne pod ruku. Složićemo se da se kroz pokušaje najbolje uči.
  5. Dobri instruktori: Ako znate da u vašem gradu postoji dobar instruktor gitare, predložite detetu da se oproba u sviranju ovog instrumenta. Dobar učitelj garantuje veću uspešnost i pruža odličan podsticaj za dalje učenje i napredak.

Dakle...

... izbor muzičkog instrumenta za dete je važan korak koji može imati dugotrajan uticaj na njegov razvoj. Pravilnim izborom instrumenta, dete može razviti ljubav prema muzici i steći veštine koje će mu koristiti celog života.

Link je kopiran