Online kupovina ne samo da oblikuje način na koji trošimo novac već i kako kompanije posluju. Sa svakom godinom, trendovi u online kupovini se menjaju kako bi zadovoljili potrebe sve zahtevnijih potrošača

U nastavku ovog teksta pročitajte šta podrazumeva internet kupovina u 2024 godini i koji su trendovi zabeleženi.

Brza dostava kao standard

Uz sve veći zahtev potrošača, online kupovina uz brzu dostavu postaje standard u online trgovini. Tokom 2024. godini, većina e-trgovaca nudi opcije za brzu dostavu, često istog dana ili u roku od nekoliko sati od poručivanja. Ovo se javlja kao posledica toga da se kupci sve češće odlučuju za one radnje koje nude najbržu i najpovoljniju dostavu, nezavisno od samog proizvoda.

Ovaj trend je naročito izražen u urbanim sredinama gde su potrošači navikli na visok nivo usluge i očekuju isti standard i u online kupovini.

Personalizacija iskustva kupovine

Kompanije sve više koriste podatke o potrošačima kako bi kreirale personalizovane ponude, preporuke proizvoda i iskustva prilagođena svakom korisniku. Kroz napredne algoritme za analizu podataka i veštačku inteligenciju, e-trgovci mogu preciznije predvideti preferencije kupaca i prilagoditi svoje ponude u skladu sa tim.

Ovo nije samo trend u vezi sa marketingom već i sa samom navigacijom korisnika kroz sajt ili aplikaciju, gde se sve više istražuju načini kako olakšati korisnicima da brže pronađu željene proizvode.

Rast mobilne kupovine

Mobilni uređaji postaju centralni deo online kupovine više nego ikada pre. U 2024. godini, očekuje se da će mobilna kupovina zauzimati još veći deo tržišta, što podstiče kompanije da optimizuju svoje platforme za mobilne uređaje.

Brži internet, bolje dizajnirane mobilne aplikacije i optimizovani mobilni sajtovi čine mobilnu kupovinu prijatnijom i efikasnijom za potrošače. Takođe, tehnologije kao što su NFC plaćanja i digitalni novčanici sve više olakšavaju proces plaćanja putem mobilnih uređaja, čime se podstiče rast ovog segmenta tržišta.

woman sitting on floor and leaning on couch using laptop
Photo by Thought Catalog / Unsplash

Porast e-trgovine na društvenim mrežama

Tokom 2024. godine, e-trgovina na platformama poput Instagrama, Facebooka i TikToka je doživela značajan porast. Kompanije sve više koriste ove platforme za direktnu prodaju proizvoda putem integriranih funkcija kupovine, što omogućava korisnicima da proizvode kupuju direktno sa svojih omiljenih društvenoj mreži.

Ovo stvara novu dinamiku u odnosu brendova sa svojim potrošačima, omogućavajući im da nađu proizvode koji su im interesantni dok skroluju kroz svoje feed-ove.

Održivost kao ključni faktor kupovine

Sve veći broj potrošača pokazuje interesovanje za održivost prilikom online kupovine. Kompanije sve više prilagođavaju svoje poslovne prakse kako bi smanjile ekološki otisak svojih proizvoda, koristeći reciklabilne materijale, smanjujući upotrebu plastike ili podržavajući lokalnu proizvodnju. Potrošači su sve informisaniji o uticaju svojih kupovina na životnu sredinu, što podstiče brendove da se prilagode ovoj sve većoj potražnji za održivim opcijama.

Napredak u tehnologiji virtuelne i proširene stvarnosti

Virtuelna i proširena stvarnost (VR i AR) dobijaju na značaju u online kupovini, pružajući potrošačima interaktivnije i angažovanije iskustvo. Tokom 2024. godine, sve više kompanija koristi VR i AR tehnologije kako bi omogućile potrošačima da "probaju" proizvode pre kupovine, kao što su odeća, nameštaj ili kozmetika.

Proširena stvarnost (AR) pruža potpuno drugačije iskustvo, omogućavajući potrošačima da "prošire" stvarni svet digitalnim elementima. U kontekstu online trgovine, AR se često koristi za poboljšanje iskustva kupovine putem pametnih telefona ili tablet uređaja. Na primer, kroz AR aplikacije, potrošači mogu koristiti svoje telefone da vizualizuju kako će određeni komad nameštaja izgledati u njihovom prostoru ili kako će nova šminka izgledati na njihovom licu pre nego što je kupe.

AR se takođe može koristiti za interaktivne kataloge proizvoda, gde potrošači mogu skenirati proizvode ili oznake kako bi dobili dodatne informacije ili videli kako se proizvod koristi u stvarnom svetu. Ove interaktivne mogućnosti pomažu potrošačima da donesu informisanije odluke o kupovini i stvaraju dodatnu vrednost u iskustvu korisnika.

Ove tehnologije ne samo da poboljšavaju korisničko iskustvo već i smanjuju broj povrata proizvoda, jer potrošači mogu bolje proceniti kako će proizvod izgledati ili funkcionisati u stvarnom okruženju.

person using laptop computer holding card
Photo by rupixen / Unsplash

Bezbednost podataka i digitalni identiteti

Sa porastom online aktivnosti dolazi i veći fokus na bezbednost podataka i zaštite digitalnih identiteta potrošača. To uključuje bolju enkripciju podataka, jačanje sistema autentifikacije i edukaciju korisnika o važnosti bezbednosti njihovih podataka prilikom online kupovine. Kako potrošači postaju svesniji potencijalnih pretnji, raste i zahtev za sigurnijim platformama za online trgovinu.

Dalji razvoj veštačke inteligencije u e-trgovini

Veštačka inteligencija (AI) nastavlja da transformiše online trgovinu, pružajući napredne analitike i automatizaciju procesa koji pomažu kompanijama da bolje razumeju potrošačke trendove i optimizuju operacije. Tokom 2024. godine, AI postaje sve više integrisana u sve aspekte e-trgovine, uključujući korisničku podršku, personalizovane preporuke proizvoda, upravljanje zalihama i prediktivno održavanje.

Ove tehnologije ne samo da poboljšavaju efikasnost već i omogućavaju kompanijama da brže reaguju na promene na tržištu i potrebe potrošača.

Sa sve većim fokusom na održivost, bezbednost podataka i napredne tehnologije, online trgovina postaje sve efikasnija, sigurnija i prilagođenija potrebama savremenog potrošača.

Link je kopiran