Uprkos pandemiji, globalnom nedostatku radne snage i materijala, čini se da ništa ne može zaustaviti nebodere.

Od pustinjskih supervisokih zgrada i impresivnih beskrajnih bazena do epohalnih nebeskih mostova, ovo su neki od najviših nebodera koji se grade u 2023. godini.

Ciel Tower

Bliski istok - Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
Visina: 365 metara
Završetak: 2024. godina

NORR Group

Grad koji voli da obara svetske rekorde ponovo je u akciji. Pridružujući se najvišoj zgradi na svetu, panoramskom točku i, hm, okviru za sliku, sada će se pridružiti i najviši hotel na svetu.

Sa više od 1.000 soba i apartmana raspoređenih na 82 sprata, svaki deo ove zgrade viče luksuzom - ali možda je najimpresivnija karakteristika njen otvoreni panoramski deo na vrhu, sa beskrajnim bazenom koji se pruža direktno u panoramu Dubaija.

Hotel se nalazi u fazi izgradnje baš u trenutku kada se turistička industrija Dubaia oporavlja. Emirat je ugostio 7,28 miliona međunarodnih posetilaca sa prenoćištem 2021. godine - što je porast od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Kancelariji za medije u Dubaiju.

270 Park Avenue

Severna Amerika - Njujork, Sjedinjene Američke Države
Visina: 423 metra
Završetak: 2025.

Foster + Partners

Upoznajte njujorški neboder koji se vraća - novi nadvisoki toranj od 423 metra koji će biti centrala Midtauna i koji će biti viši od Empire State Buildinga, te će nadmašiti obližnji Chrysler Building.

Poslednjih dve decenije ovde nije bilo mnogo novih kancelarijskih zgrada, a prosečna starost zgrada u ovom kvartu je 70 godina. Kao nova sedišta vredna 3 milijarde američkih dolara za bankarskog diva JPMorgan Chase, 270 Park Avenue ima za cilj da to promeni pružajući vrhunski luksuzan kancelarijski prostor.

Dizajniran od strane Foster + Partners, profil nebodera s naniže postavljenim spratovima namerno podseća na ikonične art deko tornjeve grada iz ranog 20. veka.

Iconic Tower

Afrika - Kairo, Egipat
Visina: 393 metara
Završetak: 2023.

Dar Al-Handasah

Hrabro nazvan "Ikonički toranj", ova struktura visoka 393 metra postaće dragulj u kruni nove prestonice Egipta; mega razvoja smeštenog oko 45 kilometara istočno od Kaira.

Čitava egipatska vlada će se preseliti u novo izgrađenu monumentalnu četvrt koja je otprilike iste veličine kao Singapur. Tu će biti nove zgrade za zvanične ministarstva, egipatski parlament i prostrana predsednička palata.

Planirano je da se uključe kancelarije, a najviši spratovi tornja će sadržati stanove i petzvezdasti hotel. Zgrada je već dostigla svoju maksimalnu strukturalnu visinu i očekuje se da će biti potpuno završena kasnije ove godine.

Očaravajuća Lepota Afrike: Putovanje Kroz Treći Kontinent
Afrika, treći najveći kontinent na svetu, oduvek je bila neiscrpna riznica prirodnih čuda, bogatstva kultura i raznolikosti koja osvaja srca putnika širom sveta. Svojom prelepom prirodom, raznobojnim narodima i nezaboravnim iskustvima, Afrika se pozicionira kao jedno od najneodoljivijih putničkih od…

308 Exhibition Street

Okeanija - Melburn, Australija
Visina: 231 metar
Završetak: 2023.

Cox Architects

Melburnova ekonomska ekspanzija nebodera nastavlja se – sada je daleko najviši grad u Australiji prema Savetu za visoke zgrade i urbani habitus, sa skoro duplo više nebodera nego London.

Očekuje se da će ove godine biti završeni ovi blizanci neboderi visine 231 metar - koji sadrže hotel i luksuzne apartmane - što je njihov najnoviji dodatak. Ova višespratna veza uključuje stakleni pod, tako da oni hrabriji mogu da pogledaju do ulice nekih 40 spratova ispod njihovih nogu.

Veza je zapravo mnogo više od samo arhitektonske karakteristike. Neboderi koriste nebeski most kako bi stvorili čvrstu vezu između sebe, omogućavajući im da dele opterećenje vetra i povećavajući njihovu sposobnost da izdrže seizmičke aktivnosti.

Penthaus stan je nedavno prodat za 39 miliona australijskih dolara, što je novi rekord za Melburn. Vlasnik je čak zatražio da se njegov luksuzni automobil podigne kranom u stan.

Greenland Jinmao International Financial Center

Azija - Nanjing, Kina
Visina: 499 metara
Završetak: 2025.

SOM

Kineski neboderi su dobili frizuru. Zemlja je donela zabranu za nebodere više od 500 metara visine, dok gradovi sa manje od 3 miliona stanovnika sada mogu graditi samo do visine od 150 metara.

Oni koji odobre izgradnju zgrada viših od ovog limita podložni su "doživotnoj odgovornosti" - prema zvaničnom saopštenju kineske vlade.

Da bi omogućila svoju ogromnu visinu, koriste se strukturalni lukovi kako bi se usmerili vertikalni tereti prema uglovima tornja i niz do temelja. Oni su dizajnirani da moderno podsećaju na kapije drevnih zidina grada Nanjinga.

Biznis - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

Širom sveta, neverovatna građevinska industrija i dalje gura granice inženjeringa, i čini se da za visine koje možemo postići zaista nema ograničenja.

Izvor: B1M