Održavanje čistoće u vašem domu je važno, ali to ne bi trebalo da ima negativne posledice po zdravlje ili životnu sredinu! Tradicionalni sredstva za čišćenje sadrže štetne toksine koji mogu oštetiti oboje, dok eko-friendly opcije osiguravaju minimalnu izloženost bez žrtvovanja snage čišćenja.

Tradicionalni čistači sadrže jake hemikalije koje izazivaju zagađenje i štete divljini. Takođe predstavljaju rizik po zdravlje, kao što su respiratorni problemi, iritacija kože, i drugo.

Eko-friendly čistači su sigurni za životnu sredinu i ljude - bez toksičnih hemikalija poput veštačkih boja ili mirisa! Prirodna rešenja poput sirćeta pomešanog sa sodom bikarbonom su posebno efikasna u uklanjanju prljavštine i mrlja!

Esencijalna ulja imaju moćna svojstva čišćenja i obezbeđuju prijatan miris u vašem domu. Castile sapun je sveobuhvatno sredstvo za čišćenje koje je efikasno za većinu površina, a nije štetno ni toksično.

Homemade citrus peel & vinegar multi-purpose cleaner
Photo by Precious Plastic Melbourne / Unsplash

Održive alatke poput mikrofiber krpa umesto papirnih ubrusa su odličan način za smanjenje otpada, a da se i dalje dobiju željeni rezultati. Ponovno upotrebljive sunđeri čine čuda bez ikakvih štetnih posledica po našu planetu! Smanjenjem ukupne potrošnje sredstava za čišćenje korišćenjem netoksičnih opcija kada god je to moguće, izbegavajući jednokratne predmete i pravilno reciklirajući - možemo znatno smanjiti naš ugljenični otisak.

Kako odabrati ekološki prihvatljivu boju za svoj dom
Kako postajemo sve svesniji našeg uticaja na životnu sredinu, važno je da procenimo sve aspekte naših izbora životnog stila - čak i do izbora vrste boje za zidove! Obična boja sadrži opasne elemente koji mogu kontaminirati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, čak i nakon što su naneti; ovi hemij…

Različite sobe zahtevaju različitu negu kada je u pitanju zelena praksa čišćenja; u kuhinji koristite prirodna rešenja za radne površine, izbegavajući jake hemikalije koje bi mogle oštetiti cevi u kupatilu ili korišćenje prirodnih deterdženata za pranje veša u spavaćim sobama.


Odabirom eko-friendly opcija možemo održati naše domove čistim i sigurnim bez žrtvovanja kvaliteta ili štete planeti.