Jedan od najuzbudljivijih projekata u svetu trčanja, koji učesnike dovodi do samih granice njihove izdržljivosti, je misteriozna trka pod imenom „The Speed Project“. Na izazov usred Čilea, u najsurovijim uslovima, koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, uputiće se i šestoro strastvenih trkača iz Srbije. Cilj je da za najkraće moguće vreme savladaju blizu 500km nepoznatog terena, izdrže sve prepreke, obezbede neophodnu logistiku i za manje od 40 sati prođu visinske razlike od nula do čak 3500m nadmorske visine.

Photo: Promo

Na ovu ekskluzivnu trku, koja će se održati krajem meseca, ulazi se samo uz poziv organizatora. Iz ovog dela Evrope priliku je dobila grupa iskusnih trkača koja nije samo skup entuzijasta za trčanje, već i primer onoga što zajednički napor i timski duh mogu da postignu. Najveći protivnik u borbi za prvo mesto im neće biti drugi takmičari, već surova pustinja Atakama, najsuvlje mesto na svetu. U ovoj borbi za izdržljivost i brzinu jedino pravilo je da od starta do cilja treba da se stigne trčeći, za što kraće vreme. Tako da pored trkačkog, „The Speed Project“ predstavlja i svojevrstan logistički izazov.

Trkači iz tima će svih 490 kilometara da se smenjuju na stazi, bez bilo kakve pauze, a strategija ko će koliko da trči, kada će ko da se odmara, spava, jede, ko će da prvi krene u uspon, koja je optimalna brzina trčanja na kojoj deonici, pažljivo je pripremana prethodnih meseci u Beogradu.

Photo: Promo

„Za mene je ova trka prilika da pokažemo šta možemo kao tim i kolika je naša ljubav prema trčanju“, započinje svoju izjavu Stefana Cerovina, jedna od dve dame koja će se oprobati u ovom poduhvatu, i nastavlja: „Ogroman izazov će biti trčanje na suncu, bez prirodnog hlada gotovo duž cele rute i temperature koje će dostići u nekom momentu i 50 stepeni. Ništa lakša neće biti ni hladnoća koja nas čeka u noćnim časovima. Praktično od starta idemo samo uzbrdo, imaćemo ukupni uspon od preko 6000m i to je veliko opterećenje za noge. Možda najveći izazov će biti dugo trčanje na velikoj nadmorskoj visini, preko 2500m, što niko od nas do sada nije radio. Svakako, trudimo se da zajedno formiramo najbolju moguću strategiju. Dugo trčimo zajedno, dobro se poznajemo, znamo koliko i šta možemo, i do sada se pokazalo da za nas ništa nije nemoguće“.

Photo: Promo

Pored Stefane, u trci učestvuju i kapiteni i trkači adidas Runners Belgrade ekipe, Biljana Cvijanović, Milko Babić, Marko Tomić, Aleksa Jovanović i Marko Vozab. Na trku u potpuno novim uslovima, kreću oprezni, ali puni entuzijazma.

„Njujork, Boston, Čikago, Berlin, London, Atina, do sada smo pretrčali mnoge maratone, mnoge zemlje. Trčali smo na 45 stepeni Celzijusa, ali i na temperaturi koja je ispod nule, trčali smo od Los Anđelesa do Vegasa, Beograda do Zagreba i nazad, tako da nam iskustva u ovoj disciplini ne nedostaje. Ipak, ono što smo iz toga naučili je da svaka trka donosi nešto novo, i koliko god dobar plan napravili, dogodiće se nešto nepredviđeno. Pored trkača, naš tim čini i support ekipa, to su članovi adidas Runners i BURT koji će na ovoj trci brinuti o svemu – o ruti, vožnji, navigaciji, oporavku trkača, hrani, hidrataciji i trudiće se da budu uvek korak ispred i predvide šta je što može da bude novi izazov. Ono što je za mene možda i ključ uspeha jeste poverenje da će svaki član tima uraditi najbolju moguću stvar u pravom trenutku“, kaže jedan od kapitena, Milko Babić.

Ova ekipa trkača iza sebe ima desetine hiljada pretrčanih kilometara koji su postali njihovo vezivno tkivo. “Mnogo naučiš o ljudima kada trčiš sa njima“, kaže Marko Tomić, jedan od četiri adidas Runners Belgrade kapitena.

Photo: Promo

„Svakodnevno treniramo, godinama trčimo zajedno i prirodno smo napravili sistem po kom svako od nas ima određeno i važno mesto u timu. Možda i najveća snaga ovog tima jeste što je svako rado prihvatio svoju ulogu i završava zadatke u ovoj pripremnoj fazi trke. Bilja pravi plan po kom treniramo, Marko Vozab je takođe bivši atletičar i svestan je da će uz Bilju izneti najveći teret, i da će uskočiti gde treba ako bude teško. Ali, tu je i naš support tim, Milan koji će donositi logističke odluke na samoj trci, Maksa fizioterapeut koji će se brinuti o oporavku, Miloš Salaški, atletski trener koji će imati uvid u stanje cele ekipe i zajedno s Biljom donositi trkačke odluke. Tu su još i Igor, Sale, Nemanja, Danilo i Miloš, koji će voziti i brinuti da sve prođe kako treba, tako da zajedno činimo jedan skladan tim koji ne veruje u prepreke i nemoguće“, zaključuje Marko Tomić. 

Ova grupa odabranih trkača iz Srbije, pruža inspiraciju kroz svoju strast, iskustvo i izvanredan timski duh. Njihova predanost i volja za suočavanje s nepoznatim izazovima jasno pokazuju da su granice ljudske izdržljivosti samo iluzija. The Speed Project postaje platforma na kojoj se njihova snaga i zajedništvo istinski testiraju, a njihova priča postaje izvor inspiracije za sve trkače.