Restorani brze hrane u Beogradu su već dugi niz godina vrlo popularni među građanima naše prestonice. U početku je za ovaj vid ishrane bila zainteresovana uglavnom omladina, međutim sada se interesovanje proširilo na sve godišnje dobi.

To i nije iznenađujuća činjenica, s obzirom na nemogućnost građana da u skladu sa brzim životom današnjice stignu nakon posla da smisle raskošne ručkove kakve su u svoje vreme pravile naše bake.

Kada nam se nakon radnog vremena iznenadno pojave nenajavljeni gosti na vratima – posluženje će vrlo brzo biti tu! S tim u vezi, složićemo se da praktičnost koju nam brza hrana donosi umnogome olakšava svakodnevni život.

Da saznate koja to brza hrana je Beograđanima omiljena i u kojim specijalitetima najviše uživaju pročitajte nastavak našeg teksta!

#1 Italijanski specijaliteti – pice i paste na jakom prvom mestu

Gotovo da ne postoji osoba koja ne obožava makar neki tip pice ili paste. Toliko je otvorenih italijanskih restorana kod nas, a jasno je i zbog čega.

Pica – omiljena hrana naše omladine

Pica kao najpoznatiji italijanski delikates već vrlo dugo drži sigurno prvo mesto kada je vrsta brze hrane u pitanju. Za sjajne primerke ovog specijaliteta možete posetiti Pizza Bar Novi Beograd, te odlučiti koja njihova je vaš favorit.

U najvećem broju slučajeva pica je napravljena od tankog, okruglog testa na koje se, pored svima omiljenog paradajz sosa, može dodati i mnoštvo različitih namirnica. Neke od njih su uglavnom: sir, povrće, začini, voće, kao i meso.

Među najpoznatijim picama je definitivno Margarita, a zanimljiva priča koja stoji iza recepta za ovo popularno jelo datira još od vremena kraljice Margarite Savojske. Naime, ova pica je napravljena u njenu čast, te je tako i nazvana njenim imenom. Namirnice od kojih je sačinjena su mocarela, paradajz i bosiljak.

U današnje doba najpopulatnije i najtraženije pice su definitivno Kaprićoza, Napolitana, Margarita i Vesuvio.

Pasta – doživljava sve veću popularnost kod beogradske publike

Kao i omiljena nam pica, pasta je potekla iz prelepe Italije (doduše, ima onih koji veruju da je nastala u KIni) i predstavlja jedan od najvećih delikatesa ove čizmaste zemlje. Testo za pastu pravi se od jaja, brašna, soli i vode i ubrzo nakon otkrivanja osvojilo je srce vrećine ljudi.

Vrlo lako se može pripremiti, mada za potpuni doživaj svakako preporučujemo da posetite neki od lokalnih poznatih restorana, kako biste uživali u potpunom doživljaju. Izvorno se jede kuvana u slanoj vodi, a nakon samog kuvanja se u nju doda prethodno pripremljeni sos.

Neke od najpoznatijih vrsta testenine su: špageti, makaroni, rezanci, pene i slično.

#2 Testo – preukusna hrana od žitarica

Nezavisno od vrste, testo će uvek biti među omiljenom hranom svih nas. Bilo da žurimo ujutru do posla, pa svratimo do obližnje pekare po omiljeni doručak ili pravimo razne zanimljive poslastice kod kuće, za testo ćemo svi uvek biti raspoloženi.

Palačinke – omiljeni slatki obrok svih Beograđana

Nekada su bile naše omiljene domaće poslastice koje bi nam vrlo često pravile naše bake i mame, ali sada polako postaju prava umetnička dela koja sastavljaju razne beogradske palačinkarnice. Palačinke, u zavisnosti od vaših afiniteta, mogu biti napravljene tanje ili deblje, sa uljem ili bez njega, kao i sa vodom ili sa mlekom.

Nakon pečenja ove najpoznatije poslastice se obično namažu slatkim ili slanim nadevom, u zavisnosti od vaše trenutne želje. Na mnogim mestima koje se bave upravo pravljenjem vrlo dekorativnih i dosta bogatijih palačinki od onih domaćih, Beograđani svakodnevno uživaju u jednom od svojih omiljenih obroka.

Pekarski proizvodi – mirisi koji nas mame i predstavljaju neizostavni deo svakog našeg jutra

Ne može postojati lista omiljene brze hrane bez da se spomenu naši omiljeni pekarski proizvodi u kojima uživamo skoro svakog jutra na putu do posla. Tek izvađeni đevreci iz pećnice, mekane kiflice sa punjenjem ili burek sa dodatkom sira ili mesa predstavljaju neke od glavnih izbora naših sugrađana.

Istoričari tvrde da se kod nas finije testo koje predstavlja zemičke i kifle proizvode od vremena kneza MIhaila, kada su braća Gruber postali dvorski pekari. Koliko se od tada napredovalo možemo primetiti prema broju otvorenih pekara u našoj prestonici koje svakodnevno rade punom parom.

#2 Meso- ćevapi, kobasice i pljeskavice uz omiljene priloge

U našoj prestonici postoji mnogo lokala brze hrane koje se bave upravo pripremanjem svakojakih vrsti roštilja koje se svakodnevno proizvode u zaista velikim količinama. Mnogima je omiljeno da usputno stanu na kiosk sa roštilj mesom i naruči pljeskavicu za poneti sa svojim najdražim prilozima.

Jedna zanimljiva činjenica jeste da je kobasica najstarija mesna prerađevina za koju se smatra da je onda kada je nastala imala zapravo različite sastojke od ovih koje ima sada. U danjašnje vreme punjenje kobasica je mnogo kvalitetnije i sastoji se od zdravijeg i hranljivijeg mesa koje je, usled toga, dosta ukusnije.

Videli smo šta to Beograđani najviše vole da jedu, te vas podstičemo da, ukoliko već niste probali neke od ovih preukusnih jela to ubrzo i uradite. Nadamo se da će vam je naš tekst pomogao da se odlučite koje će od njih prvo biti na redu, mada se nadamo da će vam se svako svideti.

Želimo vam prijatan obrok!

photo: unsplash.com