Poznato je da razumevanje muzike počinje dok je beba još u majčinom stomaku. Zato mnogi roditelji svoje mališane od najranijeg uzrasta upoznaju sa različitim melodijama i kvalitetnom muzikom, te utiču na razvoj muzičkih sposobnosti, ali i drugih segmenata razvoja mališana.

Dok se dete zabavlja u ogradici, vi mu možete puštati najrazličitije melodije i pesme i postepeno ga upoznavati sa kvalitetnim zvukom, a vremenom i sa muzičkim instrumentima.

Ako se pitate kada je pravo vreme da dete krene sa sviranjem instrumenata, koji instrument je pravi izbor za njega i koje benefite sviranje donosi, nastavite da čitate naš tekst!

Sviranje instrumenata u detinjstvu – fitnes za mozak

Mnogi roditelji odustaju od upisivanja deteta na časove sviranja jer smatraju da im ova veština neće biti potrebna u životu i da se tom profesijom verovatno neće baviti.

Ipak, sviranje ne utiče samo na sticanje muzičkih veština i umeća rukovanja instrumentima, već ono ima mnogo većeg značaja za celokupni razvoj deteta.

Najpre ćemo pomenuti da sviranje instrumenata značajno utiče na razvoj motorike koja je bitna za formiranje sinapsi. Između ostalog, broj sinapsi odnosno njihova povezanost utiče na razvoj inteligencije kod dece.

Sviranje instrumenata zahteva korišćenje obe ruke i njihovu odličnu kordinaciju, kao i kordinaciju prstiju, očiju, ušiju, te direktno utiče na različite funckije u organizmu, a podjednako razvija obe hemisfere u mozgu, što retko koja aktivnost može.

Odličan primer je sviranje klavira ili gitare, gde ruke imaju različite pokrete, prsti se ne pomeraju ujednačeno, a dok svira, dete sve vreme mora da ima uvid u note, odnosno da čita. Ako se sve ove aktivnosti izvode od najranijeg uzrasta, stvara se odlična podloga za razvoj brojnih veština.

Sigurno vam je sada malo jasnije zašto sviranje instrumenata možemo nazvati pravim fitnesom za mozak!

Sviranje instrumenata utiče na razvoj ličnosti djeteta

Sviranjem različitih instrumenata dete razvija samopouzdanje i komunikacijske veštine! Kada je od najranijeg uzrasta upoznato sa sviranjem instrumenata, pohađanjem časova sviranja i čestim nastupima, dete lakše uspostavlja komunikaciju, izražava svoje potrebe i lični stil.

Isto tako, mališan će zahvaljujući sviranju muzičkih instrumenata razviti odgovornost, disciplinu i strpljenje koje će mu biti značajno tokom odrastanja, ali i kasnije – u odrasloj dobi.

Kada je dete spremno za sviranje instrumenata?

Pitanje čiji odgovor interesuje mnoge roditelje jeste – kada je dete spremno da krene na časove sviranja?

Svaki roditelj oduševi se kada dete pokaže prve znake muzikalnosti, veselo pevuši i igra uz muziku, međutim to ne znači da je spremno da uzme instrument u ruke i oproba se u sviranju.

Kako stručnjaci navode, najraniji uzrast za sviranje instrumenata je 4. godina života, kada mališani mogu da barataju violinom, ali se ipak preporučuje da sa učenjem krenu od 5. godine, kada će već i sami moći da izraze želju za tim.

U ovom uzrastu, mališan može krenuti sa sviranjem blok flaute i klavira, a od 7. godine viole i violončela. Deca koja se zainteresuju za gitaru, sa časovima mogu početi posle 7. godine. Mnogi mališani se i kasnije tokom odrastanja odlučuju da samostalno nauče sviranje ovog instrumenta, što nije nimalo lak zadatak i podstaći će razvoj mnogih kognitivnih sposobnosti.

Osnovna škola namenjena je za sviranje duvačkih instrumenata, budući da pre toga deca nemaju dovoljno snage za sviranje i držanje ovih instrumenata.

Ipak, pre nego što krene na časove sviranja, dete se svakako može upoznati sa instrumentima i različitim melodijama, na način koji je prilagođen njegovom uzrastu i sposobnostima.

Napravite muzičke instrumente – upoznajte mališane sa muzikom

Dok dete još nije spremno da se upusti u učenje nota, praćenje ritma i sviranje instrumenata, postoje načini da mu približite muzičke instrumente i način nastajanja zvuka.

Organizujte kratke aktivnosti pravljenja muzičkih instrumenata i zabavite se igrajući se sa vašim mališanom!

Neki od muzičkih instrumenata čiji zvuk i izgled će oduševiti mališane su zvečke, bubnjevi, kastanjete, gitara, panova frula, itd. Pre nego što zajedno započnete kreativnu avanturu pravljenja instrumenata, dopustite detetu da predloži materijale sa kojima ćete raditi.

Kroz zanimljivu priču ili igru, upoznajte ga sa odabranim instrumentom i njegovim karakteristikama, a pre svega sa zvukom koji ispušta. Ako ono ne može samostalno da osmisli materijale za pravljenje, dajte mu nekoliko predloga, iznesite odabrane predmete ispred njega i dopustite mu da vam da predlog.

Zvečke možete kreirati od dve plastične čaše u koje ćete smestiti pirinač, kukuruz, pasulj, susam i slično zrnevlje. Zatim ćete čaše zalepiti i obložiti ukrasnim papirom koji će posebno privući mališane. Za zvečke večih dimenzija možete koristiti i i plastične flašice, ali i druge predmete po izboru.

Za izradu bubnjeva neophodne su ambalaže u obliku valjka, a najpogodnije su svakako konzerve ili kantice sa debljim plastičnim poklopcem. Budite kreativni i zajedno sa mališanom kreirajte najraznovrsnije muzičke instrumente i posvetite se njihovom istraživanju kroz igru.

Nadamo se ad vam je naš tekst bio zanimljiv, a pre svega da ste se čitanjem upoznali sa svim benefitima sviranja muzičkih instrumenata od najranijeg detinjstva!

photo: pexels.com