Novi poljski Max Original dokumentarni film „Pianoforte“ (Pianoforte) dostupan je na HBO Max striming platformi.

Tokom preliminarnog kruga bilo ih je 160, potom oko 80, a onda 40. Na kraju, samo 10 srećnika stiže do finala. Ovo su takmičari legendarnog Međunarodnog pijanističkog takmičenja „Frederik Šopen“ u Varšavi. „Pianoforte“ prati eklektičnu grupu mladih muzičara iz celog sveta koji su se od detinjstva pripremali za ovu jedinstvenu životnu priliku, a jedan od takmičara je i Aleksander Gadjiev, slovenačko-italijanski pijanista.

Nudeći nesvakidašnji pogled iza scena trijumfalnih visina i dubokih ponora takmičenja, režiser Jakub Pjatek prikazuje intenzivni pritisak s kojim se muzičari suočavaju tokom iskustva u kom se suze iscrpljenosti kombinuju sa ekstatičnom radošću sviranja.

Photo: HBO Max promo

„Pianoforte“ je svedočanstvo o moći muzike i intimni portret odrastanja mladih pijanista koji se suočavaju sa strogošću takmičenja, intenzivnim vežbanjem, novim prijateljstvima i dramom.

Film je režirao Jakub Pjatek, dok su producenti Mačej Kubicki (Telemark) u koprodukciji sa HBO Maxom, Institutom Frederik Šopen, Arte, ZDF, Ventana Filmom, Institutom kulture Mazovia, MX35, a sufinansirao ga je Poljski filmski institut.

Svetska premijera je održana na Filmskom festivalu Sandens, nakon čega je usledila evropska premijera na CPH:DOX-u. Nagrađen je na Visions du Reel (nagradom publike), It's All True (posebnim priznanjem), Millenium Docs Against Gravity (nagradom publike i za najbolju produkciju), Młodzi i Film (nagradom za najbolju režiju), Montclair Film Festival (posebnim priznanjem za montažu), a nominovan je i za nagradu IDA - najbolji muzički dokumentarni film i nagradu MPSE Reel za izvanredna dostignuća u muzičkoj montaži. Takođe je nominovan za nagradu Polish Eagle koja će biti objavljena danas, 4. marta.