Koliko često koristite mobilni telefon? 

Pametni uređaji deo su naše svakodnevice, upotrebljavaju ih sve generacije ljudi za obavljanje različitih poslova, a aplikacije su jedna od glavnih stavki koje pomažu svim korisnicima da ostanu informisani, zabave se, povežu sa ljudima, plate račune i obave niz drugih radnji. 

Aplikacije omogućavaju korisnicima da obave širok spektar radnji, a kako bi zadovoljili sve potrebe korisnika i odgovorili na različite zahteve, proizvođači svake godine unapređuju postojeće i pokreću nove, savremene aplikacije izuzetnih funkcionalnosti. 

Nastavite sa čitanjem našeg teksta i upoznajte se sa top 3 aplikacije koje su se koristile u 2021. godini!

Poboljšajte korisničko iskustvo savesnom upotrebom mobilnih telefona

Pre nego što se upustimo u priču o aplikacijama, važno je pomenuti preduslov za uživanje u svm funkcionalnostima i benefitima koje aplikacije na pametnim telefonima nude. Naravno, reč je o ispravnim mobilnim telefonima. 

Mnogi korisnici žale se na kvarove koji onemogućavaju uživanje u igricama, aplikacijama i svim prednostima koje pametni uređaji nude. 

U pojedinim situacijama, za kvarove mobilnih telefona zaslužan je model telefona koji po specifikacijama ne odgovara korisniku, ali u velikom broju slučajeva, sam korisnik nesavesnim korišćenjem uređaja izaziva kvarove, ali i fizička oštećenja.

Kako biste izbegli kvarove i oštećenja telefona, važno je da savesno koristite svoj pametni uređaj, ali i uvek imate kontakt telefon pouzdanog servisa za mobilne telefone čiji stručan tim će efikasno rešiti sve vaše probleme. 

Bilo da vam treba zamena displeja, zamena baterije, zamena zvučnika, zamena kamere ili neka druga usluga, profesionalci iz servisa brzo će odgovoriti na vaše zahteve i pronaći adekvatno rešenje za korisničke probleme.

#1 TikTok – aplikacija koja dugo drži prvo mesto

TikTok je aplikacija kineske firme ByteDance, nastala u Kini 2016. godine, a u svetu je postala dostupna 2018. godine. 

Ona je posebnu popularnost stekla tokom 2020. godine, kada je u svetu zavladala pandemija virusa korona. Korisnici širom sveta sve više su se okretali video sadržajima koje aplikacija sadrži. Ovaj trend nastavio se i u 2021. godini, kada je došlo do još veće ekspanzije TikToka. 

O tome svedoči i podatak da je od oktobra 2020. godine TikTok premašio više od 2 milijarde preuzimanja širom sveta. 

Iako je na početku na ovoj aplikaciji pretežno bila mlađa populacija, u 2021. godini, ovde su se mogli pronaći poznati svetski brendovi, javne ličnosti, ali i stariji korisnici pametnih telefona

Video snimci koje možete podeliti, ali i gledati na TikToku traju od 15 sekundi do 3 minuta, a tematika je raznolika – od plesa, preko komičnog sadržaja, pa sve do obrazovno i informativnog sadržaja od stručnjaka iz različitih oblasti.

#2 Facebook – društvena mreža bez premca

Iako je delovalo da je popularnu aplikaciju Facebook zamenio niz novih aplikacija i društvenih mreža, ona se ipak ne da oboriti sa vrha liste najpopularnijih aplikacija. 

Ova društvena mreža nastala je pre više od jedne decenije, a do danas, nekoliko milijardi korisnika iz čitavog sveta kreiralo je lične profile na njoj. Od 2010. do 2019. godine, Facebook je najviše preuzimana mobilna aplikacija decenije.

Sigurno da je o ovoj aplikaciji najviše bilo reči i u javnosti gde su mišljenja o njenom uticaju na korisnike podeljena. Ipak, to i dalje ne sprečava mnoge ljubitelje druženja i deljenja različitih sadržaja da kreiraju profil i povežu se sa ljudima i zajednicama iz čitavog sveta. Facebook pruža brojne mogućnosti i ima interesantne funkcionalnosti koje se redovno unapređuju

#3 Instagram – popularna aplikacija za deljenje slika i video-snimaka

Instagram je još jedna aplikacija kompanije Meta koju po podacima najviše koriste pripadnici generacije Z i milenijalci. 

Putem Instagrama moguće je deliti slike i video sadržaje, a u prethodnom periodu došlo je do velikih promena i brojnih inovacija koje su poboljšale korisničko iskustvo. Na leto 2020. godine kada je gotovo čitav svet stao, Instagram je objavio da pokreće novu funkciju za deljenje kratkih video snimaka – Reels.

Ova funckionalnost je direktan konkurent TikToku, budući da je princip gotovo isti. Reels snimci traju od 15 do 60 sekundi i pomoću njih se prikazuje različit sadržaj, ali i kreiraju raznovrsni trendovi koji pokreću lavine reakcija. 

Još jedna zanimljivost jeste da je Instagram izuzetno popularan kada je reč o marketingu. Veliki broj brendova, ali i influensera koristi ovu aplikaciju kao jedan od glavnih načina za povezivanje sa publikom. Takođe, svetski poznate ličnosti imaju svoje profile na ovoj društvenoj mreži i sa pratiocima dele sadržaje iz privatnog i javnog života. 

Kako izgleda nastavak liste popularnih aplikacija? 

Na osnovu liste top 3 aplikacije može se zaključiti da su korisnici pametnih telefona najviše uživali u aplikacijama za povezivanje sa ljudima, virtuelno druženje i deljenje sadržaja različitog tipa. 

U nastavku liste takođe prevladavaju društvene mreže i aplikacije za dopisivanje. Četvrto mesto zauzima WhatsUp, zatim slede Telegram, Snapchat, Zoom, Messenger, ByteDance-ova aplikacija za sečenje video-snimaka CapCut, Spotify, itd. 

Kako aplikacije za mobilne telefone napreduju iz godine u godinu, a sve veći broj korisnika odlučuje se da ih koristi, u 2022. godini možemo očekivati brojne inovacije na ovom polju. U skladu sa navedenom listom top aplikacija, možemo zaključiti da ćemo se i ove godine zabavljati uz neku od popularnih društvenih mreža.

 

photo: pexels