Kako se koriste slušni aparati?

Za mnogo pojedince širom sveta, slušni aparati su od vitalnog značaja kako bi vodili kvalitetan život.

Dolaze u različitim oblicima i veličinama, od kojih je svaki napravljen sa jedinstvenim karakteristikama i mogućnostima, kako bi zadovoljili niz različitih potreba i problema sa sluhom.

Bilo da se radi o modelu koji stoji u uhu, iza uha ​​ili onom koji je potpuno u ušnom kanalu, svi slušni aparati služe jednoj osnovnoj svrsi: da poboljšaju vaš sluh i da kasnije poboljšaju vaš kvalitet život.

Međutim, da biste zaista imali koristi od ovih uređaja, ključno je razumeti ne samo kako da ih koristite već i kako da izvučete njihov maksimum. Ukoliko želite još da se informišete o slušnim aparatima, to možete uraditi na sledećem linku: https://www.slusni-aparati.com/

Zašto je važno pravilno korišćenje slušnog aparata?

Slušni aparati, kao i svaki drugi medicinski uređaj, efikasni su u onoj meri koliko ih mi pravilno koristimo.

Iako može izgledati jednostavno ubaciti aparat u uši i uključiti prekidač, stvarnost je malo drugačija. Kako bi vaš aparat trajao što duže i služio vas što bolje, jako je bitno pravilno rukovanje kao i redovno održavanje.

Štaviše, ako ispravno koristite vaš slušni aparat možete značajno poboljšati vaše iskustvo i opšte zadovoljstvo uređajem.

Bitno je da razumete kako vaš slušni aparat funkconiše

Pre nego što započnete korišćenja vašeg slušnog aparata, važno je da se upoznate sa njihovom mehanikom.

Koju vrstu slušnog aparata imate? Koje karakteristike nudi? Kako funkcioniše i kako treba da stane u vaše uho? Razumevanje ovih aspekata je prvi korak da se osećate prijatno kada koristite ovaj aparat. Pažljivo čitanje uputstva, postavljanje pitanja lekaru i istraživanje vašeg specifičnog modela može biti od velike pomoći u tom pogledu.

Postavljanje u uho i podešavanje aparata

Postavljanje i podešavanje vaših slušnih aparata je proces koji zahteva strpljenje i upornost. Kada prvi put počnete da nosite aparat, možda ćete osetiti neku nelagodnost ili ćete misliti da je kvalitet zvuka čudan ili neprirodan, ali to je normalno.

Vaš mozak se prilagođava novom načinu slušanja i može proći nekoliko nedelja kako bi vaš sluh postao normalan. U ovoj fazi prilagođavanja, važno je da nosite svoje slušne aparate što je više moguće kako biste ubrzali proces navikavanja. Pored toga, redovne konsultacije sa vašim lekarom za podešavanje uređaja mogu znatno poboljšati udobnost i kvalitet zvuka.

Čišćenje i održavanje

Dugotrajnost i učinak vaših slušnih aparata su direktno povezani sa njihovim održavanjem. Redovno čišćenje je obavezno. Uvek rukujte svojim slušnim aparatima čistim i suvim rukama kako biste sprečili eventualna oštećenja.

Koristite meku, suvu krpu da nežno obrišite uređaj i četkicu za čišćenje (koja se često dobije sa slušnim aparatima) da biste uklonili sav vosak ili ostatke sa mikrofona i zvučnika. Takođe je ključno da zapamtite da nikada ne koristite vodu, deterdžent ili alkohol na ovim aparatima jer ove supstance mogu da oštete delikatnu elektroniku.

Hearing test, yes I hear it.
Photo by Mark Paton / Unsplash

Kako da maksimalno iskoristite svoj slušni aparat?

Savladavanje upotrebe vaših slušnih aparata podrazumeva mnogo više od svakodnevnog održavanja. Potrebno je da oni budu udobni, da poboljšaju vaš sluh i da ih integrišete u vaš svakodnevni život.

  • Ne trpite nelagodu: Ako vam slušni aparati ne odgovaraju ili izazivaju nelagodnost, ne oklevajte da se konsultujete sa svojim lekarom. Takođe, proverite da li postoji moguća blokada ušnog kanala zbog nakupljenog voska što takođe može uticati na udobnost i kvalitet zvuka.
  • Kontrolišite nivo buke: Dok slušni aparati ne mogu u potpunosti da eliminišu neželjene zvukove, mnogi moderni modeli imaju senzore koji smanjuju iznenadne glasne zvukove ili stalnu pozadinsku buku. Ako vas muče takvi zvukovi, konsultujte se sa svojim lekarom o slušnim aparatima sa ovim funkcijama​.
  • Povežite ono što čujete sa onim što vidite: Ponovo obučite svoj mozak da poveže zvukove i govor. Ovo se može uraditi korišćenjem titlova dok gledate film ili seriju, kao i slušanjem audio knjiga dok čitate štampanu verziju, kao i slušanjem muzike.
  • Održavajte svoj uređaj čistim i suvim: Redovno čišćenje vaših slušnih aparata je neophodno, idealno ujutru nakon što se vosak osuši.
  • Zaštitite uši od nelagodnih zvukova: Slušni aparati bi trebalo da vam omogućavaju da čujete tihe zvukove, a da glasni zvukovi ne budu neprijatni. Ako smatrate da su glasni zvukovi suviše neprijatni, odnesite svoje slušne aparate svom lekaru kako bi ih podesio. Jačina zvuka se može podesiti kako bi glasni zvukovi bili podnošljivi, dok vam i dalje omogućava da čujete tihe zvukove​.
Uticaj nezdravih navika na naš organizam
Brz životni tempo savremenog čoveka, nažalost sa sobom povlači i gomilu nezdravih navika koje, ukoliko se dovoljno dugo praktikuju, mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje i izazvati mnoge druge neprijatnosti. Nezdrava ishrana, nedovoljno sna i nedostatak fizičke aktivnosti su samo neke od navika ko…

Slušni aparat je moćno sredstvo koje može značajno poboljšati kvalitet vašeg života. Međutim, ključno je razumeti kako da ih pravilno koristite, kako da ih održavate i kako da maksimalno iskoristite njihov potencijal da biste zaista imali koristi od ovog uređaja.

Zapamtite, uvek je u redu zatražiti pomoć od profesionalca ako niste sigurni ili ako imate poteškoća. Na kraju krajeva, ovi uređaji su tu da vam pomognu, a ne da vam zadaju poteškoće.