U junu 2016. godine, Velika Britanija je izglasala izlazak iz Evropske unije, čime je započeo proces poznat kao "Brexit". Nakon višegodišnjih pregovora i priprema, zvanično je stupio na snagu 31. januara 2020. godine, što je donelo sa sobom značajne promene u svakodnevnom životu građana ove zemlje.

Promene u Putovanjima i Migracijama

Jedna od glavnih promena koja je došla sa Brexitom tiče se putovanja i migracija. Sloboda kretanja unutar EU više nije automatska, pa su građani Britanije sada podložni strožim graničnim kontrolama prilikom putovanja u EU zemlje i obratno. Vize su potrebne za duži boravak i rad, što je uticalo na mnoge koji su se oslanjali na mogućnost lakšeg preseljenja i zapošljavanja unutar kontinenta.

Ekonomske Posledice i Trgovina

Brexit je doveo do prekida članstva u jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji, što je imalo značajan uticaj na trgovinu između Velike Britanije i ostalih članica. Carinske procedure su postale komplikovanije, što je povećalo troškove i administrativne izazove za kompanije koje se bave trgovinom. Takođe, mnoge kompanije su se suočile sa nedostatkom određenih proizvoda i delova zbog poremećaja u lancima snabdevanja.

Regulativa i Prava Radnika

Britanska vlada je imala priliku da samostalno reguliše svoje zakone i propise nakon izlaska iz EU. Ovo je dovelo do promena u radnim standardima, zaštiti prava radnika i regulativi u mnogim sektorima. Neki su zabrinuti da bi ove promene mogle dovesti do smanjenja prava radnika i standarda zaštite na radu.

Photo by Max van den Oetelaar / Unsplash

Nacionalni Identitet i Politika

Brexit je u velikoj meri polarizovao britansko društvo. Dok su neki smatrali da je ovo važan korak ka suverenosti i kontroli nad sopstvenim zakonima, drugi su bili zabrinuti zbog mogućih negativnih ekonomskih posledica i gubitka uticaja u svetu. Takođe, pitanje Severne Irske je postalo posebno komplikovano, budući da je ta teritorija deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali i delimično podložna određenim evropskim regulacijama kako bi se izbegao povratak tvrde granice sa Republikom Irskom.

Ključni zeleni poslovi koji su danas traženi
Dok se zajedno pripremamo da se uhvatimo u koštac sa predstojećim ekološkim izazovima koje predstavljaju klimatske promene dok radimo na ciljevima održivog razvoja; zeleni poslovi imaju veliku vrednost. Ova zanimanja ne samo da doprinose očuvanju ili podmlađivanju ekoloških staništa, već i olakšav…

Aspekti svakodnevnog života građana su se promenili

Kupovna moć građana Velike Britanije doživela je promene usled oscilacija valuta i trgovinskih regulacija nakon izlaska iz EU. Fluktuacije funte su uticale na cene uvoznih proizvoda, što je moglo da dovede do skoka cena određenih roba i usluga. Troškovi uvoza su se povećali zbog carinskih barijera i administrativnih zahteva, što je moglo da ima negativan uticaj na potrošače. Međutim, neki domaći proizvodi su postali dostupniji i konkurentniji na tržištu.

Photo by Federico Di Dio photography / Unsplash

Poslovi i Zaposlenje

Poslovna klima se promenila zbog novih trgovinskih i ekonomskih dinamika nakon Brexita. Mnoge kompanije su morale da prilagode svoje operacije i lanac snabdevanja, što je moglo da dovede do reorganizacije, otpuštanja ili zatvaranja određenih sektora. Zaposleni su se suočili s neizvesnošću oko svoje budućnosti, a poslodavci su često morali da razmotre prilagođavanje radne snage kako bi se nosili sa novim okolnostima.

Sreća i Blagostanje

Sreća i blagostanje građana su često osetljive na promene u ekonomiji i društvu. Brexit je doveo do pomešanih osećanja. Dok su neki građani osećali ponos zbog povratka suverenosti i kontrole nad zakonima, drugi su se brinuli zbog neizvesnosti oko ekonomske budućnosti i uticaja na njihove živote. Osećaji neizvesnosti i polarizacije koji su pratili proces Brexita mogli su da utiču na mentalno blagostanje i osećaj pripadnosti.

Uz sve promene koje su se dogodile, važno je napomenuti da su posledice Brexita i dalje dinamične i da će vreme pokazati kako će se situacija dalje razvijati. Bez obzira na izazove, mnogi građani su pokazali sposobnost prilagodljivosti i otpornosti u suočavanju sa novim okolnostima. Kao i u svim velikim promenama, postoje i mogućnosti za inovaciju, rast i nove puteve ka sreći i blagostanju.

Photo by Ian Taylor / Unsplash

Buduće Perspektive

Budućnost Velike Britanije nakon izlaska iz EU ostaje predmet spekulacija. Dok neke predviđaju da bi zemlja mogla da izgradi nove trgovinske sporazume širom sveta i postane globalni igrač, druge brinu da bi ekonomske teškoće mogle da potraju, posebno dok se prilagode novom trgovinskom okruženju. Takođe, odnosi sa EU će i dalje biti važan faktor u oblikovanju britanske politike i ekonomije.

Brexit je doveo do značajnih promena u životu građana Velike Britanije. Dok su neke od ovih promena već postale očigledne, ostatak će se razvijati tokom vremena. Važno je pratiti kako će se situacija dalje razvijati i kako će se britansko društvo prilagoditi novom kontekstu van Evropske unije.

Biznis - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉