Kamionska startap kompanija Tevva postala je prva firma koja je započela masovnu proizvodnju električnih kamiona u Velikoj Britaniji.

Kompanija je počela da proizvodi svoj električni kamion od 7,5 tona za kupce u objektu u Tilburyju, Essex, nakon što je dobila evropsko odobrenje tipa - regulatorno odobrenje koje je potrebno svim proizvođačima u većim količinama.

Tevva, što znači "priroda" na hebrejskom jeziku, osnovana je 2013. godine od strane Ašera Beneta, bivšeg podmorničara iz izraelske mornarice. On je stariji brat Naftalija Beneta, bivšeg preduzetnika koji je postao ekstremni političar i služio kao premijer Izraela godinu dana do prošlog juna.

Tevva

Kamioni proizvedeni ove godine u Tilburyju će biti isporučeni kupcima, uključujući Royal Mail i dobavljača građevinskog materijala Travis Perkins, s ciljem da se proda 1000 vozila u 2023. godini. Kompanija je već imala testna vozila na putu s kompanijom za dostavu UPS od kraja 2019. godine.

IVECO teretna električna vozila sa baterijama i gorivnim ćelijama (BEV i FCEV)
Nakon završetka zajedničkog poduhvata sa Nikolom i stvaranja kompanije EVCO, IVECO je predstavilo teretne kamione na baterije i gorivne ćelije visokog kapaciteta pod svojim brendom. Naravno, kamioni su rebrandiranje modela bez emisija koji su razvijani u poslednjim godinama u saradnji sa Nikolom. I…

Dekarbonizacija kamiona će biti ključni deo svetskog napora da se postignu nule emisije ugljenika. Oko 19% emisija ugljenika iz saobraćaja u Velikoj Britaniji 2020. godine potiče od teretnih vozila, prema Ministarstvu za saobraćaj.

Tevva

Međutim, proizvođači kamiona kasne za proizvođačima automobila u pripremi za prelazak s fosilnih goriva, jer su baterije bile previše teške i skupe za upotrebu u meri potrebnoj za kamion koji putuje na velike udaljenosti.

Tevva nije prva kompanija koja proizvodi električne kamione u Velikoj Britaniji: holandski proizvođač kamiona DAF Trucks proizvodi svoj električni kamion LF Electric od 19 tona u svojoj podružnici u Leylandu, Lancashire. Međutim, DAF ne proizvodi stotine kamiona godišnje na proizvodnoj liniji.

Mercedes eActros 600 Longhaul
Mercedes-Benz će širom sveta lansirati novu serijsku verziju eActros LongHaul, električnog kamiona namenjenog dugim putovanjima, sa novim dizajnom i novim imenom - eActros 600. eActros 600 će biti najekonomičniji kamion za dugi put marke Mercedes-Benz u poređenju sa konvencionalnim dizel Actrosom,…

Tevva kamioni će imati domet od 140 milja sa baterijom od 105 kWh, što je gotovo dvostruko veće od baterija koje se koriste u standardnom električnom automobilu.

Tevva, koja je podržana od strane investitora uključujući indijski konglomerat Bharat Forge, takođe planira da proizvodi kamione pokretane vodonikom koji bi mogli da se brže napune u odnosu na električne kamione, potencijalno omogućavajući im da pređu veće udaljenosti. Ti kamioni bi bili dostupni u modelima od 12 i 19 tona, pri čemu je proizvodnja potonjeg planirana da počne u Tilburyju 2024. godine.

Kamion - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉