Složićete se da nam je auto neophodan za lakše funkcionisanje, posebno ako živite u velikom gradu.

Bilo da treba da putujete na posao, na fakultet, do grada, biće vam neophodan prevoz. Vožnja gradskim autobusom može da bude prilično naporna – činjenica je da će vam autobusom trebati mnogo više nego ako biste išli kolima i da ćete morati da izdvojite dodatno vreme da krenete pola sata, sat pre vremena u slučaju gužve ili nekih drugih nepovoljnih okolnosti koje vas mogu zadesiti. Međutim, većina ljudi ne može sebi da priušti nov automobil, stoga se kupovina polovnih automobila nameće kao sjajno rešenje.

Iako postoje brojne prednosti kupovine polovnih automobila, ipak treba voditi računa o brojnim stvarima kako bi izbegli potencijalne prevare. 

U nastavku teksta pročitajte naše savete koje treba da imate na umu prilikom kupovine polovnih automobila kako bi doneli ispravnu odluku.

#1 Razmislite o tome kakav automobil želite da kupite

Kupovina polovnog automobila može zaista da bude ispravna odluka, jer nekada možete kupiti automobil koji je skoro kao nov, ali po duplo manjoj ceni. 

Tako se i nameće naš prvi savet – birajte automobil spram vašeg budžeta. Ukoliko ste skupili neki novac i prvi put kupujete automobil, nemojte da vas ponese mašta iz dečačkih dana i odmah posegnete za nekim skupocenim, sportskim automobilom. Zašto? Vi ćete možda u tom trenutku imati novca da kupite takav auto, međutim troškovi koje takvi automobili nose sa sobom nisu nimalo jeftini. Takvi troškovi tiču se najpre goriva, registracije, servisa, guma i brojne druge troškove.

Takođe ukoliko kupujete automobil samo za sebe, naš savet je da gledate neke jeftinije modele automobila oko kojih nećete imati puno posla, a koji će vam poslužiti i ujedno sačuvati vaš novac. Praktično ako ste tek početnik, vama ni ne treba neki jak automobil već onaj koji “malo troši”, koji nema velike troškove održavanja i sa kojim ćete jednostavno moći da se vozite bez ikakvih problema. Međutim, ukoliko kupujete automobil za vašu porodicu, onda će vam u ovom slučaju trebati nešto veći automobil posebno ukoliko imate malo dete jer će vam trebati mesta za autosedište, veliki gepek za kolica, bicikliće i ostalu dečiju opremu. 

Ukoliko već imate automobil, a želite da kupite novi, naš savet je da ne kupujete novi dok ne prodate stari kako bi bi skupili što više novca i tako obezedili sebi neki malo bolji automobil.

U zavisnosti od stanja vašeg automobila, možete ga prodati u celosti ili samo u delovima. Ukoliko vas zanima otkup za delove u Novom Sadu, Beogradu ili bilo kojem drugom gradu, vrlo lako možete doći do potrebnih  informacija putem interneta ili pozivom na broj određenog prodavca. Oni će u vrlo kratkom roku odraditi procenu vašeg automobila i reći vam cenu koju možete da dobijete.

#2 Obavite detaljan pregled automobila

Kada pronađete automobil koji želite da kupite na oglasu, najpre bi trebalo da ispitate vlasnika sve o automobilu i dobijete što više korisnih informacija. 

Ne zaboravite da u većini slučajeva kupujete od nepoznatih ljudi, koji će naravno dati sve od sebe da vam taj autombil i proda, što znači – može vas slagati. Slike koje vidite u oglasu kao i opis oglasa može da vas zavara. 

Prodavci će se naravno truditi da naprave što bolji opis i nahvale automobil, uz slike na kojima automobil izgleda perfektno – međutim, nije sve kako izgleda. Kako bi izbegli potencijalnu prevaru i kupili automobil koji ne vredi te pare ili sa kojim ćete imati problema posle nekoliko dana, važno je da vidite automobil uživo i detaljno pregledate kako biste doneli ispravnu odluku. 

Ukoliko ne znate ništa oko automobila nikako ne idite sami, jer će vas prodavci vrlo lako “preveslati” ako primete da se vi uopšte ne razumete u automobile. Dakle, idealno bi bilo da sa sobom povedete majstora, odnosno automehaničara ili nekog od vaših prijatelja ko ima više iskustva nego vi. 

Ono na šta bi trebalo najviše da obratite pažnju jeste spoljašnji i unutrašnji izgled automobila kao i mehaniku. Prvu stvar koju treba da pregledate jeste motor automobila – obratite pažnju na sam izgled motora, kako se čuje motor, da li se slučajno nešto dimi kada se motor upali i slično. Ukoliko ove stvari vidite znajte da sa automobilom nešto nije u redu.

Ono što prodavci najviše vole da slažu jeste kilometraža koju je auto prešao. Kilometraža vam pruža širu sliku o tome koliko je automobil zaista star, ali kao što smo napomenuli, prodavci ovaj deo često vole da sakriju tako što resetuju pređenu kilometražu. Ukoliko sa vama ide neko iskusan, vrlo lako ćete moći da shvatite da li vas prodavac laže oko ovoga ili ne.

Pogledali ste vizuelno automobil, sve vam se čini u redu ali je neophodno da probate automobil kako biste se uverili da sve radi kako treba. Obratite pažnju pre svega na kočnice, menjač i ostale detalje poput tipki za grejanje, prozor i slične stvari.

#3 Ne zaboravite da se cenkate

Kod kupovine polovnih modela značajno je to što uvek možete da se cenkate, što prilikom kupovine novog automobila, posebno ukoliko kupujete u salonima, ne postoji – ili imate novac ili nemate.

Kao što je već rečeno, prodavci će se na sve načine truditi da što više novca uzmu od vas stoga i vi budite uporni da taj isti automobil dobijete za što je manje para moguće. Naravno nećete tražiti neke nerealne cene, i od već snižene tražiti još nižu, ali uvek možete zahtevati otprilike 10%, a u većini slučajeva prodavci će pristati na ove uslove jer je njima u cilju naravno da se reše automobila i prodaju vam.

Kao što vidite, kupovina polovnih automobila ima svoje prednosti i mane te stoga imajte na umu naše savete prilikom kupovine kako biste doneli ispravnu odluku. Želimo vam sreću!

 

photo: unsplash