Evropsko kulinarstvo podrazumeva englesku pedantnost, francusku sofisticiranost, špansku gostoljubivost, dansku kreativnost – jednostavnije sročeno, rapsodiju različitih ukusa i kultura.

Francuski delikates – supa od luka i vojvotkinjin krompir

Francuska kuhinja odiše prefinjenošću i već vekovima održava zavidan status u svetu gastronomije, a njeno najpopularnije jelo je čuvena supa od luka – soupe à l’oignon.

Ovaj tradicionalni recept se pravi od karamelizovanog crnog luka, goveđeg bujona i francuskog belog vina, a obavezno se služi uz neku vrstu hleba, peciva ili krompira. Neretko je taj prilog upravo vojvotkinjin krompir ili pommes de terre duchesse – kombinacija pire krompira, putera i žumenceta, vešto sjedinjena i ispečena u obliku ruže.  

Među kuvarima vlada mišljenje da Francuzi imaju najbolji recept za pire krompir. Ukoliko ste ljubitelj jednostvanih ukusa, ovo jelo ne smete preskočiti.

Italijanski specijalitet – Sorrento njoke

Bilo da je u pitanju moda ili hrana, opšte je poznato da Italijani imaju ukusa. Testenina je većini ljubav na prvi zalogaj, a Italija je široko cenjena po svojim pastama. 

Sorrento njoke su idealan izbor ukoliko preferirate testeninu od krompira. Sveže njoke se serviraju uz dobro poznati sos od paradajza sa trunčicom bosiljka. Prava čar ovog jela jeste u završnici koja podrazumeva posutu mocarelu i parmezan. 

Kombinacija istopljenih sireva i kremaste testenine čini ovaj specijalitet pravom komfor hranom.

Englesko tradicionalno jelo – Pastirska pita

Shepherd’s Pie ili pastirska pita je nezaobilazan specijalitet ako se nađete u engleskom pabu ili restoranu. Ovaj klasik potiče zapravo iz krajeva Irske, ali se već decenijama servira u svim krajevima Velike Britanije.

Pita je napravljena od mešavine jagnjetine, sa primesama povrća (šargarepe i graška) i topingom od pire krompira i sira. Zbog bogatih sastojaka, šefovi kuhinja preporučuju ovo jelo zimi.

brown pie on white ceramic plate
Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 / Unsplash

Dansko kulinarsko umeće – otvoreni sendviči

Danska kuhinja preferira jednostavne, ali bogate sastojke. Njihov idealan brzinski ručak podrazumeva otvoren sendvič od tamnog raženog hleba, sa debljim namazom i jednostavnim sastojkom (jedno povrće i odrezak šunke).

Tajna ovog sendviča ,Smørrebrød, leži upravo u namazima – oni mogu biti napravljeni od egzotičnog voća i povrća, poput papaje ili avokada, i to je ono što im daje draž.

Švedsko nacionalno jelo – knedle punjenje svinjetinom u sosu od brusnica

Ovo autentično jelo je idealan spoj slatkog i slanog ukusa. Čuvene knedle Kroppkakor su napravljene od krompirovog testa i punjene smesom od crnog luka, slanine i svinjetine. Kombinacija mesa i krompira je savršeno izbalansira sosem od brusnice, koja mu pruža slatkastu notu. 

Ova slana popularna poslastica treba da vam bude prvi izbor prilikom posete Švedske – nećete se pokajati.

Španska grickalica – Prženi krompir u umaku od paradajza

Patatas bravas (začinjeni kropirići) je čuveni recept iz Madrida koji je osvojio ceo kontinent. On se ubraja među “tapas” jela, tj. ona koja se konzumiraju prstima, a poslužuje se uglavnom u kafićima. Ljudi ga često porede sa našom verzijom meze jer se uglavnom jede pre glavnog jela.

Beli krompir se seče na kocke debljine 2 cm, koje se potom prže u dubokom ulju i poslužuju uz specijaln umak. Umak se pravi od paradajz pirea, mešavine začina i domaćeg majoneza.

Iako je vrlo ukusna užina, ne treba je konzumirati u prevelikim količinama jer sadrži visok procenat masti, te može izazvati stomačne teskobe. 

Bilbord Newsletter

Odabrane vesti u tvom inbox-u.

Prijava

Recept iz Grčke – drugačija verzija lazanja

Grčka je zemlja gurmana i njihova tradicionalna jela su dobra poznata širom sveta. Iako je giros najučestalije jelo koje možete pronaći na meniju, morate makar jednom okusiti čuveni pasticio.

Tekstura ovog specijaliteta neodoljivo podseća na italjanske lazanje, mežutim razlika leži u duguljastoj testenini koja je temelj samog jela. Na ovaj sloj se dalje nanosi sos od mesa, paradajz smesa i na kraju bešamel sos i sir. Tajni sastojak je prstohvat cimeta i muskatnog oraščića u mesnatom nadevu, čime se postiže osvežavajući ukus.

Beligijska rapsodija ukusa – flamanski gulaš od govedine

Carbonnade à la Flamande, gulaš poreklom iz Belgije, je uveliko popularizovano jelo širom Evrope. Zbog specifične kombinacije sastojaka, ovaj specijalitet se našao na jelovniku mnogih svetskih restorana.

Flamanski gulaš se pravi od crvenog mesa koje se kuva u sosu od tamnog piva, timijana, bobica kleke i senfa, a obavezno se služi uz začinjeni hleb. Jelo je idealno za ljubitelje egzotičnih začina, a kako bi se održao rafinirani ukus, uključuje uvek i čašu tamnog piva.

Kažu da je dobra hrana poput muzike koju možete okusiti i boje koju možete omirisati. Idealan način da se upoznate sa kulturom jednog naroda jeste da svratite u njihov etno restoran i degustirate autentično jelo – a nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja da se u ovu avanturu i upustite.

Link je kopiran