Hobiji nemaju rod, tačno je. I tačno je da i muškarci i žene treba da se osećaju slobodno da imaju najrazličitija interesovanja. Zato ćemo odmah naglasiti – ova lista nikako ne treba da inspiriše samo žene, jer smo sigurni da će i mnogi muškarci u navedenim hobijima lako pronaći svoju strast.

Ipak, cilj nam je bio da istražimo koji su to hobiji poznati kao oni koji su ženskom polu nekada, a svakako i sada, pomagali i pomažu da ispune trenutke dokolice na koristan i zabavan način.

Tipični “ženski” hobiji dugo su bili u senci osnaživanja žena, a neki od njih su tom prilikom i potpuno zaboravljeni. Sada se ponovo vraćaju, u istoj, ili svojoj modernijoj formi, a na talasu novog trenda: “ponovnog buđenja ženske esencije” i “radu na ženstvenosti”.

Ukoliko vas zanima koje su to aktivnosti i upravo tražite hobi koji će vam pomoći da se osetite lepše i ženstvenije nego ikada, ostanite sa nama. U nastavku teksta čeka vas lista od 5 fenomenalnih “ženskih” hobija!

#1 Ženski online portali su riznica zabave, ali i znanja

Nekada su ženski magazini bili glavni način saznavanja najnovijih modnih trendova, vesti o slavnim ličnostima, ili ljubavnih saveta. Lako ih je zamenio Internet, ali su uspeli da prežive i pronađu svoju moderniju, a jednako praktičnu i zabavnu formu.

Zanimljivi portali za žene nude savremenim ženama raznovrsne teme, koje ih mogu zabaviti, ali i edukovati.

U njima ćete saznati mnogo toga o ženskom zdravlju, zdravlju uopšte, ali i dobiti inspiraciju za outfit koji ćete sutra obući za izlazak, ili pak – za to kako da se našminkate same. Najbolje od svega je što su, za razliku od papirnih magazina potpuno besplatni!

Kliknete, otvorite i – uživate. 

Zašto vaš novi hobi ne bi bio upravo redovno praćenje ženskih portala?

Ne biste verovali koliko toga korisnog možete da saznate na ovaj način!

#2 Uzgajanje cveća – dekorišite prostor uz ovaj vanvremenski hobi

Sa ovim hobijem dobijate “3 u 1”: kreativnost, povezivanje sa prirodom i uživanje u prelepom okruženju koje ćete svojim radom stvarati.

Uzgajanje cveća je idealan hobi za žene koje vole da provode vreme kod kuće, koje imaju uređen životni stil, koje imaju strpljenja i na kraju, ali ne i najmanje važno – za žene koje vole cveće. Mirišljave latice doneće mnogo više od lepote u vaš dom!

Biljke u prostor unose mnogo pozitivne energije, a dobre su i za kvalitet vazduha koji vas okružuje.

Posvećenost koju zahtevaju biljke pomoći će vam da probudite svoju brižnu, nežnu stranu, i najfinije, ženske instikte. Delikatne i fine, biljke će vam vratiti raznobojnim cvetovima i bujnim lišćem.

#3 Joga – za žene koje žele da od hobija dobiju i lepšu figuru

Joga je vrlo popularan način rekreacije. 

Ona pomaže da budete gipkije, vaše telo zategnutije, a dišete pravilnije.

Ima i meditativna svojstva, a i fizički pogoduje organizmu. Zbog svega toga, joga se praktikuje vekovima!

Mnogo je razloga zbog kojih joga može da bude idealna za žene, a neki od benefita redovnog praktikovanja joge, pored toga što utiče na zatezanje mišića i relaksaciju, su: uvećana fleskibilnost, poboljšan kvalitet sna, povećana samosvesnost i koncetracija, ali i – upoznavanje sa novim ljudima.

Znate li koliko potencijalnih poznanstava i novih prijateljstava možete da ostvarite ako samo probate da odete na jedan čas joge? 

Probajte nešto novo i ko zna – možda pronađete hobi svog života!

#4 Dekupaž: veština ulepšavanja predmeta

Dekupaž je sjajan hobi zato što inspiriše na kreiranje lepih i jedinstvenih dekorativnih elemenata, ali se može koristiti i za ulepšavanje ili kao način estetske reparacije sasvim običnih predmeta.

Ona stara, pohabana kutija u nakit koja skuplja prašinu u vašoj fioci, uz ovaj hobi može da poprimi sasvim novi, drugačiji i lepši izgled. 

U dekupažu se mogu koristiti najrazličitiji meterijali i tehnike, a može da bude izuzetno opuštajuć hobi u kome ćete istinski uživati. Dekupaž je jedan od onih hobija koji vam dozvoljavaju da u potpunosti iskažete svoju kreativnost i lični ukus.

Dekupaž stekao ogromnu popularnost pre svega zbog toga što je lak za učenje.

Uz minimalno truda, ovde se postiže maksimalni efekat!

Ako budete strpljive i vredno radite na brušenju svoje nove veštine, možda ćete uskoro i kreirati svoje malo umetničko delo! Pustite mašti na volju i dozvolite dekupažu da vas osvoji.

#5 Pisanje – hobi uz koji ćete napredovati

Nekada su dame pisale dnevnike, zatim uplovile i u svet književnosti… 

Danas, žene pišu naučne radove, pišu bestselere, kolumne, ili vode sopstvene blogove.

Neke pisanje doživljavaju kao lek, neke kao hobi, neke su se zahvaljujući pisanju čak i obogatile!

Preporučujemo da sa pisanjem krenete pre svega kao sa hobijem. Na vama je da li ćete pisati za sebe ili svoje misli na papiru deliti sa svetom. Pisanje će vam omogućiti da se izrazite, da posložite svoje misli, da upoznate sebe, steknete bolji uvid u svoja osećanja, naučite da ih prepoznate…

Ovaj hobi pomoći će vam i u karijeri, s obzirom na to da su lepo izražavanje, veština komuniciranja i dobar literalan izraz, traženi u mnogim zanimanjima i smatraju se vrednom veštinom za posedovanjem.

Pa, šta čekate? Koji je vaš novi hobi?