Proteklog vikenda u Beogradu počelo je snimanje filma "Zvečarke" reditelja Nikole Ljuce, sa Ivanom Vuković, Milanom Marićem, Jasnom Đuričić, i Tarikom Filipovićem u glavnim ulogama, u produkciji filmske kuće Biberche.

"Zvečarke" su drama sa elementima trilera i melodrame, smeštena u današnju Srbiju. Film se bavi ličnim, korporativnim i državnim interesima koji se sukobljavaju sa ljubavima, prijateljstvima i moralnim načelima, fokusirajući se na mlade ljude i njihove izbore u kapitalističkom poretku bez milosti. Povodom početka snimanja, reditelj Nikola Ljuca je rekao: „Pišući scenario zajedno sa Vukom Boškovićem i Stašom Bajac, želeo sam da akcenat stavim na aktuelne društvene procese, savremene ljude i njihove izbore, naglašavajući njihove lične odluke koje su uslovljene nemilosrdnim kapitalističkim poretkom. Naši junaci su uhvaćeni u vrtlog tranzicije u kojoj se sve može kupiti, a ljudi su najjeftinija roba. Njima je ostavljen izbor da odluče šta žele postati: zločinci ili žrtve, ili oba.“

Foto Maja Medic

Glavna junakinja Nađa (Ivana Vuković) je nekadašnja aktivistkinja za ljudska prava, sada asistentkinja Milanki (Jasna Đuričić), direktorki korporacije "Magnolija". Ova korporacija kupuje fabriku nekadašnjeg giganta metaloprerađivačke industrije da bi je pretvorila u obradivo zemljište. Nađin bivši dečko Boris (Milan Marić) vraća se iz Italije i počinje da radi za biznismena Savića (Tarik Filipović). Nađa i Boris, ponovno povezani poslom, upadaju u vrtlog ličnih, korporativnih i državnih interesa.

Film će se snimati na lokacijama u Beogradu i Kovinu u naredne četiri nedelje. Prema rečima producentkinje Nikoline Vučetić-Zečević, "Zvečarke" su intiman, uzbudljiv, snažan i hrabar film o ljudima sa moralnim integritetom koji se ne snalaze u svetu otuđenosti i surovog potrošačkog mentaliteta. Film je podržan od strane mnogih institucija, uključujući Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Novi Sad, MEDIA Creative Europe, Re-ACT, kao i šest nacionalnih filmskih fondova.

Nikola Ljuca, pripadnik generacije mladih perspektivnih reditelja, završio je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti i dodatne edukacije na Sarajevo Talent Campus-u, Berlinale Script Station-u i Locarno Filmmakers Akademiji. Njegov prvi dugometražni film "Vlažnost" premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016. godine.

Foto Maja Medic

Biberche, filmska kuća osnovana 2007. godine u Beogradu, producirala je filmove prikazane i nagrađene na prestižnim festivalima kao što su Kana, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vari, i Sarajeva. Koproducenti filma su Damir Terešak, Ana Grbac (Maxima Film, Hrvatska), Aleš Pavlin, Andrej Stritof (Perfo Production, Slovenija), Tomi Salkovski (Skopje Film Studio, Severna Makedonija), Zoran Maksimović (Palchica Productions, Bosna i Hercegovina), Đorđe Vojvodić (Bitter Frames Production, Crna Gora) i Yorgos Tsourgiannis (Horsefly Films, Grčka). Izvršni producent je Kristina Kljajić.

Pored Ivane Vuković, Milana Marića, Jasne Đuričić i Tarika Filipovića, u "Zvečarkama" glume i Boris Isaković, Miloš Lučić, Dragana Dabović, Milica Trifunović, Sunčica Milanović, Rade Maričić i Aleksandar Đurica. Direktor fotografije je Mladen Teofilović, scenograf Kiril Spaseski, kostimografkinja Ljiljana Petrović, a masker Goran Ignjatovski. Film se snima u Srbiji od 12. jula do 12. avgusta, montiraće se u Hrvatskoj, postprodukcija slike i zvuka biće u Sloveniji, a originalnu muziku potpisaće grčki kompozitor Ted Regklis.

Link je kopiran