Ravno selo Film Festival, Međunarodni festival prvog ili drugog filma, biće održan ove godine od 27. do 30. juna. Lice u fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja biće mlada glumica Ana Lečić, dok će žiri takmičarskog programa uz nju činiti reditelj Marko Novaković i glumac Miodrag Radonjić.

Ana Lečić je 2017. upisala glumu na Fakultetu savremenih umetnosti u klasi Vide Ognjenović, a već par godina kasnije debitovala je na malim ekranima u seriji “Dug moru”. Nakon toga glumila je u serijama “Zlatni dani”, “Državni službenik”, kao i u filmu “Dara iz Jasenovca”. Učestvuje i u projektima koji su još uvek u procesu snimanja i pripreme, kao što su serija “Crna svadba 2” u režiji Nemanje Ćipranića, i “Krunska 11” u režiji Miroslava Lekića i Koste Đorđevića, gde će tumačiti jednu od glavnih uloga.

Marko Novaković diplomira je filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994. godine. Do sada je snimio dugometražne igrane filmove “Neko me ipak čeka” (2009), “Zverinjak” (2012) i “Bez stepenika”. Režirao je i dugometražnu TV-dramu “Maska” (2007), dokumentarno-igrani film “Put ružama posut” (2013) kao i dokumentarni film “Otvorenih očiju”. Režirao je kratke igrane i dokumentarne filmove, pozorišne predstave, prenose koncerata svetskih i regionalnih muzičkih bendova, kvizove, šou programe, muzičke i reklamne video spotove. Zaposlen je u Redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije kao Odgovorni urednik.

Miodrag Radonjić diplomirao je na odseku za glumu Fakulteta dramskih umetnosti 2015. godine, a na filmu je debitovao još 2010. u komediji “Nova šansa”. Široj javnosti poznat je nakon uloge u filmu “Južni vetar” i istoimenoj seriji gde tumači ulogu Baće, ulozi Zorana Janketića u seriji “Ubice mog oca”, kao i po ulogama u filmovima “Balkanska međa” i “Hotel Beograd”. Sa kolegom Milošem Bikovićem 2016. godine osnovao je producentsku kuću Archangel studios. Od decembra 2023. član je BDP-a.

U glavnom festivalskom programu Ravno selo Film Festivala, publika će moći da pogleda 12 dugometražnih igranih filmova po izboru selektora Dragana Jeličića:“Pokidan” rediteljke Suzane Purković, “Borba petlova” tursko-iranskog reditelja Madžida Panahija, “Ekskurzija” bosanskohercegovačke rediteljke Une Gunjak, “Poslednji strelac” Darka Nikolića, “Prošli životi” rediteljke Selin Song, „Mammalia“ rumunskog reditelja Sebastijana Mihajleskua,“Hiljadu i jedan” u režiji A.V. Rokvela, “Sveta obitelj” hrvatske rediteljke Vlatke Vorkapić, “Odabrano društvo” rediteljke Nide Manzur, „1984“ Dijane Ringo, „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, i „Nedelja“ Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića.

Bilbord Newsletter

Odabrane vesti u tvom inbox-u.

Prijava

U selekciji kratkih dokumentarnih filmova pod nazivom “Kratkih sto minuta”, publika će 29. i 30. juna moći da pogleda filmove “Devojke spasavaju svet” (režija: Maria Luisa Usai), “Otac, sin” (Jakub Gomółka), “Pod prismotrom” (Joao Paulo Vicente), “Panorama” (Djuly Gava, Daniel Leão), “Odtamnjenje” (David Alejandro De Luca), “Ne brani reci” (Milica Smiljković, Tara Radusinović), “Jer za to treba zapeti” (Jovana Lazin), “Podnevni fragmenti” ( Adrián León Arocha), “Ko je sad taj Ika Bašić” (Tamara Trninić, Sonja Rakić), “Vuk” (Bo Stamatović) i “Pozivi” (Ming-Wei Chiang)

U programu studentskih filmova, 29. i 30. juna na repertoaru su ostvarenja“Germ” (režija: Liliyana Alexandrova), “Lokva” (Marko Bičanić), “Nije pristojno plesat po grobu” (Ana Šiškov), “Samo ovaj svet” (Petar Lakić), “Pas koji se upiškio od sreće” (Ilija Zeković), “Sve ono što nisam” (Kaća Zarić), “Plesač koji je igrao sam” (Milana Miljković), “Tuga” (Tina Velichkovikj) i “Atanasija” (Boško Krljaš).

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.