Nije tajna da su pitanja životne sredine sve prisutnija u današnjem društvu; stoga fokusiranje na održiva rešenja za svakodnevni život nikada nije bilo važnije. Potraga za ekološki prihvatljivim nameštajem počinje sa razumevanjem šta materijal čini dobrim ili lošim po životnu sredinu.

Regenerisano drvo, organski pamuk, bambus i reciklirani metal su izdržljivi biorazgradivi materijali sa niskim sadržajem ugljenika. Da biste zaista prihvatili održivi pristup prilikom kupovine nameštaja, proverite da li imate sertifikate priznatih organizacija kao što su Forest Stevardship Council ili Cradle to Cradle.

Takvi sertifikati pokazuju da se materijalima i radnom snagom koji se koriste u proizvodnim procesima/izborima posvetilo puno pažnje kako bi se osiguralo da imaju nulti uticaj na emisiju. Mogućnosti nameštaja izgledaju beskrajne ovih dana; međutim, odabir zaista ekološki prihvatljivih opcija zahteva neke dodatne obzire osim dobrog izgleda ili pristupačnosti.

Jedan od načina da osigurate da je vaša kupovina u skladu sa principima održivog dizajna je kroz standarde sertifikacije C2C - garantujući spremnost za reciklažu na kraju faze životnog ciklusa.

Ali pored logistike odlaganja, određeni materijali koji se obično nalaze u proizvodnji nameštaja mogu imati toksična svojstva štetna i za ljude i za planetu; na taj način izbegavanje toksičnih hemikalija kao što su formaldehid ili VOC postaje kritično kada se traže novi komadi. Štaviše, ispitivanje proizvodnih procesa koje koriste različite kompanije koje dizajniraju različite artikle pruža uvid u to koliko je životni ciklus svakog proizvoda ekološki svestan: obnovljivi izvori energije ili eliminisanje otpada su neki primeri održivih praksi koje vredi tražiti.

Photo by EFFYDESK / Unsplash

Pregledanje lokalno napravljenih opcija ne samo da podržava manja preduzeća, već i smanjuje ukupne emisije. Konačno, dugovečnost je često zanemaren aspekt održivosti kada je u pitanju nameštaj - kupovina visokokvalitetnih komada koji će trajati mnogo godina može značajno smanjiti nepotreban otpad tokom vremena. Na taj način šaljete značajnu poruku industriji da je održivost od najveće važnosti.

U našem modernom svetu, gde je prekomerna potrošnja rasprostranjena, biranje ekološki prihvatljivih opcija pri kupovini nameštaja je od vitalnog značaja. Jedan lak način da napravite razliku je odabir visokokvalitetnih komada koji se odlikuju izdržljivošću i dugovečnosti u odnosu na alternative nižeg kvaliteta koje vam mogu uštedeti novac unapred, ali zahtevaju česte zamene. Ozelenjavanje sa polovnim nameštajem trebalo bi da bude na vašoj listi razmatranja!

Mesta kao što su rizične prodavnice, prodavnice ili onlajn pijace nude pristupačne opcije za kupovinu polovnih stvari. Kupovina prethodno voljenih artikala podrazumeva manju potražnju za proizvodnjom novih proizvoda i pomaže u produžavanju životnog veka postojećih – obratite pažnju na jedinstvene održive varijante kao što su predmeti koji se ponovo koriste ili ponovo koriste! Kada je u pitanju podrška održivim brendovima nameštaja, pazite na materijale koji se koriste u proizvodnim procesima i kulturu kompanije koja okružuje etičku transparentnost prema uticaju na životnu sredinu.

Kompanija koja ima kružni poslovni model naglašava reciklažu kao i efikasno smanjenje otpada kroz svoje proizvode ili rad. Odabir ekološki prihvatljivih alternativa pri kupovini nameštaja podržava ekološke inicijative! Ova odluka nam svima daje nadu kao kolektivno; možemo napraviti razliku počevši od svesne kupovine od renomiranih proizvođača.

Da li je bolje živeti u kući ili stanu?
Život u gradu uvek podrazumeva izbor između stana i kuće. Bilo da ste mladi par, porodica s decom ili osoba koja živi sama, svako od nas ima svoje želje i prioritete koji utiču na izbor životnog prostora. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, a odluka o tome koja je

Da li ste zabrinuti zbog uticaja koji vaši izbori imaju na životnu sredinu? Postoje različite strategije koje možete usvojiti da biste dali prioritet održivosti i smanjili svoj ekološki otisak. Odabirom održivih materijala izbegavanjem toksičnih supstanci, proverom za sertifikate i pažljivim razmatranjem procesa proizvodnje, možete doprineti održivoj proizvodnoj praksi.

Pored toga, odlučivanje za polovnu robu ili podržavanje održivih brendova takođe može da napravi razliku u stvaranju sveta koji je svesniji. Zapamtite da je svaka odluka koju donesemo važna kada je u pitanju promovisanje održivosti.