Više od 100 ljudi je prošlog petka bilo na nekoliko sati zarobljeno u Grinveju, nekadašnjem domu čuvene britanske autorke misterija Agate Kristi, koji se nalazi u unutrašnjosti Engleske.

U nizu događaja koji baš kao da su sišli sa stranica jedne od misterija slavne spisateljice, grupa turista se našla u nevolji nakon što je tokom oluje srušeno drvo, koje je blokiralo put koji vodi do imanja u okrugu Devon, u jugozapadnoj Engleskoj.

Kerolajn Heven, turistkinja koja je došla da poseti Grinvej, javila je lokalnoj novinskoj kući Devon Live da je oko 100 turista ostalo zarobljeno na imanju nekadašnje kuće za odmor Agate Kristi.

Britanski nacionalni fond, koji upravlja ovim istorijskim lokalitetom, brzo je na svoju veb-stranicu postavio informaciju da je veliko drvo palo i preprečilo put koji vodi ka Grinveju.

A cosy place
Photo by Stephan Boehme / Unsplash

Portparol Nacionalnog fonda rekao je da je svestan da „posetioci, osoblje i volonteri još uvek ne mogu da napuste Grinvej“, dodajući da Nacionalni fond „čini sve“ da im na najbolji mogući način prekrati vreme.

Turisti koji su ostali zarobljeni nisu se dosađivali – pili su čaj u sobi za čaj i igrali kriket na travnjaku, izjavila je Kerolajn Heven, i pohvalila je osoblja koje se trudilo da se pobrine za turiste.

Na veb-stranici Nacionalnog fonda stoji informacija da je opštepoznato da je i sama Agata Kristi provodila sate na travnjacima Grinveja, igrajući golf i kriket i zabavljajući goste tako što im je čitala odlomke iz svojih najnovijih romana.

Zarobljeni turisti su takođe imali vremena da istraže bašte imanja i čuvenu kućicu za čamce koja je poslužila kao mesto zločina u Agatinom romanu „Vašar zločina“.

Uprkos naizgled spokojnoj atmosferi, neki korisnici društvenih mreža nisu mogli a da ne povuku paralelu sa kultnim romanom Agate Kristi „I ne osta nijedan“, u kome je deset stranaca pozvano u zabačenu vilu na obali Devona bez ikakvog objašnjenja. Kada gosti, jedan po jedan, bivaju ubijeni, postaje jasno da se među njima krije ubica.

Photo by Piotr Musioł / Unsplash

Jedan korisnik društvenih mreža je podelio link do članka iz novina uz tvit u kome se odbrojava „99, 98, 97, 96, 94 (jezivo), 93“. Drugi korisnik je podelio članak, savetujući zarobljene turiste da se „odmah udruže“.

Međutim, turiste na kraju ipak nije dočekala strašna sudbina likova Agate Kristi, pošto su napustili imanje u petak uveče nakon što su lokalne spasilačke službe uspele ponovo da otvore put.

Knjiga - Bilbord Magazin
Stay up-to-date with the latest news in fashion, cars, culture, and happenings with our informative and engaging blog.

Međutim, oni koji žele da osete magiju misterija Agate Kristi moraće da se strpe još malo, pošto je u subotu Nacionalni fond upozorio potencijalne posetioce da će Grinvej ostati zatvoren zbog „velike štete od oluje“ koju je pretrpeo.

Autor: Niv Kenedi
Izvor: amp.cnn.com
Prevod: Kristijan Vekonj