U narednim godinama nekretnine, veštačka inteligencija i finansije, posebno hipotekarne kompanije, će biti tri najveće poslovne prilike. Ovo su tri industrije koje će videti veliki rast u narednoj deceniji.

Uspon Proptech-a: Transformacija industrije nekretnina

Iako se nekretnine mogu činiti kao konvencionalna industrija, postoje nekonvencionalni koncepti unutar nje koji će, po mom mišljenju, dovesti do velikog napretka u narednim godinama.

Proptech (tehnologija nekretnina) je brzo rasla poslednjih nekoliko godina, unapređujući način na koji kupujemo, prodajemo i upravljamo nekretninama.

Industrija nekretnina je tradicionalno bila spora u usvajanju tehnologije, i to je deo razloga zašto je proptech razvoj potrajao tako dugo. Međutim, veruje se da će se kako se ova tehnologija sve više koristi, dramatično poboljšati način na koji kupujemo i prodajemo nekretnine. Prva značajna promena će biti u načinu na koji pronalazimo nekretnine koje su na prodaju.

Rock and Roll Hall of Fame
Photo by Lance Anderson / Unsplash

Povećanje dostupnosti i transparentnosti: Fintech revolucija u finansijama

Finansije su oduvek bile unosna industrija, ali sada postaju dostupnije prosečnoj osobi. Sve to je zahvaljujući novim tehnologijama, poput fintech aplikacija i zajedničkog pozajmljivanja, koje olakšavaju ljudima da upravljaju i ulažu svoj novac bez obzira na iznos kapitala.

Dodatno, ove tehnologije čine finansije transparentnijim. Hipotekarno pozajmljivanje, posebno, je industrija unutar finansija koja se očekuje da će doživeti maksimalan rast.

Ovi razvoji, naravno, verovatno će imati pozitivan uticaj na ekonomiju. Kako tehnologija nastavlja da olakšava ljudima upravljanje njihovim novcem, više ljudi će moći da ulaže u nekretnine i druge vrednosti. Ovo bi moglo povećati broj kupovina kuća i pomoći da kuće budu dostupnije.

Geometrical Digital 3d Render Fractal Amoled Texture with High Contrasted Bloom effect [ Chaotic Flow Collection]
Photo by Werclive 🇺🇦 / Unsplash

Veštačka inteligencija u hipotekarnom kreditiranju: Efikasnost i mogućnosti

Veštačka inteligencija (AI) može biti primenjena u mnogim različitim industrijama, ali najveći potencijal ima u dodeljivanju hipotekarnih zajmova. AI omogućava zajmodavcima da brzo i precizno odobre zajmove, smanjujući vreme i troškove uključene u proces, istovremeno prepoznajući obrasce i trendove na tržištu, što im omogućava bolje investiranje.

Takođe postoje rešenja zasnovana na AI koja se posebno prilagođavaju boljim scenarijima kako bi se ponudile premijumske usluge specifičnim nišama, kao što su preporuke za brigu o starijima u investicijama u nekretnine. Hipotekarska industrija se okreće rešenjima zasnovanim na AI jer pomažu zajmodavcima da postignu više uz manje resursa. Kako banke nastavljaju suočavanje s troškovima usklađivanja, tehnologija će za njih biti važan alat kako bi ostale konkurentske na tržištu.

Prednosti AI nisu ograničene na dodeljivanje hipotekarnih zajmova. Kompanije koje pružaju zajmove za automobile već koriste ovu tehnologiju kako bi pojednostavile svoje procese, omogućavajući im da pruže personalizovane ponude i brže odobrenje.

Photo by Christina @ wocintechchat.com / Unsplash

Sprovođenje novih poslovnih modela: Povezivanje i izgradnja strateških partnerstava

Povezivanje i izgradnja strateških partnerstava su ključni za preduzetnike koji žele da uspeju u industriji nekretnina, veštačke inteligencije i finansija. Preduzetnici koji žele da se upuste u ove industrije mogu započeti tako što će razvijati odnose sa ključnim akterima, stručnjacima iz industrije i zainteresovanim stranama. Ovi dragoceni kontakti pružaju podršku, resurse — i pristup novim mogućnostima.

U narednoj deceniji, videćemo ogromne poremećaje u ovim oblastima. Najvažnija stvar koju svaki poslovni subjekat treba da učini je da razume kako tehnologija utiče na njihovu industriju i iskoristi je u svoju korist.