Kapacitet: 55.000 sedišta | Planirano otvaranje: 2024. godina

Nacionalni stadion Srbije je planirani novi nacionalni stadion za reprezentaciju Srbije. Stadion je projekat srpskog predsednika Vučića za unapređenje sportskih objekata zemlje, uključujući i novi centralni nacionalni stadion.

Srbija trenutno nema nacionalni stadion, pa reprezentacija trenutno većinu domaćih utakmica igra na stadionu Rajko Mitić Crvene zvezde

Prvi planovi su objavljeni 2019. godine, a postali su konkretniji 2020. godine objavom prvih slika. Predloženi stadion će imati kapacitet od 55.000 sedišta, što će ga učiniti najvećim u zemlji. Stadion će imati čeličnu konstrukciju sa drvenim i prirodnim materijalima unutar njega.

Rendering. New National Stadium of Serbia by Fenwick Iribarren Architects.

Nacionalni stadion Srbije će biti izgrađen u mestu Surčin, uz autoput A1 na severnoj obali reke Save, nedaleko od međunarodnog aerodroma. Stadion je deo šireg projekta novih razvoja, uključujući prodavnicama, zabavne objekte, kancelarije i stambene zgrade nazvan "Stadion Grad".

Nijedan od glavnih klubova Beograda se ne očekuje da će se preseliti na novi stadion

Srpski fudbal

Fudbal u Srbiji doživljava svoje najbolje trenutke u mnogo godina. Nacionalni tim se plasirao na Svetsko prvenstvo naredne godine, a domaća liga trenutno zauzima 12. poziciju na UEFA rang listi. Stoga se čini da je sada najbolje vreme za početak izgradnje Nacionalnog stadiona.

Značajno viši trošak od prvobitno planiranog

Već nekoliko godina se govori o potrebi izgradnje novog doma za srpsku nacionalnu selekciju. Godine 2020. je napravljen preliminarni koncept dizajna stadiona, čija implementacija još uvek nije počela. Ranije, lokalni mediji su izvestili da će izgradnja objekta koštati 250 miliona evra.

To su bile vrlo rane procene za arenu sa 55.000 sedišta. Danas je najverovatniji trošak 417 miliona evra

Pored toga, državne vlasti će izdvojiti dodatnih 80 miliona evra za lokalne projekte stadiona. To se odnosi na objekte u Zaječaru, Loznici i Leskovcu. Sveukupno, Srbija planira da potroši 500 miliona evra na fudbalsku infrastrukturu u naredne 3 godine.

Rendering. New National Stadium of Serbia by Fenwick Iribarren Architects.

Prvi "vrt-stadion" na svetu

Novi Nacionalni stadion Srbije autorsko delo Fenwick Iribarren Architects.

Španski studio Fenwick Iribarren Architects dobio je zadatak da dizajnira novi Nacionalni stadion Beograda, s ciljem stvaranja zelene i prirodne fasade. Projekat se nalazi u opštini Surčin, na periferiji Beograda, prestonice zemlje.

Ovaj studio je autor tri od osam stadiona na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, uključujući inovativni stadion 974, a sada predlažu stadion okruglog oblika sa kapacitetom od 52.000 gledalaca. Fasada stadiona razvijena je prema jedinstvenoj i originalnoj ideji četiri "prstena" koji će biti suspendovani pomoću kablova i uključivati zelene površine.

Fenwick Iribarren Architects će ovim projektom učiniti jednim od najinovativnijih u sektoru dizajna fudbalskih stadiona, jer je jedan od ciljeva da ovi prostori mogu da se koriste kao rekreacione površine 365 dana u godini. Beograđani, prolaznici i turisti će moći da uživaju u prirodnom okruženju zahvaljujući uređenoj fasadi.

Okolina stadiona će takođe imati kafiće, kioske, restorane i rekreacione površine raspoređene duž oboda, tako da će se stvoriti koncept "zelene" arene sa jedinstvenim i održivim pešačkim površinama.

Ukupna površina stadiona i 4.500 parking mesta koje će imati iznosi oko 32 hektara, što daje predstavu o obimu projekta i značaju koji će Nacionalni stadion Srbije imati kako za grad, tako i za njegove stanovnike

Napori ka održivosti i inovativnom sistem hlađenja

Zahvaljujući iskustvu tima studija u održivim projektima, glavni cilj je ponuditi potpuno efikasan dizajn sa energetskog aspekta, inteligentan u svojoj funkciji i poštovanju okoline. Paralelno s tim, radiće se na održavanju stadiona efikasno ne samo tokom velikih turnira, već i u budućnosti, omogućavajući održavanje različitih događaja, što će pružiti građevinsko nasleđe za grad Beograd, balansirajući kreativnost i inovacije sa praktičnim pristupom i komercijalnom osetljivošću.

Još jedan značajan aspekt stadiona odnosi se na sisteme hlađenja i grejanja. Baziran na tehnologiji 4-cevastih hladnjaka koji istovremeno pružaju grejanje i hlađenje, sistem omogućava iskorišćavanje preostale toplote koja nastaje tokom procesa hlađenja za proizvodnju tople vode za sistem grejanja, čija će temperatura dostići 45-50ºC. Ovaj sistem će pokriti sve potrebe za grejanjem i hlađenjem objekta, uključujući predgrijavanje tople i hladne vode. Istovremeno, omogućavaće hlađenje IT prostorija objekta kao osnovno opterećenje za istovremeno hlađenje i grejanje objekta tokom zimskog perioda.

Trebalo bi napomenuti da 4-cevasti hladnjaci koriste aerotermalne toplotne pumpe, postavljene paralelno i sve su reverzibilne, kako bi pružili grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potreba sistema. Svaka od toplotnih pumpi će biti pojedinačno povezana sa kolačićima za grejanje i hladnu vodu putem dvosmernih kontrolnih ventila, tako da svaka od njih može snabdevati kolačiće za grejanje ili hlađenje. Takođe, ovi krugovi će imati velike rezervoare za termalno skladištenje kako bi podržali sisteme za hlađenje i grejanje kao rezervoari inercije i smanjili učestalost pokretanja hladnjaka i aerotermalnih toplotnih pumpi. Oni će održavati optimalne uslove skladištenja u skladištima tokom perioda niske potražnje za grejanjem ili hlađenjem.

Rendering. New National Stadium of Serbia by Fenwick Iribarren Architects.

Svetska referenca u stadionima

Fenwick Iribarren Architects je jedan od vodećih svetskih studija u oblasti sportske i stadionske arhitekture. Pored stadiona 974, takođe su projektovani i druga dva stadiona za ovu svetsku takmičenje: stadion Al Thumama i Education City, koji su se istakli svojim inovativnim sistemima klimatizacije, energetskom efikasnošću i jedinstvenim sistemima hlađenja za udobnost gledalaca.

Teme
Inspiriši se trendovima.

Izvori: stadiumguide, stadiumdb, metalocus