Ekpo 2027, radni naziv za BIE priznatu specijalizovanu izložbu koja će se održati 2027. godine u Beogradu, Srbija. Planirano je da počne 15. maja 2027. i da se zatvori 15. avgusta 2027. Ovo će biti prvi put da se BIE Ekpo održava u jugoistočnoj Evropi. To će takođe biti prva svetska izložba koja će se održati u bivšoj Jugoslaviji.

Expo 2027 dolazi u Srbiju

Tema ove izložbe je "Igrajmo za čovečanstvo: sport i muzika za sve". Nedavno je odlučeno da će Beograd biti domaćin ovog događaja od strane Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji je zadužen za organizaciju svetskih izložbi. U užem izboru su bili i Argentina (Bariloche), Španija (Malaga), Tajland (Phuket) i Sjedinjene Američke Države (Minnesota).

Specijalizovane izložbe su globalni događaji koji predstavljaju odabrane teme iz što sveobuhvatnije perspektive. Među različitim kategorijama Expo-a, stručne izložbe su koncipirane tako da se održavaju između dve svetske izložbe, obično zauzimaju manju površinu i traju do tri meseca. 

Poslednja specijalizovana izložba bila je Expo 2017 u Astani, glavnom gradu Kazahstana, sa temom "Energija budućnosti", koja je privukla skoro četiri miliona posetilaca. Planirana je bila i stručna izložba u Argentini 2023. godine, ali je bila otkazana.

Expo 2027

Ono što je Beograd uradio bolje

Beograd je sa gotovo jednostavnom temom "Slavljenje ljudskosti - sport i muzika za sve" stekao mnogo obožavalaca i mogao je u završnoj fazi sa mladalačkim duhom ubediti žiri. Naravno, geopolitička razmatranja su takođe igrala ulogu, s obzirom da Srbija pripada zemljama koje su neutralne prema blokovima i uživa određenu prednost na Istoku.

Neki glasovi verovatno su došli iz razmišljanja da se nacionalističkim političarima pruži kosmopolitski protivtežak kroz milione međunarodnih posetilaca i da se progresivnim snagama pruži podrška. Ko god je bio u Beogradu, zna da su pre svega mnogi mladi ljudi mnogo otvoreniji nego zatvoreni političari.

Glasanje

Tajno glasanje za izbor pobednika održano je na 172. Opštoj skupštini BIE-a 21. juna 2023. Prvi krug glasanja dodelio je 54 glasa Beogradu, Málagi je dato 42 glasa, Minesoti 19 glasova, a Phuketu je dato 16 glasova, dok je San Carlos de Bariloche sakupio samo 8 glasova (i 1 uzdržan glas).

To je značilo da je San Carlos de Bariloche eliminisan. Drugi krug glasanja dodelio je Beogradu 69 glasova, Málagi dato 48 glasova, Minesoti 21 glas, dok je Phuket sakupio samo 15 glasova (sa 1 uzdržanim glasom), pa je Phuket eliminisan. Treći krug glasanja dodelio je Beogradu 74 glasa, Málaga je dobila 53 glasa, dok je Minesota sakupila samo 23 glasa (i 2 uzdržana glasa). To je značilo da je Minesota eliminisana.

U finalnom, četvrtom krugu glasanja, Beogradu je dato 81 glas, a Málagi 70 glasova.
Expo 2027

Šta je Expo?

Svetska izložba, poznata i kao univerzalna izložba ili expo, velika je međunarodna izložba osmišljena da prikaže dostignuća nacija. Ove izložbe se razlikuju po karakteru i održavaju se na različitim mestima širom sveta u određenom vremenskom periodu, obično između tri i šest meseci.

Izraz "svetska izložba" često se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, dok se francuski izraz "Exposition universelle" (univerzalna izložba) koristi u većem delu Evrope i Azije. Drugi izrazi uključuju "World Expo" ili "Specialised Expo", pri čemu se izraz "expo" koristi za različite vrste izložbi još od 1958. godine.

Od usvajanja Konvencije o međunarodnim izložbama 1928. godine, Pariski Bureau International des Expositions (Međunarodni biro za izložbe) služi kao međunarodno telo koje odobrava međunarodne izložbe. Pod njegovim pokroviteljstvom organizuju se četiri vrste međunarodnih izložbi: Svetske izložbe, Specialised Expos, Horticultural Expos (uređene od strane Međunarodnog udruženja za hortikulturu) i Milanska Trijenala.

Biznis - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

Izvori: wiki, auma