U današnje vreme, kladionice su postale veoma popularne, ali sa popularnošću dolazi i porast ilegalnih kladionica i kladioničarskih aktivnosti. Dok je sasvim u redu kladiti se iz strasti prema sportu, pratiti kvote kladionica za fudbal i navijati za svoj omiljeni fudbalski klub, pojedine aktivnosti na koje se ljudi klade su ilegalne.

A šta je to ilegalno klađenje?

Ilegalno klađenje je klađenje koje nije dozvoljeno i kažnjivo je zakonom. Ono može imati ozbiljne posledice po igrače i društvo u celini, zbog čega je važno da se svi upoznaju sa time na šta je sve ilegalno kladiti se. 

U nastavku vam donosimo nekoliko najčešćih vrsta ilegalnog klađenja. 

Zakoni u različitim zemljama

Da li ste znali da je u islamskim zemljama zabranjena bilo koja vrsta klađenja, zato što ova vera ne podržava klađenje? Dakle – u njima je svako klađenje ilegalno klađenje.

A šta je sa ostalim zemljama?

U zavisnosti od toga o kojoj zemlji je reč, ilegalno klađenje može podrazumevati različite vrste klađenja. Kao primer ćemo uzeti SAD. U zavisnosti koja od država je u pitanju, zakon o klađenju je drugačiji, međutim ono što je svima zajedničko jeste da svaka od njih poseduje zakon koji zabranjuje barem neku vrstu klađenja.

Nekada je u SAD-u kockanje bilo dozvoljeno samo u Las Vegasu i Atlantik Sitiju u Nju Džersiju dok je u prestalim predelima bilo zakonom zabranjeno. Danas je ipak malo drugačija situacija. Veliki broj zemalja u čitavom svetu legalizuje različite vrste kockanja, pa ono nikada nije bilo dostupnije nego sad. Različite kladionice se mogu videti na svakom ćošku, a poslednjih godina veoma je zastupljeno i online klađenje.

U našoj zemlji klađenje je dozvoljeno u zvaničnim licenciranim kladionicama i kockarnicama, i to osobama starijim od 18 godina, a svaki drugi vid klađenja je zabranjen.

Klađenje na borbe pasa

Definitivno jedna od najsurovijih vrsta ilegalnog klađenja je klađenje na borbe pasa. Ovo ilegalno klađenje predstavlja ozbiljan društveni problem i kršenje zakona. Države širom sveta preduzimaju mere kako bi se suzbilo ovo nehumano klađenje, koje se organizuje još od 18. veka. 

Opet ćemo za primer uzeti SAD. U Sjedinjenim Američkim Državama se godišnje u borbi pasa kladi nekoliko desetina hiljada ljudi. Zakonodavci su uveli stroge kazne za organizatore i učesnike ovih aktivnosti, kao i za igrače koji se uključuju u ovu vrstu kockanja. Pored toga, državne agencije su pojačale nadzor nad ilegalnim kockarskim objektima i povećale kazne za one koji su uhvaćeni u kršenju zakona.

Iako je SAD različitim zakonima, propisima i akcijama ovaj broj 90ih godina svela na minimum, ilegalno klađenje na borbe pasa se poslednjih godina opet vratilo.

Borbe pasa se najčešće organizuju u tajnosti, u ilegalnim objektima i nekretninama van kontrole i regulative države, najčešće u zabačenim i skrivenim područjima, a svako ko im prisustvuje može biti zakonski kažnjen. 

Ove borbe osim što nisu dozvoljene, su i veoma okrutne i nehumane, podstiču agresivnost pasa i dovode do ozbiljnih povreda i infekcija životinja, a neretko i smrti.

Nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o ovom problemu i promovisanju odgovornog i etičkog odnosa prema životinjama.

Zaustavljanje ilegalnog klađenja na borbe pasa zahteva zajedničke napore svih društvenih aktera. Vlasti, sportske organizacije, nevladine organizacije i pojedinci treba da se ujedine kako bi se suzbilo ovu vrstu kockanja i zaštitile životinje od okrutnosti i zlostavljanja.

Kladjenje na sportske dogadjaje koji su namešteni

Kladjenje na sportske dogadjaje koji su namešteni je takođe ilegalno.  Uprkos naporima sportskih organizacija i državnih organa da spreče ovu pojavu, nameštanje utakmica i dalje predstavlja ozbiljan problem u mnogim zemljama širom sveta.

U ovom slučaju, timovi ili igrači su unapred dogovorili ishod utakmice i igrači koji se klade na takve dogadjaje su prevareni. Ovi sportski događaji su namerno manipulisani kako bi se postigao željeni rezultat i stvorila prilika za kladioničare da ostvare veliki dobitak. Ovo je vrlo ozbiljan problem u svetu sporta, a igrači koji učestvuju u ovim aktivnostima su podložni kaznama.

Kladjenje u neregistrovanim kladionicama

Neregistrovane kladionice su ilegalne, nisu pod nadzorom državnih organa, što znači da ne postoji nikakva garancija da će igrači biti plaćeni u slučaju dobitka. Pored toga, ove kladionice često ne promovišu fer igru, što može dovesti do manipulacije rezultatima i izazivanja velikih gubitaka za igrače.  Ove kladionice ne plaćaju porez, a u mnogim slučajevima se bave i pranjem novca.

Igrači koji se odluče za klađenje na neregistrovane kladionice rizikuju da budu izloženi prevarama, krađama identiteta i drugim oblicima kriminalnih aktivnosti. Takođe, oni rizikuju da budu kažnjeni novčanim i zatvorskim kaznama.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, da smo vam ukazali na aktivnosti na koje nije dozvoljeno kladiti se, kao i na posledice koje oni donose, kako zakonske tako i društvene.

photo: unsplash.com