Praznični dani su sve bliže, a to znači samo jedno - vreme je za pripremu raznovrsnih poslastica tokom predstojećeg perioda. Ovo je vreme kada možete da uživate u specijalitetima koji će probuditi sva čula mirisa i ukusa. Za sve sladokusce, isprobajte recept za čokoladnu tortu koja se topi u ustima i koja će definitivno zadovoljiti sve kriterijume i podići ih na viši nivo! Pratite ovaj jednostavan recept sledeći put kada poželite neverovatno mekanu, laganu tortu obogaćenu intenzivnim ukusom čokolade.
Potrebni sastojci:
● 180 g crne čokolade (60-70 odsto)
● 55 g ulja
● 35 ml kafe
● ½ kašičice i jedan prstohvat soli
● 3 velika jaja
● 130 g šećera
Počnite sa pripremom ovog recepta tako što ćete zagrejati rernu na 175°C i podmazati kalup za tortu od 18 cm uljem. Gorenje OptiBake rerne postižu temperaturu do 200°C za samo pet minuta, štedeći 30 odsto vremena potrebnog za klasično zagrevanje rerne, što ih čini jednim od najbržih na tržištu. Ova funkcija je odlična za recepte kao što je ova praznična torta. Gorenje donosi potpuno automatske programe pečenja sa izborom između 22 najpopularnija recepta, što je savršeno za početnike u kuhinji. AutoBake programi vas neće izneveriti i osiguraće odlične rezultate čak i ako zaboravite da prethodno zagrejete rernu. Sve što treba da uradite, ukoliko koristite ovu funkciju, je da odaberete vrstu jela i težinu, i zatim pritisnete Start, a rerna će učiniti sve ostalo.
Nakon što ste pripremili rernu, u posudi koja je otporna na toplotu pomešajte 180 g seckane crne čokolade, 55 g ulja i 35 ml kafe. Otopite ovo na pari, povremeno mešajući smesu. Kada se otopi, skinite je sa vatre i dodajte tri žumanca, ½ kašičice soli i 30 g šećera. Mešajte sa 35 ml vode dok smesa ne postane glatka. U posebnoj posudi sa mikserom umutite 3 belanca u penu, pa postepeno dodajte 100 g šećera i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Gorenje M500DC mikser je savršen za ovu priliku zbog pažljivo dizajniranih lopatica od nerđajućeg čelika. Ovaj aparat je idealan za pravljenje kolača, testa ili šlaga. Rukovanje uređajem je lako i jednostavno zbog pažljivo dizajnirane ručke miksera koja omogućava maksimalnu udobnost prilikom rukovanja.
Kada ste završili sa mućenjem, odvojite trećinu ove baze, a ostatak lagano umešajte u otopljenu čokoladu. Sipajte ovu smesu u pripremljeni kalup za tortu. Koristite nož kako biste stvorili šare na snegu od belanaca i vašoj torti dali još lepši izgled.
Pecite u sredini rerne 45-50 minuta koristeći funkciju kruženja vazduha. Ova funkcija pečenja dovodi do postizanja najboljih rezultata kombinacijom velikog i malog grejača, kada je manji grejač smešten unutar većeg. Pametno pozicioniranje grejača osigurava optimalno kruženje vrelog vazduha i donosi odlične rezultate svaki put - tako da je hrana hrskava spolja, a mekana iznutra.
Poslužite ovu sočnu čokoladnu tortu s prelivenim šlagom i ukusnim višnjama za potpuni praznični doživljaj.
Neka vam predstojeći period bude ispunjen fantastičnim ukusima! Uživajte u jednostavnom životu uz Gorenje, a sve što vas zanima potražite na Gorenje Srbija sajtu ili posetite Hisense / Gorenje Studio u svom ili najbližem gradu.