Popularnost sportova i poseta stadionima može varirati širom sveta i zavisi od mnogo faktora, uključujući geografsku lokaciju, kulturološke razlike i tradiciju. Takođe, treba imati u vidu da popularnost sportova može varirati i menjati se tokom vremena.

Nastavite sa čitanjem i otkrijte koji su to sportovi trajno popularni, tzv. evergreen sportovi, a publika na stadionu je tu da to i dokaže.

Sport kao sredstvo za zabavu

Svetska dešavanja koja se prate na skoro svakom kontinentu mogu u tom datom trenutku uticati na pojačanu popularnost određenog sporta. Takav je slučaj za događaje kao što su Olimpijske igre ili Svetsko prvenstvo u fudbalu. 

Oni često privlače globalno interesovanje i veliki broj gledalaca, a neki sportovi tada dobijaju svoje mesto pod reflektorima.

Prognoze utakmica i učinka igrača su sredstvo za zabavu, a besplatni tipovi dana mogu privući mnoge fanove sporta da se oprobaju u svojim predviđačkim sposobnostim i veštini nagađanja ishoda. 

Dakle, svaka sportska sezona ne samo što puni stadione, već i kladionice.

Popularnost sportova varira od zemlje do zemlje

Sa više od četiri milijarde pratilaca, fudbal je nesumnjivo najomiljeniji sport na svetu. U gotovo svim aspektima koji dolaze u razmatranje, fudbal zauzima neprikosnoveno prvo mesto u odnosu na druge sportske discipline. 

Njegova popularnost, koja seže do nivoa dominacije i opsesije, toliko je očigledna da njegovo vodeće mesto ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Fudbal je rasprostranjen od istoka do zapada, od severa do juga, ali nivo njegove popularnosti u Evropi i Južnoj Americi je neuporediv. Za mnoge ljude na ovim kontinentima, fudbal nije samo igra, već i način života.

Pored toga, fudbal je i jedan od najdostupnijih sportova na svetu. S njim se podjednako mogu baviti i najsiromašniji slojevi društva, pa nije retko da se iz takvih socijalnih sredina izdignu i postanu izuzetno bogati i uspešmi fudbaleri.

Severna Koreja ima najveći fudbalski stadion na svetu - Rungrado May Day stadion. Kapacitet ljudi koji ovaj stadion može da primi iznosi oko 150 hiljada mesta.

Posle njega tu je FNB stadion u Južnoj Africi, Camp Nou u Španiji i Maracanã, srce Brazila.

Košarka tik ispod fudbala

Košarka se nalazi na drugom mestu sa četiri puta manje pratioca u poređenju sa fudbalom. Najpopularnija je u Severnoj Americi, gde NBA, najjača liga na svetu, godišnje ostvari prihod od 4,75 milijardi dolara. 

U mnogim zemljama širom sveta, svake godine se održavaju profesionalne lige, što čini košarku najbrže rastućim sportom na planeti.

Evropski, ali ne i srpski, sport

Kriket je igra relativno nepoznata u Srbiji, ali i širom Evrope. Ipak, ona se nalazi na trećem mestu po popularnosti. Zanimljivo je da kriket ima veći broj pratilaca u odnosu na košarku, sa oko dve milijarde ljubitelja, a razlog za to je što je najomiljeniji sport u nekim od najnaseljenijih zemalja, kao što su Indija i Pakistan (koji zajedno čine petinu svetske populacije). 

Takođe, visoko je rangiran u Engleskoj, Bangladešu, Australiji, Novom Zelandu, na Karibima i Južnoj Africi.

Tenis, atletika i boks

Veliki teniski turniri poput Wimbledon, US Open-a, Roland Gaross-a i Australian Open-a privlače veliki broj gledalaca na stadionima svake godine. Ova četiri događaja se izdvajaju kao najgledanija u ovom sportu.

Atletika svoj vrhunac popularnost doživljava na svake četiri godine, na Olimpijskim igrama. 

Boks je jedini borilački sport koji se u istoriji nalazi na listi najplaćenijih, a kao i sami bokseri. Ima veliku popularnost u SAD, Meksiku, latinskoj Americi, Velikoj Britaniji, Kubi, Filipinima, Japanu, Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji.

Popularni sportovi u SAD-u

Američki fudbal i bejzbol su izuzetno popularni širom Sjedinjenih Američkih Država, stadioni za NFL utakmice često privlače velike mase gledalaca američkog fudbala, a najpoznatiji stadion je Lambeau Field.

AT&T Stadium u Teksasu je takođe popularan zbog čuvenog Super Bowl-a.

Yankee Stadium u Nju Jorku je stadion koji ima bogatu istoriju, brojne slavne trenutke u bejzbolu i simbolički je povezan s Yankeesima, jednim od najpoznatijih bejzbol timova.

Među najomiljenijim zimskim sportovima je bez sumnje hokej na ledu. Poznat je po visokoj popularnosti u Rusiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Takođe, uživa veliku naklonost i u zemljama Skandinavije, kao i među Česima i Slovacima u istočnoj Evropi.

Sve u svemu,, popularnost sportova varira širom sveta i zavisi od mnogo faktora, uključujući geografsku lokaciju, kulturološke razlike i tradiciju. Neki sportovi su ,,evergreen’’, dok drugi doživljavaju sezonske skokove u popularnosti tokom velikih sportskih događaja. 

Fudbal dominira globalno, posebno u Evropi i Južnoj Americi, dok kriket ima veliku podršku u Indiji i Pakistanu. Košarka raste brzo širom sveta, tenis privlači gledaoce na velikim turnirima, a boks tradicionalno ostaje popularan.

Američki fudbal i bejzbol su omiljeni u SAD-u, dok hokej na ledu uživa visoku popularnost u Rusiji, Kanadi i SAD-u. Sve ovo pokazuje raznolikost i bogatstvo sportskog sveta, odražavajući kulturne različitosti i strasti širom sveta.