Da li postaju megalomani u Kiji? Izgleda gotovo tako. Dosadašnji električni modeli Kia Soul i Niro bili su veoma skromni u kompaktnoj klasi, a EV6 je bio u srednjoj klasi. Međutim, krajem 2023. godine dolazi ovaj Mega-SUV.

Naziva se EV9 - i izgleda prilično moćno! Velike gume ispunjavaju izrađene blatobrane sa markantnim obodima, karoserija izgleda prilično kvadratno i sigurno će impresionirati vozače Land Rover Defender-a, fanove kultnog Mercedes G-Klasse ili GLS.

Ovaj moćni SUV, dug pet metara i visok 1,75 metara, postaće novo zastavno vozilo marke, sa 800-voltnom tehnologijom i najnovijom baterijskom tehnologijom Hyundai-Kia koncerna. On predstavlja novu ekološku usmerenost Korejaca, koji će u svakom modelu koristiti još više recikliranih ili održivih materijala. Na primer, koža će biti prošlost.

Kia EV9

Kia EV9 sa visokom tehnologijom

Osim toga, ovaj električni automobil ima visokotehnološke funkcije poput digitalnih retrovizora. Njegov ključ za vozilo može se sačuvati na pametnom telefonu i deliti sa kolegama ili porodicom, a na pritisak dugmeta automobil će se automatski parkirati uzdužno ili poprečno.

Tehnički, ovaj veliki SUV se bazira na istoj platformi kao i EV6, ali estetski nastavlja trenutni dizajn marke. Na prvi pogled, izgleda kao da je oblikovan oštrim sečivom, sa stražnjim delom koji je naglašen i blago padajućim krovom. Međutim, svi proporcioni su usklađeni. Tako da EV9 ne deluje tako zastrašujuće kao neki drugi SUV-ovi u petometarskoj klasi.

Kia EV9

Brzo punjenje, veliki domet

Baterija od 100 kWh ima veću gustinu energije od dosadašnjih skladišta i može se puniti maksimalnom snagom od 240 kW. U idealnom slučaju, pauza od 15 minuta na brzom punjaču trebala bi biti dovoljna da se pređe dodatnih 240 kilometara pod točkovima veličine 21 inča. Ako stanete kod Ionity, nećete trebati karticu za punjenje: Putem Plug & Charge, automobil i punjač komuniciraju automatski i punjenje počinje samo.

Novi VW Passat dobija format više klase
Sredinom februara 2024. godine, redizajnirani VW Passat Variant će obeležiti svoj izlazak na tržište. Srednja klasa karavana devete generacije (B9) će rasti u svojim dimenzijama i često će koristiti hibridne pogone. Za razliku od GTE modela, limuzina će biti potpuno povučena. Cena: VW Passat B9 poč…

Za razliku od konkurencije poput Tesle Model X, BMW iX ili Volvo EX90, Korejci ne stavljaju naglasak na maksimalne performanse, već na razumne domete. Na početku modela nude se dvije verzije: jedna sa zadnjim pogonom snage 150 kW/203 KS i jedna sa pogonom na sve točkove snage 284 kW/384 KS. To bi trebalo omogućiti električnom vozilu da pređe gotovo 550 kilometara s jednim punjenjem.

Bidirekciono punjenje i vuča do 2,5 tona

Budući da je automobil dizajniran za bidirekciono punjenje, struja može da teče i u suprotnom smeru po potrebi i može se, na primer, ubaciti u kućni sistem. Takođe, putem priključka na zadnjem delu vozila moguće je napajati spoljne električne uređaje. Snaga od 3,6 kW je dovoljna za električni roštilj ili prenosivu grejalicu za kampovanje. Možete napuniti svoje električne bicikle ili čak električni motocikl koji se prevozi na prikolici dok ste u pokretu. Naposletku, ovaj električni automobil može povući teret težak do 2,5 tone.

Bilbord Korisnik

Odabrane objave u vašem inbox-u + pristup objavama samo za korisnike.

Besplatna prijava

Po želji, automobil se isporučuje ne samo sa uobičajenim radar senzorima i kamerama, već i sa Lidar senzorima. Oni neprestano skeniraju put i okolinu pomoću laserskog zračenja u potrazi za preprekama. Na osnovu ovih podataka, softver izračunava 360-stepeni pogled oko vozila i omogućava autonomnu vožnju na nivou 3. Videćemo koliko će se kupaca odlučiti za ovu skupu tehnologiju.

Kia EV9

Dosta prostora, moderna kabina

Koncept ravne podloge takođe donosi prednosti u iskorišćavanju prostora. Automobil postaje viši iznutra, što omogućava putnicima u drugom redu i čak u zadnjem delu da sede nešto više. Po želji, srednji sedišti se mogu klimatizovati i grejati, mogu se okretati i čak naručiti kao ležaljke. Alternativno, postoji konvencionalna klupa za tri osobe koja se može pomerati unazad i napred.

U preglednoj kabini, tri ravna ekrana se spajaju u jedan prikaz. Kabina je veoma moderna, sa malo dugmadi i tastera. Dva ekrana od 12,3 inča i jedan ekran od 5 inča pružaju informacije i mogućnosti podešavanja svih vrsta. Da li će kombinacija kontrolne trake sa dugmadima i dodir preko ekrana funkcionišu u praksi će se videti u jesen 2023. godine kada bude vreme za vožnju.

Do sada je poznata samo cena "Launch Edition", koja iznosi 83.190 evra.

Najnoviji Modeli Vozila: Automobili, Jahte, Kamioni i Više
Širok izbor vozila: automobili, motocikli, teretna vozila i više. Pronađite savršeno vozilo za sebe. Pouzdana ponuda u kategoriji Vozila.

Izvor: ADAC