Drugi model nove kompanije Rivian, SUV R1S za 2023. godinu, ima tri reda sedišta, luksuzan enterijer i potpuno električni pogon. Kao i drugi električni automobili, uključujući i svog srodnika, pickup kamion R1T, R1S je neverovatno brz, ubrzavajući do 60 mph (oko 96 km/h) za samo 3.1. sekundu.

Vožnja po putu je agilna za SUV. Za razliku od drugih električnih vozila, R1S nudi stvarne sposobnosti za vožnju van asfalta koje se mogu meriti s mnogim konkurentima koji koriste benzinske motore, kao što je Land Rover Discovery. 

Standardna vazdušna suspenzija može se podešavati da omogući do 15 inča razmaka od tla, a model Quad-Motor ima elektromotor za svaki točak, što maksimizira kontrolu vozača u različitim terenima. Tesla Model X bi želeo da je barem upola sposoban kao R1S. Domet R1S-a je takođe dobar, sa Standardnim paketom baterija koji omogućava oko 260 milja vožnje po jednom punjenju, dok se opcioni Veliki paket baterija podiže na 316 milja.

Rivian R1S

Električni motor, snaga i performanse

R1S deli svoj baterijski paket, pogonski sistem, veći deo svog stila i mnoge tehničke karakteristike sa svojim bratom blizancem, pikapom R1T. Standardni pogonski sistem je Dvostruki Motor koji zajedno razvija 600 konjskih snaga i dolazi sa pogonom na sve točkove. Sa impresivnih 835 konjskih snaga, dostupni Četvoromotorni pogonski sistem čini R1S izuzetno brzim, ubrzavajući do 100 km/h za 3.1 sekundu.

Rivian - Electric Adventure Vehicles
Whether it’s taking families on new adventures or helping fleets electrify at scale, our vehicles all share a common goal — preserving the natural world for generations to come.

Sa ovim nadograđenim pogonskim sistemom, R1S ima električni motor na svakom točku, omogućavajući pogon na sve točkove i impresivne sposobnosti za vožnju van asfalta. Svi modeli dolaze sa podešavajućim vazdušnim oslanjanjem, koje omogućava promenu visine od osam do 15.0 inča. U testovima su primećeni neskladni odgovori volana kod R1S-a i slabu kontrolu vožnje, koja je ponekad bila preterano mekana i u drugim situacijama je uzrokovala čudno poskakivanje napred-nazad. R1T pikap je znatno superiorniji u ovim oblastima, pa znamo da ovaj šasija ima potencijal da se ponaša mnogo bolje.

Rivian R1S

Domet, Punjenje i Trajanje Baterije

Rivian će na kraju ponuditi tri različita paketa baterija za R1S, ali trenutno dolazi samo sa Standardnim i Velikim paketima, koji pružaju odgovarajuće domete vožnje od 260 i 352 milje. Vrhunski Max paket baterija se očekuje da će se pridružiti ponudi sledeće godine. Na testiranju, R1S sa Velikom baterijom je uspeo da pređe samo 230 milja autoputa pre nego što je morao biti ponovo napunjen.

Rivian R1S

Enterijer, udobnost i prtljažni prostor

Kao i R1T, R1S se ponosi prelepim dizajniranim enterijerom sa savremenim stilom, luksuznom kožom, drvenim detaljima i dva velika ekrana - jednim za zabavni sistem i drugim za prikaz informacija vozaču. Prednji prtljažnik zapremine 12 kubnih stopa, veliko zadnje prostor za prtljag, preklopiva zadnja vrata i treći red sedišta doprinose korisnosti R1S.

R1S nudi dovoljno prostora za porodicu i njihovu opremu, pri čemu treći red služi kao sedište za povremene avanturiste-goste. Sa preklopljenim drugim i trećim redom sedišta, R1S pokazuje svoju punu sposobnost prenošenja prtljaga i ima koristi od ravne površine za teret.

Rivian R1S

Infotejnment i Povezivanje

Horizontalno postavljen infotejnment sistem koristi proširive pločice za pojedinačne funkcije, sa glavnim opcijama (navigacija, mediji i upravljanje klimom) dostupnim uvek na dnu ekrana. Umesto ulaska u podmenije, opcije klize sa strane pločica kako bi se smanjila složenost sistema. Ni Apple CarPlay ni Android Auto nisu uključeni, ali ugrađena Wi-Fi tačka, bežična podloga za punjenje pametnih telefona i Amazonov glasovni asistent Alexa su sve standardne funkcije.

Vozila - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉