Kao velika kompanija, Tesla je poznata po elegantnim dizajnima, što se odnosi i na ponude solarnih panela i solarnih krovova kompanije. Solarni paneli nude način za adaptaciju postojećeg krova sa niskopromejnim, efikasnim panelima.

Tesla solarni krovovi su jedva prepoznatljivi kao solarni paneli. Ipak, implementacija solarnih krovova od strane Tesle nije bila bez problema. Tesla solarni paneli Tesla-ovi solarni paneli su tradicionalni fotonaponski paneli instalirani na postojećim krovovima. Dve linije solarnih panela - S-serija i H-serija - imaju elegantan izgled zahvaljujući obrubljenim ivicama koje izgledaju skladnije sa postojećim krovovima.

U okviru svake serije, postoje tri izlazne ocene i svaki model ima svoju efikasnost. Ipak, svi modeli se kreću oko 20% efikasnosti.
Tesla

Tesla solarni krovovi

Ako gradite kuću ili instalirate novi krov, solarni krovovi su vredni vašeg razmatranja. Solarne krovne crepove mogu dodati vrednost i energetsku efikasnost vašem domu - iako po većoj ceni od tradicionalnih solarnih panela ili tradicionalnih krovova. Kompanija nije podelila podatke o efikasnosti solarnih crepova, ali većina solarnih crepova na tržištu je manje efikasna od većine tradicionalnih solarnih panela.

Solarni krovovi (ili solarni crepovi) iz Tesle su najavili s fanfarama pre nekoliko godina, ali su od tada naišli na neke prepreke u proizvodnji i dizajnu. Kako je rekao izvršni direktor Tesle Elon Musk 2021. godine, kompanija je „u osnovi napravila neke značajne greške u procenjivanju složenosti određenih krovova“. Kompanija sada delimično zasniva cene na složenosti dizajna krova. Tri kategorije su jednostavna, srednja i kompleksna. Deo kompanije Elona Muska, Tesla, ova divizija je nastala nakon što je Tesla kupila SolarCity 2016. godine i od tada je rasla.

Od 2023. godine, Tesla nudi dve linije solarnih panela - S seriju i H seriju - koje su obe izuzetno efikasne i elegantne.

Kompanija se izdvaja od konkurencije nudeći solarne krovove, koji su krovne crepove od čelika sa integrisanim solarnim panelima. Postoje prednosti i nedostaci i solarnih panela i solarnih krovova putem Tesle, ali najznačajnija razlika je veća cena solarnih krovova. Tesla Solar se nalazi na Forbes Homesovoj listi najboljih kompanija za ugradnju solarnih panela za 2023. godinu. Kompanija ima profil na veb stranici Better Business Bureau (BBB) sa A+ ocenom; međutim, Tesla Solar nije akreditovana od strane BBB. Kompanije moraju da plate proces akreditacije.

Tesla Powerwall 

Tesla Powerwall

Ponuda Tesle za solarnu bateriju, Powerwall, stvara mogućnost energetske nezavisnosti - iako većina korisnika ostaje povezana sa distributivnom mrežom. Čak i dok je na mreži, Powerwall skladišti rezervnu energiju koja se može koristiti u slučaju nestanka struje ili kada paneli ne proizvode energiju. Powerwall i Powerwall+ dolaze sa 10-godišnjim garancijama. Oba modela imaju istu energetsku kapacitet (13,5 kWh), ali Powerwall+ u sebi integriše i inverter za poboljšanu efikasnost.

Tesla Monitoring App

Tesla Monitoring aplikacija

Korisnici mogu da upare svoje solarne panele ili crepove sa Tesla mobilnom aplikacijom da bi videli u realnom vremenu uvide. Aplikacija uključuje stranicu "Energija" koja prikazuje istorijske podatke o proizvodnji sistema i stranicu "Uticaj" koja prikazuje personalizovane trendove. Ovi alati vam mogu pomoći da prilagodite potrošnju energije da biste ostvarili još više ušteda.

Unikatni benefiti koje Tesla nudi solarnim kupcima se svode na nekoliko tačaka: konkurentne cene, elegantan dizajn i široka dostupnost. Kao i kod većine instalatera solarnih panela, tehnologija koju Tesla koristi se stalno razvija i unapređuje.

U kombinaciji sa Teslinim Powerwall-om ili Powerwall+-om, moguće je dobiti još veću energetsku nezavisnost sa Teslinim solarnim panelima ili solarnim krovom. Postoje odvojeni procesi za instalaciju solarnih panela i solarnih krovova od Tesle, ali sa nekim sličnostima.

Tesla

U oba slučaja, proces počinje konsultacijom, zatim sledi predlog dizajna i Tesla se brine o dobijanju odgovarajućih dozvola i odobrenja pre instalacije. Instalacija solarnih panela može da traje i samo jedan dan. Ne iznenađuje, to je duži proces - oko pet do sedam dana - za složeniju instalaciju solarnog krova. Nakon što su solarni elementi instalirani, Tesla će dobiti dozvolu za rad od vašeg lokalnog energetskog preduzeća i može onda aktivirati vaš sistem. Imajte na umu da iako instalacija može da se odvija brzo, može da bude dug period čekanja na prave materijale.

U nekim slučajevima, dobijanje elemenata za solarni krov može da traje više od šest meseci od trenutka narudžbine.

Kao i kod bilo koje solarne opreme, cena instalacije Teslinih solarnih panela ili solarnog krova zavisi od faktora kao što su veličina vašeg doma, energetske potrebe i još mnogo toga. Tesla se ceni u odnosu na druge kompanije (po ceni po vatu) ako možete da obezbedite nižu ponudu u roku od 14 dana od prijema ponude.

Kompanija je takođe poznata po tome što nudi konkurentno cene solarne opcije, koje CEO Elon Musk kaže da je delimično zbog ograničenih troškova oglašavanja i prodaje. Na osnovu informacija dostavljenih Forbes Home timu, koštalo bi 26.900 dolara pre poreske olakšice i kredita da se instaliraju.

Teslini solarni paneli na dvospratnoj, 2.000 kvadratnih stopa. kuća. Ovi paneli bi se mogli očekivati da generiraju 8,16 kW. U sličnoj situaciji, koštalo bi 55.300 dolara da se instalira solarni krov koji bi generirao 11,28 kW.

Tesla

Garancija

Tesla nudi 10-godišnju sveobuhvatnu garanciju na solarne proizvode i 25-godišnju garanciju na performanse. Zbog te razlike, važno je razumeti ograničenja garancije pre nego što se odlučite za kupovinu. Sveobuhvatna garancija pokriva materijalne i radne nedostatke na solarnim panelima i solarnom invertoru. Garancija na performanse pokriva 90% nominalne snage solarnih panela 25 godina nakon instalacije. To znači da će vaši solarni paneli i dalje proizvoditi 90% svoje nominalne snage 25 godina nakon što su instalirani.

Međutim, postoje određena ograničenja na ovu garanciju. Na primer, garancija ne pokriva oštećenja uzrokovana lošim vremenskim uslovima, kao što su tornado, uragan ili potres. Takođe, garancija ne pokriva oštećenja uzrokovana nepravilnom instalacijom ili održavanjem. Zbog toga je važno da razumete ograničenja garancije prije nego što se odlučite za kupovinu solarnih panela od Tesle. U tom slučaju, možete biti sigurni da ste u potpunosti zaštićeni u slučaju da se pojave problemi s vašim solarnim sistemom.

Tesla

Kritike

Kompanija je imala neke javne neuspehe sa solarnim proizvodima. Konkretno, Tesla je kritikovan zbog neispunjavanja obećanja datah napredcima. Međutim, proizvodi koji su trenutno dostupni putem Tesle uglavnom su dobro prihvaćeni od strane potrošača, prema online recenzijama. U odgovoru na više vremena i iskustva na tržištu solarnih proizvoda, Tesla je takođe revidirao svoj pristup u pogledu cena i dizajna.

Efikasnost

Efikasnost je metrika koja se koristi da opiše koliko dobro solarni paneli (ili solarni krovovi) pretvaraju energiju Sunca u korisnu energiju. Što je veća efikasnost, to ćete imati više energije na raspolaganju. Vremenom, svi solarni paneli gube nešto efikasnosti. Prosečno, Tesla solarni paneli imaju oko 20% efikasnosti.

Iako kompanija nije podelila ocene efikasnosti za solarni krov, veruje se da su solarni krovni crepovi u srednjem dvocifrenom opsegu. Međutim, krovni crepovi pokrivaju više površine i mogu rezultirati više korisne energije zbog većeg obima proizvodnje.

Dugovečnost

Sa 25 godina, proizvođačka garancija Tesle nadmašuje većinu konkurenata - iako sveobuhvatna garancija traje samo 10 godina. To odražava činjenicu da se od većine solarnih panela i solarnih crepova može očekivati da dobro funkcionišu više od dve decenije. Mnogi će nastaviti sa dobrim performansama i nakon toga, uz smanjenu efikasnost.

Tesla

Troškovi

Tesla stoji iza politike podudaranja cena za solarne panele, što ga čini dobrim izborom. Solarni krovovi su prosečno skuplji od solarnih panela, ali imaju svoje estetske prednosti koje privlače mnoge ljude i mogu pomoći u povećanju vrednosti nekretnine.

Zahvaljujući uštedi energije, solarni paneli se mogu isplatiti za manje od 10 godina. Nakon toga, novac koji štedite na računima za struju predstavlja dodatni prihod. Kao veća početna investicija, solarni krovovi zahtevaju više vremena da se isplate.

Lični faktori domaćinstva

Neki domovi jednostavno su bolje prikladni za solarnu energiju od drugih. Jedan od najvažnijih faktora je količina direktnog sunčevog svetla koju dom - i krov posebno - prima. Takođe biste trebali uzeti u obzir opštu potrošnju energije vašeg doma, što odgovara broju solarnih panela koji su vam potrebni.

Takođe postoje veći podsticaji i povrat novca za solarne panele dostupni u nekim državama. Ako je neto merenje odobreno u vašoj državi i od strane vašeg lokalnog energetskog preduzeća, možete uštedeti više na računima za struju.

Ekologija - Bilbord Magazine
Budite u toku sa najnovijim vestima iz mode, automobila, kulture i dešavanja uz naš informativni i zanimljiv blog | Inspirišite se trendovima! 🎉

izvor: forbes