Dnevna soba je najčešće srce vašeg doma. Tu se okupljate sa porodicom, kada je veče društvenih igara, filmsko veče, kada proslavljate Novu godinu i u mnogim drugim lepim prilikama.

Uređenje dnevne sobe može puno govoriti o vama i vašem stilu. Ona obično nagoveštava i način na koje su preostale sobe uređene. U nastavku teksta delimo sa vama ideje koje će vašu dnevnu sobu učiniti posebnijom i drugačijom.

Kakvi su vam zidovi?

Zidovi, ne samo dnevne već i bilo koje druge sobe, stvaraju određenu atmosferu, pa su i te kako važni za celokupan izled: od boje, tapeta, dekoracije i količine osvetljenja. Oni ,,uvlače’’ goste u vaš dom. Prema boji zidova se obično usklađuje i sam nameštaj, tepih i zavese.

Najjednostavniji i najpopularniji način za uređnje zidova jeste kačenje slika, pogotovu ako su zidne površine velike.

Međutim, da li ste čuli za kaširanje? Kaširanje je lepljenje štampanih materijala na čvršće, pločaste površine. Najčešće se vrši kaširanje fotografija, postera, obaveštenja, mapa ili bilo kojih drugih štampi.

Kaširanje je sjajno rešenje jer štampanom materijalu daje čvrstinu, produžava vek trajanja i smanjuje mogućnost mehaničkih oštećenja. Lakše se i postavlja na zid.

Vi na taj način možete izabrati da okačite umetnička dela koja ste sami stvorili ili ste kupili, zatim svoju važnu diplomu, na koju ste ponosni, ili diplomu vašeg deteta, poster omiljenog benda, neku scenu iz filma ili sentimentalnu fotografiju.

Kaširanje je unikatan način da uredite enterijer vaše dnevne sobe. Zidovi će dobiti novu ličnost koja će, sigurni smo, oduševljavati vaše goste.

Šta se nalazi na policama i komodama?

Nakon što ste uskladili boje i materijal nameštaja sa zidovima i kompletnom stolarijom, postavlja se pitanje: šta držite na vašim slobodnim površinama? Da li ste više tip koji voli da ima puno sitnicaa (fotografija, suvenira, figurica, knjiga) ili volite da taj prostor bude što minimalniji?

U zavisnosti od afiniteta, ukoliko volite da pokažete šta imate sve na policama, savetujemo vam da to bude organizovano sa pričom. Neka knjige na polici budu posložene na osnovu nekog kriterijuma: žanr, pisci, tema, boja korica, knjige na stranom ili domaćem jeziku i slično. Možete i kombinovati više navedenih parametara.

Police treba da budu pregledne i vama i vašim gostima, kao i da vam olakšaju prilikom snalaženja - kada tražite neku posebnu knjigu.

Ukoliko volite muziku, ne bi bilo loše da gramofon i ploče budu izložene tako da gosti mogu da ih pregledaju. Sigurni smo da će ih zainteresovati vaša kolekcija!

Selektujte šta je važno da pokažete, a šta nije. Neka se u fiokama i na manje vidljivijim mestima nalaze stvari koje su vam potrebe ali ih ne koristite često (kancelarijski materijal, albumi sa slikama, računi i važna dokumenta.

Ako volite da posećujete retro radnje koje prodaju stare i očuvane predmete (na primer stare foto aparate, ručno rađene piksle, posudice od porcelana za sitnice), i to možete izložiti.

Ukoliko imate vremena i kreativna ste osoba, možete kupiti glinu i napraviti svoje unikatne posudice, koje ćete temperama ukrasiti. One vam mogu poslužiti za nakit, ili kao saksija za vaše kaktuse, ili kao posudica gde ćete staviti bomobne i slatkiše.

Miris može dodatno vašu dnevnu sobu učiniti primamljivom. Posvetite se biranju mirisnih sveća koje pored toga što lepo mirišu, najčešće dolaze u estetičnom pakovanju.

Šta se pušta na TV-u?

TV može da ,,vodi glavnu reč’’ u prostoriji, pogotovu ako se pušta neka važna emisija, utakmica ili se prati neki kviz. Međutim, TV može biti i ometalo. Ukoliko se ništa na njemu ne gleda, ono može poslužiti i kao radio. Možete na njemu pustiti laganu prijatnu muziku u pozadini.

Na YouTube-u postoji bezbroj kanala koji prave posebne video sadržaje s ciljem da naprave izvesnu atmosferu: bilo da je to atmosfera kafića, biblioteke, bašte, vatre koja gori u kaminu. U zavisnosti od raspoloženja i dinamike okruženja, prilagodite i ambijent na ekranu TV-a.

Svaki kutak nosi svoju priču

Bilo da je vaša dnevna soba velika ili mala, ne zaboravite da svaki kutak može imati posebnu priču za sebe. Sasvim je u redu da se sve te pričice usaglase, ali i da svaka ,,vodi svoju politiku’’.

Možda ste neko ko voli i boho i industrijski stil. Čini se nespojivim, ali na vašoj mašti ostaje da spojite nespojivo, dodate neki svoj pečat i na taj način pomirite suprotnosti.

Na kraju, vrlo je važno da vaša dnevna soba bude čista i uredna, zato je važno redovno čišćenje i održavanje. Čistoća se može smatrati dekorom koji ima prioritet.

Ne zaboravite da treba da uređujete tako da sebe usrećite, ne da biste impresionirali druge, jer, ipak, najviše vremena ćete vi provoditi u toj sobi i krucijalno je da ima toplinu koja će vas ušuškati.