Da li ste u poslednje vreme primetili da je vaša koža suvlja i ispucala? Tokom perioda zime i temperatura koje dostižu minus, veoma je česta pojava svraba, crvenila i perutanja kože. Iako mnogi smatraju da je hidrantna krema dovoljno rešenje, nega kože tokom hladnih dana podrazumeva i određeni način života. O tome koliko proizvoda je dovoljno u našoj rutini, kako se hraniti i oblačiti, u kakvim prostorijama boraviti, razgovarali smo sa dr sci. med Aleksandrom Vojvodić, specijalistom dermatovenerologije i supspecijalistom alergologije i kliničke imunologije iz MediGroup sistema.

Dr Vojvodić otkriva da je u ovim hladnim danima najbitnije uzvratiti barijernu negu našeg najvećeg organa, i to ne samo najobičnijim kremama kako smo do sada navikli.

„Koža ima značajnu barijernu funkciju koja nas štiti od različitih spoljnih uticaja, koja pod dejstvom niskih temperatura, vetra, kiše, snega, može da bude narušena. Ono što dodatno doprinosi iritaciji jeste centralno grejanje sa niskom vlažnošću vazduha usled kojeg tokom zime dolazi do isušivanja kože, crvenila, perutanja i svraba. Posebno su osetljive osobe sa atopijskim dermatitisom i suvom kožom zbog neadekvatne količine lipida u koži koji čine osnovu barijere“, ističe dr Vojvodić.

dr sci. med Aleksandrom Vojvodić, specijalistom dermatovenerologije i supspecijalistom alergologije i kliničke imunologije iz MediGroup sistema

Kako je koža prva na meti niskih temperatura, dovoljno je ispratiti ovih 10 jednostavnih i pristupačnih koraka, koje možete praktikovati već danas:

1. BLAGA SREDSTVA - važno je koristiti blaga sredstva za umivanje i tuširanje. Izbaciti iz upotrebe sapun, paraben, sulfat, a ubaciti uljane kupke, sredstva namenjena nezi suve, atopijske kože.

2. STARE DOBRE KREME - odmah nakon umivanja ili tuširanja ujutru i uveče, nanesite kremu za hidrataciju, namenjenu vašem tipu kože. Tada će je koža najbolje upiti, čime će se sprečiti dodatan gubitak vlažnosti iz dubljih slojeva kože.

3. MANJE JE VIŠE - ne koristite mnogo sredstava za negu kože i ne uvodite agresivne proizvode u svakodnevnu rutinu, ne koristite agresivne fizičke pilinge, a ukoliko je vašoj koži neophodna eksfolijacija, odlučite se za hemijske pilinge.

4. IZBEĆI VRELE KUPKE - voda iznad 36C, kao i dugotrajne kupke, mogu dovesti do dodatnog isušivanja kože. Najbolje je istuširati se mlakom vodom u trajanju do 15 minuta. Odmah zatim kožu obrišite peškirom.

5. SPF KREME - uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom 50. Zima ne znači da niste izloženi sunčevom zračenju, posebno ako ste na visokim nadmorskim visinama. Planina i sneg dodatno pojačavaju efekat UV zračenja, koje narušava barijeru kože, dovodi do fotostarenja, a u krajnjem slučaju do karcinoma kože.

6. ZAŠTITITE KOŽU - pre izlaska na hladan vazduh, dobro se obucite. Koristite rukavice, kape, šalove, kao i vazelin za negu usana. Takođe, specijalizovane kreme za zaštitu kože tokom hladnog vremena biće od velike pomoći.

7. TEČNOST - dovoljan unos tečnosti je važan tokom cele godine. Hidratacija organizma sa bar dve do 2.5 l tečnosti tokom 24h je od izuzetnog značaja.

8. ISHRANA - dovoljno vitamina, minerala i proteina uz zdrave obroke, obezbediće neophodne gradivne i funkcionalne elemente vašoj koži.

9. OVLAŽIVAČI VAZDUHA - ako do sada niste razmišljali o nabavci ovih uređaja, sada je pravi trenutak. Prema preporukama, održavanje vlažnosti vazduha na oko 60 odsto je idealno za vaše zdravlje.

10. GRUBI MATERIJALI SU VAŠI NEPRIJATELJI - izbegavajte da direktno uz kožu nosite grube materijale poput vune, koji iritiraju i dovode do pojave svraba. Umesto toga, opredelite se za pamuk ili svilu koji su znatno mekši i prijatniji, a zatim preko mekih materijala možete nositi grublje i tako ostati ugrejani.