Srbija je zemlja koja se može ponositi brojnim imenima u različitim sportovima, jer je poznata po sportskim uspesima i talentima koji su se izdigli na međunarodnu scenu. Od tenisa, preko košarke, do vaterpola, srpski sportisti su ostavili dubok trag i postigli značajne uspehe na svetskim takmičenjima.

U ovom članku istražićemo neke od najvećih srpskih sportskih ikona koje su obeležile savremenu sportsku scenu.

Novak Đoković

Ne postoji osoba na svetu koja je upućena u svet sporta, a da ne poznaje ime koje sinonim za dosledenu dominaciju i nizanje uspeha za uspehom. Olimpijske igre u Parizu se održavaju ove godine i najverovatnije će ugostiti i ovog sjajnog tenisera koji nastoji da osvoji zlatnu medalju koja će upotpuniti njegovu ne tako malu kolekciju trofeja i uspeha.

Sa brojnim Gren slem titulama i rekordima koje je postavio, on je ostavio dubok trag u istoriji ovog sporta. Osim toga, Đoković je poznat i po svojoj humanitarnoj aktivnosti i angažmanu van terena, što ga čini još većom inspiracijom za mnoge ljude širom sveta.

Đoković je u februaru 2021. godine oborio rekord Rodžera Federera po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste. Svojom 311. nedeljom na vrhu, Đoković je postao rekorder u ovoj kategoriji.

Ivana Španović

Ivana Španović je jedna od najuspešnijih srpskih atletičarki i jedna od najpoznatijih skakačica u dalj u svetu. Njen talenat, predanost i upornost doveli su je do impresivnih rezultata na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.

Osvajala je medalje na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, međutim, do sada nije bila nosilac zlatne medalje. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, osvojila je bronzanu medalju u disciplini skok u dalj, čime je postala prva srpska atletičarka koja je osvojila olimpijsku medalju od osamostaljenja Srbije.

Ove godine na Olimpijskim igrama u Parizu imaće novu šansu da osvoji svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju.

Španovićeva je postavila nekoliko nacionalnih rekorda u skoku u dalj i bila je jedna od retkih atletičarki koje su prešle granicu od sedam metara u ovoj disciplini.

Nikola Jokić

Nikola Jokić je jedan od najprepoznatljivijih srpskih sportista današnjice i jedan od najdominantnijih igrača u NBA ligi. Rođen 19. februara 1995. godine u Somboru, Jokić je svojim jedinstvenim stilom igre i izuzetnim talentom osvojio srca ljubitelja košarke širom sveta.

Jokić je bio izabran kao 41. pik na NBA draftu 2014. godine od strane Denver Nagetsa. Iako nije bio visoko rangiran kao neki drugi igrači, brzo je pokazao svoj veliki potencijal i postao ključni igrač svog tima. On je postao prva osoba u istoriji Denver Nagetsa koja je osvojila nagradu za MVP-a NBA lige.

Nikola Jokić nastavlja da inspiriše ljude širom sveta svojom posvećenošću, talentom i skromnošću, a postao je i miljenik interneta zbog svojih direktnih i iskrenih izjava o tome kako tretira svoje uspehe i posao.

ball under basketball ring
Photo by Markus Spiske / Unsplash

Vlade Divac

Vlade Divac je prvi Evropljanin koji je ostavio značajniji trag u NBA. On je jedan od najlegendarnijih srpskih košarkaša svih vremena, poznat po svojoj izuzetnoj karijeri kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou.

Divac je brzo postao prepoznatljivo ime u jugoslovenskoj košarci igrajući za KK Partizan. Sa ovim klubom osvojio je nekoliko titula šampiona Jugoslavije i postao jedan od ključnih igrača ekipe. Potom je postao i prvi Srbin koji je igrao u NBA ligi kada je 1989. godine izabran kao 26. pik na NBA draftu od strane Los Angeles Lakersa.

Divac je bio ključni igrač jugoslovenske reprezentacije tokom 1990-ih godina. Sa reprezentacijom osvojio je brojne medalje, uključujući zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. godine i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1988. i 1996. Godine.

Nemanja Vidić

Nemanja Vidić je jedan od najcenjenijih srpskih fudbalera i jedan od najboljih defanzivaca svih vremena.

Vidić je svoju profesionalnu karijeru započeo u Crvenoj Zvezdi, jednom od najvećih srpskih fudbalskih klubova. Sa Crvenom Zvezdom osvojio je nekoliko titula šampiona Jugoslavije i postao poznat po svojoj izuzetnoj sposobnosti u odbrani.

Stekao je međunarodno priznanje kada je 2006. godine prešao u Mančester Junajted, jedan od najprestižnijih fudbalskih klubova u svetu. Sa Junajtedom je brzo postao ključni igrač i kapiten tima, osvajajući brojne titule u Engleskoj i Evropi.

Nakon završetka igračke karijere, Vidić je ostao aktivan u fudbalu kao trener i ambasador sporta.

Bilbord Newsletter

Odabrane vesti u tvom inbox-u.

Prijava

Tijana Bošković

Srpska reprezentativka proglašena je najboljom odbojkašicom sveta, a pripala joj je titula MVP-ja i na korak je od toga da postane  najplaćenija igračica na svetu.

Boškovićeva je postala nezamenjiv član ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, koja je postala jedna od najboljih ekipa u svetu ovog sporta. Sa reprezentacijom Srbije osvojila je brojne medalje na evropskim i svetskim prvenstvima, uključujući zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2019. godine.

Ovo su samo neki od sportista koji su obeležili sportsku scenu i Srbiju učinili i više nego ponosniom. Uz ova imena, postoji još mnogo podjednako talentovanih sportista koji su doprineli velikim uspesima Srbije u različitim disciplinama i koji če i u budućnosti nastaviti da nižu uspehe i tako osvetle obraz naše male zemlje.

Link je kopiran