Kako postajemo sve svesniji našeg uticaja na životnu sredinu, važno je da procenimo sve aspekte naših izbora životnog stila - čak i do izbora vrste boje za zidove!

Obična boja sadrži opasne elemente koji mogu kontaminirati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, čak i nakon što su naneti; ovi hemijski elementi su povezani sa višestrukim zdravstvenim problemima, od glavobolja do respiratornih bolesti.

Srećom, danas su ekološke opcije široko dostupne - ali svaki proizvod nudi različite prednosti.

Jedan ključni faktor je odabir niskovokalnih formulacija koje smanjuju broj štetnih organskih jedinjenja koja se nalaze u tradicionalnim bojama. Važno je prioritet dati kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru prilikom odabira boje za vaš dom ili kancelariju. Potražite one koji su označeni kao "niskovokalni" ili "bez VOC-a".

Ali to nije jedini faktor koji je važan: prirodni sastojci poput biljnih ulja, smola i minerala često nude bolju pokrivenost i trajnost od sintetičkih alternativa, istovremeno smanjujući emisiju VOC-a. Imajte na umu i odakle dolaze ovi sastojci tako što ćete birati one napravljene od obnovljivih izvora kao što su soja ili laneno ulje ili od recikliranih materijala u proizvodnom procesu.

Blue paint being rolled onto an empty white wall with an extended paint roller
Photo by Theme Photos / Unsplash

Da biste sledili svoju ekološku savest, osigurali vrhunsku pokrivenost i lakoću upotrebe - birajte zelenu boju! Odabir vrste boje koju treba koristiti u svom domu uključuje više faktora nego što se može na prvi pogled činiti. Važno je ne samo da estetika odabrane boje odgovara opštoj šemi ili dizajnu vašeg životnog prostora, već i da se ta boja nanosi korišćenjem ekoloških praksi.

To znači uzimanje u obzir faktora poput vremena sušenja, lakoće nanošenja i da li su potrebne višestruke premaze u ovom procesu odlučivanja; dodatno, proveravanje bilo kojih specifičnih koraka koji su potrebni za neke vrste ekoloških boja pre slikanja može uštedeti dragoceno vreme na lokaciji.

Hoblovanje starog parketa ili postavljanje novog?
Postaviti novi parket ili zadržati stari – večito pitanje koje nas muči svaki put kada se približi vreme za obnavljanje ili uređenje podova. Iako se mnogi od nas dvoume kada je reč o preuređenju podova, odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Hoblovanje starog parketa ima smisla jedino ukoliko parket…

Postizanje ekološki prihvatljive renovacije doma može biti zastrašujuće, ali odabir prave boje predstavlja značajan prvi korak. Odabir proizvoda sa niskim sadržajem VOC-a smanjuje nivo zagađenja u vašem domu, stvarajući čistiji vazduh za vas i ljude oko vas. Ali, zašto se zaustaviti samo na tome?


Sa nebrojenim opcijama boja koje variraju u sjaju i teksturi, slikanje pruža neograničene mogućnosti za unapređenje dizajna svake sobe, istovremeno čuvajući našu okolinu.