Godina je 1972. kada je prvi BMW serije 5 izašao na tržište kao naslednik takozvane „nove klase“. Otprilike 51 godinu kasnije, Bavarac je u sedmoj generaciji u salonu, a sada je broj osam. Verovatno najvažnija inovacija: Po prvi put, limuzina luksuzne klase (interni kod konstrukcije G60/G61) dostupna je i kao potpuno električni i5, a naravno ne bi trebalo da izostane ni praktična varijanta za putovanja.

Nije mala 7-ica

Ali svako ko je sada mislio da će nova serija 5 biti samo smanjena verzija serije sedam, pogrešio je. Jer iako su to dvoje slični u mnogo čemu, oni su veoma različiti, a to počinje od karoserije. Počnimo od početka, ovde se luksuzna limuzina predstavlja znatno manje glomaznom od BMW-a serije 7, dupli bubreg ispada mnogo humanije.

Međutim, oba modela dele opcionu, osvetljenu ivicu dobro poznatih otvora za disanje. Do 21 inča za seriju 5 Pogled luta dalje ka spolja, a za razliku od luksuzne limuzine, serija 5 zadržava jednodelne farove, naravno u LED tehnologiji. „Anđeoske oči“ izgled dnevnih svetala, tako poznat sa mnogih modela prethodnika, skoro je potpuno uklonjen sa fejsliftingom prethodnika, ali je sada potpuno nestao. Umesto toga, na svakoj strani su dva vertikalno raspoređena svetlosna elementa.

Postoje veliki otvori za vazduh na prednjoj kecelji – tamo gde se bubrezi na seriji 7 i dalje protežu daleko dole, sada ima više prostora za otvore za hlađenje. Sa strane ima više vazdušnih otvora za takozvane „vazdušne zavese“, vazduh se usmerava pored točkova da bi se smanjila turbulencija i poboljšala aerodinamika. Izgled je podvučen mnogim uglovima i ivicama, izdužena hauba podseća na 4er, oštro povučene linije prelaze preko bočne linije prema zadnjem delu.

Biće fabrički deset različitih farbanja, a ako vam se dopada šarenije, možete pregledati i Individualni program. Prava obuća, 18 inča je standardna, opciono do 21 inča se može zašrafiti ispod BMW-a.

BMW

Nova serija 5 raste u svim pravcima

Kontra krivina u podnožju C-stuba, poznata kao Hofmajsterova pregiba, elegantno je istaknuta grafičkim elementom. Broj 5 je utisnut na ramovima iza bočnih prozora. Zadnji kraj karakterišu nova svetla sa horizontalnom svetlosnom grafikom, električna verzija ima veliki difuzor.

Toliko o izgledu, pogled na tehnički list otkriva da je nova serija 5 ponovo malo porasla. Sa 5,06 metara i dalje je respektabilna udaljenost od velike Serije 7 (uostalom, duga je 5,39 metara), ali je skoro 10 centimetara duža od svog prethodnika. Bavarac je takođe porastao u pogledu širine i visine, BMW je limuzini dao oko tri centimetra. Međuosovinsko rastojanje je dodatnih dva centimetra, što povećava rastojanje između prednje i zadnje osovine na skoro tri metra.

Unutrašnjost prostranija i digitalnija

Veće spoljašnje dimenzije obično znače i prostraniju unutrašnjost. Velikodušna količina prostora praćena je upotrebom visokokvalitetnih materijala i poboljšanom akustičnom udobnošću. Po prvi put, BMW serije 5 će takođe biti dostupan sa opcionim veganskim enterijerom koji u potpunosti ne koristi kožu.

Čak iu serijskoj proizvodnji, putnici u prvom redu sede na električnim podesivim sportskim sedištima, koja – kako i priliči ovoj klasi vozila – mogu opciono biti opremljena grejanjem i ventilacijom. Drugi red takođe treba da ponudi više udobnosti sedenja, nasloni spoljnih sedišta štrče daleko u vrata, što znači više prostora u predelu ramena.

Ali zadnje sedište takođe može biti praktično: za veću varijabilnost, BMW ga je sada standardno podelio u odnosu 40:20:40, i spoljna sedišta i srednje sedište se mogu pojedinačno preklopiti.

BMW

100 litara više prostora u prtljažniku u PHEV-u

Kad smo kod prtljažnika, koji je i pored uvećanih dimenzija nešto manji od prethodnika, umesto dosadašnjih 530 litara, u tovarni prostor petorke sada ide „samo” 520 litara. Ono što je novo, međutim, jeste da i motori sa normalnim sagorevanjem i plug-in hibridne verzije imaju istu zapreminu prtljažnika – PHEV sada guta oko 100 litara više.

Električni i5 mora da se zadovolji sa ukupno 490 litara prtljažnog prostora. Ako vam sve ovo nije dovoljno praktično, morate biti strpljivi dok Bavarci ne dodaju turing verziju. Od dostupnog prostora do tehnologije: Naravno, Serija 5 dolazi sa najnovijim što BMW trenutno ima na polici, što donekle podseća na seriju 7.

Što se tiče infotainmenta, BMW je dao seriji 5 dobro poznati zakrivljeni ekran, koji se sastoji od digitalnog kokpita od 12,3 inča i centralnog ekrana od 14,9 inča. Sve u svemu, komandni centar je mnogo smanjeniji nego ranije.

Klasična dugmad i kontrole ostaju

Ceo sistem je podržan najnovijom generacijom softvera "Operating Sistem 8.5", koji se koristi i u drugim modelima brenda. Pored novih grafičkih displeja, novi „KuickSelect“ bi trebalo da obezbedi još lakši i intuitivniji rad na dodir.

Ako vam se ne sviđa rad na dodir, i dalje možete da koristite dobro poznati iDrive kontroler. Sve u svemu, dugmad i kontrole će se i dalje koristiti tamo gde, prema BMW-u, predstavljaju „idealno rešenje za brz i intuitivan rad“. Kao i kod Nobel SUV iKs, iDrive kontroler i ručica menjača mogu se opciono naručiti u kristalnoj optici. Pored klasičnih funkcija kao što su kontrola klime, radio i navigacija, sveobuhvatan spektar zabave će se takođe preseliti u seriju 5.

Danas, ni premium sedan ne može bez veze sa pametnim telefonom, tako da će serija 5 naravno imati i bežičnu vezu sa Apple CarPlai-om ili Android Auto-om.

Motori: sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibridna i električna verzija

Pod haubom BMW-a nalazi se i unutrašnjost. Po prvi put će biti i potpuno električna verzija Serije 5, i5. Prilikom lansiranja na tržište, električni petotočkaš će u početku biti ponuđen sa dve različite opcije pogona.

i5 eDrive40 označava ulaznu tačku, pokretan električnim motorom na zadnjoj osovini i sa maksimalnom snagom od 250 kV (340 ks) i maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm. Kada se aktivira funkcija pojačanja, na vrhu je još 30 Njutn metara, što znači standardni sprint do 100 km/h nakon glatkih šest sekundi.

Za još više snage, BMW tada ima i5 M60 u svom portfelju, koji dolazi sa pogonom na sve točkove i do 601 KS, uz povećanje obrtnog momenta do 820 Nm na sva četiri točka. BMW trenutno ne daje precizne informacije o veličini baterije oba modela, Bavarci navode domet početnog nivoa i5 sa do 582 VLTP kilometra, i5 M60 bi trebalo da pređe najmanje do 516 kilometara. Trebalo bi da se puni do 205 kV, a trebalo bi da bude moguće napuniti od 10 do 80 odsto za 30 minuta.

BMW

Svi motori sa unutrašnjim sagorevanjem elektrificirani

Pored električnih modela, BMW nastavlja da se oslanja na klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem, koji su elektrifikovani čitavom paletom motora. Počinje sa četvorocilindričnim benzinskim motorom od 190 KS i četvorocilindričnim dizelom sa 197 KS, oba podržana starter generatorom od 48 volti.

Dizel je dostupan sa pogonom na zadnje točkove ili sa pogonom na sve točkove. Kasnije će uslediti dva plug-in hibrida, ispod lima su četvorocilindrični motori kombinovani sa elektromotorom, što rezultira performansama sistema od 299 KS i 489 KS u 550e kDrive. Potrebna električna energija je uskladištena u bateriji od 19,4 kVh, koja bi takođe trebalo da omogući čisto električni domet do 97 kilometara kod modela 550e i maksimalno 102 VLTP kilometra kod modela 530e.

Kasnije, BMW želi da dostavi još benzinske i dizel varijante, koje bi potom trebalo da dobiju trolitarski šestocilindrični motor ispod haube. Ekstra moćni M5 bi takođe mogao da usledi, možda čak i kao KSM kao plug-in hibrid sa 4,4-litarskim V8 biturbo motorom, električnim motorom i sistemskom snagom do 748 KS.

Zadnja osovina upravlja do 2,5 stepeni

Svi novi modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem menjaju se preko osmobrzinskog sportskog menjača „Steptronic“, maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h u trenutno najbržoj seriji 5. BMW je takođe pružio ruku šasiji, sa novim, opciono dostupnim upravljanjem zadnje osovine, koji sada pruža još veću agilnost.

Porsche 718 Spyder RS
Čak i Porsche 718 Cayman GT4 RS je sa svojih 1415 kilograma lagana sportska mašina. Njegov otvoreni brat, takođe sa 500 KS, čak teži 5 kilograma manje. On je vrhunac Porsche-ove tehnologije u pogonskom sistemu sa srednjim motorom. Sredinom ove decenije, vreme će isteći za Porsche-ove modele 718 sa…

Nova serija 5 počinje od 57.550 evra

Toliko nove tehnologije naravno nije uzalud, trenutna serija 5 je već dostupna kod dilera po početnoj ceni od 54.600 evra. A novi? Pa, BMW se trenutno drži tiho o ovome, ali jedno je jasno: biće skuplje. U ovom trenutku samo toliko: U osnovnoj verziji 520i, Bavarci će verovatno tražiti od 57.550 evra na tržištu, i5 bi trebalo da bude dostupan u salonima od 70.200 evra.


Lansiranje nove serije 5 na tržište je zakazano za jesen 2023. godine, a 530e i 550e plug-in hibridi će uslediti na proleće 2024. Za ljubitelje velikih tovarnih prostora, BMW će naravno takođe staviti osmu generaciju na točkove kao touring , koji bi takođe trebalo da bude dostupan početkom 2024.