Možda se još uvek sećate ove teme. Bila je veoma popularna tokom proleća, kad Apple zapravo nije imao zvaničan stav o ovom pitanju. Sada su ažurirali svoje smernice i posvetili ceo paragraf ovom problemu.

Prošlog marta je došlo do mini-skandala, vezano za aplikaciju Calendar 2, koja je bila legitimna i potvrđena članica Mac App Store-a. Developeri aplikacije odlučili su da rudare kriptovalute nakon što je aplikacija postala dostupna korisnicima, a zauzvrat, korisnici bi dobili plaćene funkcije. Drugim rečima, za korišćenje neaktivnog kapaciteta svojih računara, korisnici su dobili premium funkcije “besplatno”.

Iako su ove radnje bile sasvim legalne, istovremeno su bile vrlo neuobičajene. Developeri su pravilno obavestili korisnike o ovoj opciji, tako da nije trebalo biti nikakvih problema. Međutim, nakon ažuriranja, opcija je postala obvezna za sve, iako su developeri tvrdili da je došlo do greške. Nakon što je Ars Technica saznao o tome, obavestili su Apple. Apple neko vreme nije reagovao, ali kasnije su uklonili aplikaciju, a nisu dali nikakvo objašnjenje ili komentar.

Tako su aplikacije za rudarenje kriptovaluta ušle u zonu sumraka – šta je bilo ispravno, šta je bilo pogrešno, šta je bilo legalno, a šta zabranjeno. Sada se čini da je Apple doneo odluku. U njihovim najnovijim smernicama, izričito su zabranili rudarenje kriptovaluta za aplikacije u svim App Store-ovima. Ovo su njihova uputstva:

  1. Apple će dozvoliti aplikacije virtualnih novčanika, sve dok su ponuđene od strane developera  koji su upisani kao organizacije.
  2. Jedine aplikacije za rudarenje kriptovalute koje su dozvoljene su one koje rudare van uređaja, poput rudarenja na bazi cloud-a.
  3. Aplikacije mogu pomoći korisnicima plaćati, trgovati i primati kriptovalutu na odobrenoj berzi, ali aplikacije moraju biti od same berze.
  4. Slično tome, aplikacije koje su uključene u početne ponude novca, trgovanja bitcoin-om, ili drugo trgovanje kriptovalutama moraju biti od banaka, kompanija ili drugih odobrenih finansijskih institucija, i moraju biti zakonite.
  5. Aplikacije kriptovalute ne mogu nuditi korisnicima virtualan novac za zadatke poput preuzimanja drugih aplikacija, nagovaranja drugih korisnika da preuzmu aplikaciju ili povećanja aktivnosti na društvenim mrežama.

Izvor: The Verge