Nastojeći suzbiti širenje dezinformacija, u WhatsAppu su dodali oznaku za prosleđene poruke. Ako poruku nije sastavio pošiljaoc koji učestvuje u vašem razgovoru, poruka će imati oznaku ‘forwarded’ pri vrhu.

WhatsApp se našao na udaru kritika nakon niza slučajeva linča delom Indije do kojih je došlo nakon što su putem popularne aplikacije proširene zavaravajuće poruke. Indijska vlada zatražila je od WhatsAppa da nešto preduzme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u najvećoj bazi korisnika koju ta aplikacija ima na svetu upravo u Indiji.

Koliko će ovaj WhatsAppov potez biti zaista koristan? Ne naročito, čini se, jer nije jasno zašto bi neko trebao automatski pretpostaviti kako je poruka lažna samo zato što je bila prosleđena. Teoretski bi mogla imati posve suprotan učinak jer bi korisnici mogli pomisliti kako je korisna upravo zato što je već bila podeljena.

Ako se pitate zašto WhatsApp jednostavno ne skenira sadržaje poruka, otkrije dezinformacije i sam ih cenuriše, odgovor je jednostavan: poruke su zaštićene enkripcijom od pošiljaoca do primaoca. Kompanija ih ne može presresti kako bi ih pročitala.

No, mogli bi napraviti alat koji bi korisnicima pomogao u označavanju obavijesti kao lažnih i potom ograničiti promet porukama ako ih dovoljan broj korisnika tako označi.

Takođe mogu i omogućiti korisnicima stavljanje oznake javno na poruke koje su pogodne za prosleđivanje, kao i dodeljivanje jedinstvenog identifikacijskog broja takvim porukama kako bi vlasti mogle pronaći pošiljaoca ukoliko se za tim ukaže poruka, piše Next Web.