Budućnost virtuelne  realnosti skrenula je u neočekivanom pravcu – ka turizmu! Zaboravite pakovanje, kofere, bukiranje karata i hotela, putnu apoteku i sve ono što prati klasično putovanje i krenite na put oko sveta u svojoj sobi.

“Pametna” avantura

Imajući na umu činjenicu da je putovanje često lakše simulirati nego izvesti, poznati lanac hotela “Meriot” predstavio je nedavno novi oblik odmora: trenutnu “teleportaciju” iz Njujorka na havajske plaže ili u centar Londona – bez potrebe za neudobnim putovanjem avionom.

Image result for vr marriott

Putovanje je, naravno, virtuelno, a ostvaruje se pomoću 4D senzorne tehnologije zasnovane na Oculus Rift platformi. Ovi putnici, ako se to tako može nazvati, mogu da vide, čuju i osete mesto udaljeno više kilometara jednostavnim ulaskom u teleporter oblika telefonske govornice.

Unutra ih čeka set bežičnih slušalica i paket 4D senzornih elemenata koji će im omogućiti da vide realistične  video-snimke napravljene u rakursu od 360 stepeni i pomešane s foto-realističnim CGI elementima. Mogu takoše da osete toplotu, vetar ili maglu karakteristične za odabranu destinaciju! Kabine za ova virtuelna putovanja  dostupne su za sada u nekoliko velikih američkih gradova, ali sigurno je da će se njihova upotreba širiti.

Image result for vr marriott

Jer, ako slika vredi hiljadu reči, virtuelni obilazak vredi barem kao hiljadu slika. Naravno, tehnologija virtuelne stvarnosti ne bi trebalo da zameni stvarno putovanje, ali može da pruži mogućnost da upoznate zanimljiva mesta i lakše odaberete gde biste zaista želeli da otputujete – onako s koferom u ruci.